Przepisy na Karpia w Galarecie | Przepisy.pl pixel

Dania z Karpiem w Galarecie

4 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (4)

Karp po żydowsku
ratingratingratingratingrating

80

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
Karp po żydowsku to jeden z najpopularniejszych sposobów przyrządzenia tej wigilijnej ryby. Jego...
Karp w galarecie
ratingratingratingratingrating

89

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
Karp to ryba symboliczna, w naszej tradycji kojarzy się przede wszystkim z Wigilią. W wielu polsk...
Karp po żydowsku
ratingratingratingratingrating

54

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
Nie ma jednej receptury na przygotowanie karpia po żydowsku – kuchnia polska zna go w różnych war...
Karp w galarecie po żydowsku
ratingratingratingratingrating

16

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Współcześnie w wielu regionach kraju karpia w galarecie po żydowsku podaje się na wigilijnym stol...

Ciekawostki i porady

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca. Ponieważ jest to danie, które może smakować świetnie na zimno, jak i prosto z piekarnika.

Czytaj więcej

Sernik nowojorski, wiedeński, japoński, a może swojski serowiec? Na kruchym cieście czy z kruszonką? Z polewą czekoladową, karmelową albo z cukrem pudrem… Gdy mowa o serniku, naprawdę jest w czym wybierać! To pyszny deser, który zachwyca kremową konsystencją i puszystością. Wszystko jednak pod pewnymi warunkami, ponieważ przygotowanie sernika rządzi się swoimi prawami. Jak długo piec sernik i w jakiej temperaturze?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Karp w galarecieKarp w galarecie

Na bożonarodzeniowym stole pojawia się wiele dań rybnych: ryby pieczone, po grecku, śledzie w oleju, ale absolutny hit to karp w galarecie. Ta potrawa stanowi doskonałą propozycję dla wszystkich tych, którzy chcą podać danie rybne na zimno – w takiej wersji można też zdecydowanie dłużej je przechowywać. Karpia w galarecie uważa się za przystawkę wykwintną i elegancką, więc będzie ozdobą każdego stołu. Jego przygotowanie, choć zajmuje nieco więcej czasu, wcale nie jest skomplikowane. Potrzebne będzie Ci zaledwie kilka łatwo dostępnych składników oraz, oczywiście, karp. Możesz wykorzystać zarówno filet, jak i rybę w całości. W tym drugim przypadku karpia trzeba najpierw przygotować, czyli usunąć łuski, odciąć płetwy, ogon oraz głowę, pozbyć się wnętrzności, a następnie dokładnie umyć. Mimo że wydaje się być to nieco czasochłonnym zajęciem, to ma jednak istotną zaletę: płetwy, ogon oraz głowę z powodzeniem wykorzystasz do przygotowania wywaru, który sprawi że Twoja potrawa będzie jeszcze bardziej wyrazista i pełna smaku. Kiedy karpia pokroisz już w dzwonki, schowaj go do lodówki i przystąp do przyrządzenia bulionu. Potrzebna będzie włoszczyzna, jak również pozostałe, wyżej wymienione, części ryby. Jeśli chcesz przygotować karpia po żydowsku, do wywaru dodaj kawałki migdałów oraz rodzynki. W bulionie ugotuj dzwonki karpia, a potem wyjmij je i przestudź. Dopiero teraz dodaj żelatynę, a następnie odstaw, aż wywar lekko stężeje. Na koniec ułóż kawałki ryby na półmisku, możesz je też udekorować na przykład kawałkami jarzyn. Sprawdzi się tu szczególnie marchewka, papryka, a także kukurydza i zielony groszek. Jeśli chcesz, dodaj ugotowane na twardo jajka, najlepiej przekrojone na pół – pasować będą zarówno kurze, jak i przepiórcze. Całość zalej bulionem, odstaw do lodówki na co najmniej kilka godzin, a po dokładnym zastygnięciu delektuj się tą prawdziwie wigilijną potrawą. Serwuj z natką pietruszki, koperkiem oraz kawałkami cytryny – niekoniecznie tylko od święta. Życzymy smacznego.