Dania z Karpiem w Galarecie
4 przepisy
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Jeszcze kilka lat temu sushi uznawano za egzotyczny przysmak, którego w Polsce skosztować można było tylko w nielicznych restauracjach, specjalizujących się w tej japońskiej potrawie. Z biegiem czasu lokali z sushi pojawiało się coraz więcej, w tym momencie serwowane bywa w licznych food truckach, a apetyczne rolki można zjeść nawet w biegu.
Czytaj więcejNuggetsy to pyszne chrupiące kąski, które w szybki sposób można przygotować w domu. Najlepiej smakują w towarzystwie aromatycznych sosów i frytek. Jesteście ciekawi, jak zrobić domowe nuggetsy? Koniecznie zostańcie z nami i poznajcie kilka wskazówek, które pozwolą Wam cieszyć się smakiem nuggetsów w pysznej panierce.
Czytaj więcej
Karp w galarecie
Na bożonarodzeniowym stole pojawia się wiele dań rybnych: ryby pieczone, po grecku, śledzie w oleju, ale absolutny hit to karp w galarecie. Ta potrawa stanowi doskonałą propozycję dla wszystkich tych, którzy chcą podać danie rybne na zimno – w takiej wersji można też zdecydowanie dłużej je przechowywać. Karpia w galarecie uważa się za przystawkę wykwintną i elegancką, więc będzie ozdobą każdego stołu. Jego przygotowanie, choć zajmuje nieco więcej czasu, wcale nie jest skomplikowane. Potrzebne będzie Ci zaledwie kilka łatwo dostępnych składników oraz, oczywiście, karp. Możesz wykorzystać zarówno filet, jak i rybę w całości. W tym drugim przypadku karpia trzeba najpierw przygotować, czyli usunąć łuski, odciąć płetwy, ogon oraz głowę, pozbyć się wnętrzności, a następnie dokładnie umyć. Mimo że wydaje się być to nieco czasochłonnym zajęciem, to ma jednak istotną zaletę: płetwy, ogon oraz głowę z powodzeniem wykorzystasz do przygotowania wywaru, który sprawi że Twoja potrawa będzie jeszcze bardziej wyrazista i pełna smaku. Kiedy karpia pokroisz już w dzwonki, schowaj go do lodówki i przystąp do przyrządzenia bulionu. Potrzebna będzie włoszczyzna, jak również pozostałe, wyżej wymienione, części ryby. Jeśli chcesz przygotować karpia po żydowsku, do wywaru dodaj kawałki migdałów oraz rodzynki. W bulionie ugotuj dzwonki karpia, a potem wyjmij je i przestudź. Dopiero teraz dodaj żelatynę, a następnie odstaw, aż wywar lekko stężeje. Na koniec ułóż kawałki ryby na półmisku, możesz je też udekorować na przykład kawałkami jarzyn. Sprawdzi się tu szczególnie marchewka, papryka, a także kukurydza i zielony groszek. Jeśli chcesz, dodaj ugotowane na twardo jajka, najlepiej przekrojone na pół – pasować będą zarówno kurze, jak i przepiórcze. Całość zalej bulionem, odstaw do lodówki na co najmniej kilka godzin, a po dokładnym zastygnięciu delektuj się tą prawdziwie wigilijną potrawą. Serwuj z natką pietruszki, koperkiem oraz kawałkami cytryny – niekoniecznie tylko od święta. Życzymy smacznego.