Dania z Karpiem w Galarecie
4 przepisy
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej
Karp w galarecie
Na bożonarodzeniowym stole pojawia się wiele dań rybnych: ryby pieczone, po grecku, śledzie w oleju, ale absolutny hit to karp w galarecie. Ta potrawa stanowi doskonałą propozycję dla wszystkich tych, którzy chcą podać danie rybne na zimno – w takiej wersji można też zdecydowanie dłużej je przechowywać. Karpia w galarecie uważa się za przystawkę wykwintną i elegancką, więc będzie ozdobą każdego stołu. Jego przygotowanie, choć zajmuje nieco więcej czasu, wcale nie jest skomplikowane. Potrzebne będzie Ci zaledwie kilka łatwo dostępnych składników oraz, oczywiście, karp. Możesz wykorzystać zarówno filet, jak i rybę w całości. W tym drugim przypadku karpia trzeba najpierw przygotować, czyli usunąć łuski, odciąć płetwy, ogon oraz głowę, pozbyć się wnętrzności, a następnie dokładnie umyć. Mimo że wydaje się być to nieco czasochłonnym zajęciem, to ma jednak istotną zaletę: płetwy, ogon oraz głowę z powodzeniem wykorzystasz do przygotowania wywaru, który sprawi że Twoja potrawa będzie jeszcze bardziej wyrazista i pełna smaku. Kiedy karpia pokroisz już w dzwonki, schowaj go do lodówki i przystąp do przyrządzenia bulionu. Potrzebna będzie włoszczyzna, jak również pozostałe, wyżej wymienione, części ryby. Jeśli chcesz przygotować karpia po żydowsku, do wywaru dodaj kawałki migdałów oraz rodzynki. W bulionie ugotuj dzwonki karpia, a potem wyjmij je i przestudź. Dopiero teraz dodaj żelatynę, a następnie odstaw, aż wywar lekko stężeje. Na koniec ułóż kawałki ryby na półmisku, możesz je też udekorować na przykład kawałkami jarzyn. Sprawdzi się tu szczególnie marchewka, papryka, a także kukurydza i zielony groszek. Jeśli chcesz, dodaj ugotowane na twardo jajka, najlepiej przekrojone na pół – pasować będą zarówno kurze, jak i przepiórcze. Całość zalej bulionem, odstaw do lodówki na co najmniej kilka godzin, a po dokładnym zastygnięciu delektuj się tą prawdziwie wigilijną potrawą. Serwuj z natką pietruszki, koperkiem oraz kawałkami cytryny – niekoniecznie tylko od święta. Życzymy smacznego.