Składniki
1 sztuka
1 łyżeczka
2 łyżki
4 sztuki
1 sztuka
50 gramów
50 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Spraw rybę. Odciętą głowę i ogon, a także głowy i ogony z karpi przeznaczonych do usmażenia, włóż do garnka.
Krok 2
Pozostałe cebule pokrój w kostkę, zalej połową wywaru i gotuj do miękkości. Rybę pokrój w dzwonka, zalej drugą połową wywaru i gotuj około 20 minut, do momentu, gdy będzie miękka (ale nie rozgotowana). Następnie wyjmij i ułóż na półmisku.
Krok 3
Połącz wywar, w którym gotowała się ryba, z wywarem z cebulą i zmiksuj. Migdały sparz, posiekaj, następnie razem z rodzynkami dodaj do wywaru. Dopraw do smaku. Wywarem zalej ułożone na półmisku dzwonki ryby. Odstaw w chłodne miejsce do zastygnięcia (najlepiej na noc).
Krok 4
Jeśli wywar przygotowujesz z kilku głów i ogonów, nie musisz dodawać żelatyny. Gotując z jednej ryby, musisz rozpuścić łyżeczkę żelatyny w małej ilości zimnej wody, następnie dodać i rozprowadzić w ciepłym wywarze.
Krok 5
Pokrój dwie cebule w ćwiartki. Dodaj marchew, dwie cebule, przyprawę Knorr. Zalej litrem wody. Gotuj 1,5 godziny na małym ogniu. Odcedź wywar.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Karp po żydowsku
Nie ma jednej receptury na przygotowanie karpia po żydowsku – kuchnia polska zna go w różnych wariantach, więc spróbuj przyrządzić rybę, nadając jej lekko słodki posmak. Potrzebujesz do tego intensywnego wywaru rybnego, na bazie którego powstanie wyrazisty sos dobrze komponujący się z rybą podawaną na zimno. Wszystkie niezbędne instrukcje i szczegóły znajdziesz w naszym przepisie na karpia po żydowsku. Do dzieła!
Dla kogo? W sam raz dla osób, które lubią łączyć w potrawach smaki wytrawne i słodkie. Rodzynki oraz migdały sprawiają, że ryba po żydowsku to danie nietuzinkowe.
Na jaką okazję? Nie brakuje mu elegancji! Karp po żydowsku to potrawa wywołująca skojarzenia ze świętami, ale doskonała jest również na inne okazje. Serwuj podczas rodzinnych uroczystości, a goście będą w siódmym niebie.
Czy wiesz, że? Aromatyczny wywar do karpia po żydowsku uzyskasz poprzez długie gotowanie w wodzie kawałków ryby. Jego smak doskonale wzmocni dodatek cebuli. Znaleźć się w nim powinna także pokrojona marchewka oraz suszona włoszczyzna. Na koniec dodaj do niego sparzone migdały oraz rodzynki. Warto taki wywar połączyć z ugotowaną rybą po żydowsku i odstawić w chłodne miejsce, aż smaki się przenikną.
Dla urozmaicenia: Karpia po żydowsku serwuj posypanego rodzynkami i migdałami. Możesz też przygotować do niego słodką galaretkę z marchewką oraz jajkiem na twardo. Dobrze skomponuje się z chrupiącym pieczywem, np. bagietką lub chlebem wiejskim. Wydrukuj i wypróbuj nasz przepis na karpia po żydowsku. Życzymy smacznego.