Karp po żydowsku - przepis na karpia, jak zrobić | Przepisy.pl pixel

Karp po żydowsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

47

219 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

967 osób wydrukowało

Pobierz pdf

825 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 łyżeczka

2 łyżki

4 sztuki

1 sztuka

50 gramów

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Spraw rybę. Odciętą głowę i ogon, a także głowy i ogony z karpi przeznaczonych do usmażenia, włóż do garnka.

Krok 2

Pozostałe cebule pokrój w kostkę, zalej połową wywaru i gotuj do miękkości. Rybę pokrój w dzwonka, zalej drugą połową wywaru i gotuj około 20 minut, do momentu, gdy będzie miękka (ale nie rozgotowana). Następnie wyjmij i ułóż na półmisku.

Krok 3

Połącz wywar, w którym gotowała się ryba, z wywarem z cebulą i zmiksuj. Migdały sparz, posiekaj, następnie razem z rodzynkami dodaj do wywaru. Dopraw do smaku. Wywarem zalej ułożone na półmisku dzwonki ryby. Odstaw w chłodne miejsce do zastygnięcia (najlepiej na noc).

Krok 4

Jeśli wywar przygotowujesz z kilku głów i ogonów, nie musisz dodawać żelatyny. Gotując z jednej ryby, musisz rozpuścić łyżeczkę żelatyny w małej ilości zimnej wody, następnie dodać i rozprowadzić w ciepłym wywarze.

Krok 5

Pokrój dwie cebule w ćwiartki. Dodaj marchew, dwie cebule, przyprawę Knorr. Zalej litrem wody. Gotuj 1,5 godziny na małym ogniu. Odcedź wywar.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Karp po żydowsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Karp po żydowsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Karp po żydowsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Karp po żydowsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Karp po żydowsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Karp po żydowsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Karp po żydowsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Karp po żydowsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Królowie letnich przetworów. W wielu domach ogórkowe patenty są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Chętnie podzielimy się naszym przepisem na to, jak zrobić ogórki małosolne.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Karp po żydowskuKarp po żydowsku

Nie ma jednej receptury na przygotowanie karpia po żydowsku – kuchnia polska zna go w różnych wariantach, więc spróbuj przyrządzić rybę, nadając jej lekko słodki posmak. Potrzebujesz do tego intensywnego wywaru rybnego, na bazie którego powstanie wyrazisty sos dobrze komponujący się z rybą podawaną na zimno. Wszystkie niezbędne instrukcje i szczegóły znajdziesz w naszym przepisie na karpia po żydowsku. Do dzieła!

Dla kogo? W sam raz dla osób, które lubią łączyć w potrawach smaki wytrawne i słodkie. Rodzynki oraz migdały sprawiają, że ryba po żydowsku to danie nietuzinkowe.

Na jaką okazję? Nie brakuje mu elegancji! Karp po żydowsku to potrawa wywołująca skojarzenia ze świętami, ale doskonała jest również na inne okazje. Serwuj podczas rodzinnych uroczystości, a goście będą w siódmym niebie.

Czy wiesz, że? Aromatyczny wywar do karpia po żydowsku uzyskasz poprzez długie gotowanie w wodzie kawałków ryby. Jego smak doskonale wzmocni dodatek cebuli. Znaleźć się w nim powinna także pokrojona marchewka oraz suszona włoszczyzna. Na koniec dodaj do niego sparzone migdały oraz rodzynki. Warto taki wywar połączyć z ugotowaną rybą po żydowsku i odstawić w chłodne miejsce, aż smaki się przenikną.

Dla urozmaicenia: Karpia po żydowsku serwuj posypanego rodzynkami i migdałami. Możesz też przygotować do niego słodką galaretkę z marchewką oraz jajkiem na twardo. Dobrze skomponuje się z chrupiącym pieczywem, np. bagietką lub chlebem wiejskim. Wydrukuj i wypróbuj nasz przepis na karpia po żydowsku. Życzymy smacznego.