Karp po żydowsku - przepis na karpia, jak zrobić | Przepisy.pl pixel

Karp po żydowsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

46

217 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

932 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

758 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 łyżeczka

2 łyżki

4 sztuki

1 sztuka

50 gramów

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Spraw rybę. Odciętą głowę i ogon, a także głowy i ogony z karpi przeznaczonych do usmażenia, włóż do garnka.

Krok 2

Pozostałe cebule pokrój w kostkę, zalej połową wywaru i gotuj do miękkości. Rybę pokrój w dzwonka, zalej drugą połową wywaru i gotuj około 20 minut, do momentu, gdy będzie miękka (ale nie rozgotowana). Następnie wyjmij i ułóż na półmisku.

Krok 3

Połącz wywar, w którym gotowała się ryba, z wywarem z cebulą i zmiksuj. Migdały sparz, posiekaj, następnie razem z rodzynkami dodaj do wywaru. Dopraw do smaku. Wywarem zalej ułożone na półmisku dzwonki ryby. Odstaw w chłodne miejsce do zastygnięcia (najlepiej na noc).

Krok 4

Jeśli wywar przygotowujesz z kilku głów i ogonów, nie musisz dodawać żelatyny. Gotując z jednej ryby, musisz rozpuścić łyżeczkę żelatyny w małej ilości zimnej wody, następnie dodać i rozprowadzić w ciepłym wywarze.

Krok 5

Pokrój dwie cebule w ćwiartki. Dodaj marchew, dwie cebule, przyprawę Knorr. Zalej litrem wody. Gotuj 1,5 godziny na małym ogniu. Odcedź wywar.

0

Opinie o przepisie

Pamiętaj, żeby być zalogowanym, jeśli chcesz, aby Twój komentarz wziął udział w konkursie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Karp po żydowsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Karp po żydowsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Karp po żydowsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Karp po żydowsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Karp po żydowsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Karp po żydowsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Karp po żydowsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Karp po żydowsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Pierogi to zdecydowanie jedna z najsłynniejszych potraw polskiej kuchni. Tradycyjne warianty – z mięsem, grzybami albo ruskie – stanowią przysmak, któremu nie sposób odmówić. Na słodko z cukrem i owocami są marzeniem każdego łasucha.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Karp po żydowskuKarp po żydowsku

Karp po żydowsku to potrawa wywołująca skojarzenia ze świętami, ale doskonała jest również na inne okazje. Nie ma jednej receptury na jego przygotowanie – pojawia się w różnych wariantach, więc spróbuj przyrządzić go, nadając mu lekko słodki posmak. Potrzebujesz do tego intensywnego wywaru rybnego, na bazie którego powstanie wyrazisty sos dobrze komponujący się z rybą podawaną na zimno. Uzyskasz go, długo gotując w wodzie kawałki karpia. Jego smak doskonale wzmocni dodatek cebuli. Znaleźć się w nim powinna także pokrojona marchewka oraz suszona włoszczyzna. Na koniec dodaj do niego sparzone migdały oraz rodzynki. Warto taki wywar połączyć z ugotowaną rybą i odstawić w chłodne miejsce, aż smaki się przenikną. Karpia po żydowsku serwuj posypanego rodzynkami i migdałami. Możesz też przygotować do niego słodką galaretkę z marchewką oraz jajkiem na twardo. Dobrze skomponuje się z chrupiącym pieczywem, np. bagietką lub chlebem wiejskim. Wydrukuj i wypróbuj nasz przepis na karpia po żydowsku. Życzymy smacznego.