Karp faszerowany po żydowsku z kopytkami
średnie
106 osób zapisało
Składniki
2 kilogramy
1 opakowanie
1 kilogram
3 sztuki
3 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Posiekaj drobno filety i cebulę. Podsmaż cebulę na oleju na brązowo. Dodaj do posiekanej ryby razem z jajkami, wymieszaj.
Krok 2
Wypatrosz rybę, rozetnij wzdłuż kręgosłupa, wyjmij kręgosłup, skrzela, oskrob z łusek, umyj i wytrzyj. Posyp przyprawą Knorr z wierzchu i wewnątrz.
Krok 3
Napełnij farszem i zaszyj. Owiń rybę w gazę.
Krok 4
Sos przygotuj z zupy Knorr według przepisu na opakowaniu. Rybę włóż do wrzącego sosu. Garnek musi być odpowiednio duży. Gotuj na bardzo małym ogniu 45 minut.
Krok 5
Rybę pozostaw do ostygnięcia w sosie, następnie wstaw do lodówki lub w chłodne miejsce.
Krok 6
Przed podaniem odwiń z gazy i pokrój w plastry. Podawaj z sosem, kopytkami i gotowanymi warzywami.
Dobra rada:
Podawaj z kopytkami. *przepis na kopytka
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
średnie
8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.
Czytaj więcejZapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Karp faszerowany po żydowsku z kopytkami
Karp faszerowany po żydowsku to doskonały sposób na przygotowanie wigilijnej potrawy. Sekret tego dania tkwi w wyrazistym farszu – wystarczy, że podsmażoną na brązowo cebulę połączysz razem z posiekanym filetem ryby oraz jajkiem. Wypatroszonego karpia posyp – z wierzchu i wewnątrz – przyprawą, napełnij przyrządzonym farszem i zaszyj. Przed podaniem, gotową rybę odstaw na jakiś czas w chłodne miejsce. Schłodzonego karpia pokrój w plastry i polej sosem, który wykonasz na bazie zawartości torebki zupy cebulowej. Doskonałymi dodatkami do gotowego dania będą także posiekana natka pietruszki, koperek oraz plastry cytryny. Pamiętaj, że przepis możesz w prosty sposób modyfikować. Delikatny smak ryby wspaniale będzie komponował się z migdałami, rodzynkami czy chałką. Faszerowanego karpia podawaj razem z kopytkami i surówką z sezonowych warzyw, na przykład buraków lub marchewki. Pobierz listę potrzebnych składników i wypróbuj nasz przepis na pysznego karpia po żydowsku z kopytkami. Wesołych Świąt!