Karp faszerowany po żydowsku z kopytkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Karp faszerowany po żydowsku z kopytkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

heart
134 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

55 osób wydrukowało

Pobierz pdf

127 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 kilogramy

1 opakowanie

1 kilogram

3 sztuki

3 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Posiekaj drobno filety i cebulę. Podsmaż cebulę na oleju na brązowo. Dodaj do posiekanej ryby razem z jajkami, wymieszaj.

Karp faszerowany po żydowsku z kopytkami - Krok 1

Krok 2

Wypatrosz rybę, rozetnij wzdłuż kręgosłupa, wyjmij kręgosłup, skrzela, oskrob z łusek, umyj i wytrzyj. Posyp przyprawą Knorr z wierzchu i wewnątrz.

Karp faszerowany po żydowsku z kopytkami - Krok 2

Krok 3

Napełnij farszem i zaszyj. Owiń rybę w gazę.

Karp faszerowany po żydowsku z kopytkami - Krok 3

Krok 4

Sos przygotuj z zupy Knorr według przepisu na opakowaniu. Rybę włóż do wrzącego sosu. Garnek musi być odpowiednio duży. Gotuj na bardzo małym ogniu 45 minut.

Karp faszerowany po żydowsku z kopytkami - Krok 4

Krok 5

Rybę pozostaw do ostygnięcia w sosie, następnie wstaw do lodówki lub w chłodne miejsce.

Karp faszerowany po żydowsku z kopytkami - Krok 5

Krok 6

Przed podaniem odwiń z gazy i pokrój w plastry. Podawaj z sosem, kopytkami i gotowanymi warzywami.

Karp faszerowany po żydowsku z kopytkami - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Podawaj z kopytkami. *przepis na kopytka

1

Opinie o przepisie

  • Kasia

    Kasia , 07.12.2020

    TAK. Dzieci i ryby głosu nie mają, a ta rybka nie ma, ale z wrażenia, że jaka jest dobra :) Co najlepsze w tym przepisie? Prosty, szybki i smaczny. Uwielbiam przepisy, które nie wymagają ponadprogramowych zdolności kulinarnych ani mieszkania w dużym mieście, aby znaleźć wszystkie składniki. Z pewnością zrobię na Wigilię. Lubimy w domu jadać "coś innego", a nie ciągle "zwykłą" pieczoną rybę. Tym bardziej, że nie zajmuje wcale więcej czasu. BOMBA!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Karp faszerowany po żydowsku z kopytkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Karp faszerowany po żydowsku z kopytkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Karp faszerowany po żydowsku z kopytkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Karp faszerowany po żydowsku z kopytkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Karp faszerowany po żydowsku z kopytkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Karp faszerowany po żydowsku z kopytkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Karp faszerowany po żydowsku z kopytkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Karp faszerowany po żydowsku z kopytkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Karp faszerowany po żydowsku z kopytkamiKarp faszerowany po żydowsku z kopytkami

Karp faszerowany po żydowsku to doskonały sposób na przygotowanie wigilijnej potrawy. Sekret tego dania tkwi w wyrazistym farszu – wystarczy, że podsmażoną na brązowo cebulę połączysz razem z posiekanym filetem ryby oraz jajkiem. Wypatroszonego karpia posyp – z wierzchu i wewnątrz – przyprawą, napełnij przyrządzonym farszem i zaszyj. Przed podaniem, gotową rybę odstaw na jakiś czas w chłodne miejsce. Schłodzonego karpia pokrój w plastry i polej sosem, który wykonasz na bazie zawartości torebki zupy cebulowej. Doskonałymi dodatkami do gotowego dania będą także posiekana natka pietruszki, koperek oraz plastry cytryny. Pamiętaj, że przepis możesz w prosty sposób modyfikować. Delikatny smak ryby wspaniale będzie komponował się z migdałami, rodzynkami czy chałką. Faszerowanego karpia podawaj razem z kopytkami i surówką z sezonowych warzyw, na przykład buraków lub marchewki. Pobierz listę potrzebnych składników i wypróbuj nasz przepis na pysznego karpia po żydowsku z kopytkami. Wesołych Świąt!