Karp faszerowany po żydowsku z kopytkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Karp faszerowany po żydowsku z kopytkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

heart
134 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

55 osób wydrukowało

Pobierz pdf

129 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 kilogramy

1 opakowanie

1 kilogram

3 sztuki

3 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Posiekaj drobno filety i cebulę. Podsmaż cebulę na oleju na brązowo. Dodaj do posiekanej ryby razem z jajkami, wymieszaj.

Karp faszerowany po żydowsku z kopytkami - Krok 1

Krok 2

Wypatrosz rybę, rozetnij wzdłuż kręgosłupa, wyjmij kręgosłup, skrzela, oskrob z łusek, umyj i wytrzyj. Posyp przyprawą Knorr z wierzchu i wewnątrz.

Karp faszerowany po żydowsku z kopytkami - Krok 2

Krok 3

Napełnij farszem i zaszyj. Owiń rybę w gazę.

Karp faszerowany po żydowsku z kopytkami - Krok 3

Krok 4

Sos przygotuj z zupy Knorr według przepisu na opakowaniu. Rybę włóż do wrzącego sosu. Garnek musi być odpowiednio duży. Gotuj na bardzo małym ogniu 45 minut.

Karp faszerowany po żydowsku z kopytkami - Krok 4

Krok 5

Rybę pozostaw do ostygnięcia w sosie, następnie wstaw do lodówki lub w chłodne miejsce.

Karp faszerowany po żydowsku z kopytkami - Krok 5

Krok 6

Przed podaniem odwiń z gazy i pokrój w plastry. Podawaj z sosem, kopytkami i gotowanymi warzywami.

Karp faszerowany po żydowsku z kopytkami - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Podawaj z kopytkami. *przepis na kopytka

1

Opinie o przepisie

  • Kasia

    Kasia , 07.12.2020

    TAK. Dzieci i ryby głosu nie mają, a ta rybka nie ma, ale z wrażenia, że jaka jest dobra :) Co najlepsze w tym przepisie? Prosty, szybki i smaczny. Uwielbiam przepisy, które nie wymagają ponadprogramowych zdolności kulinarnych ani mieszkania w dużym mieście, aby znaleźć wszystkie składniki. Z pewnością zrobię na Wigilię. Lubimy w domu jadać "coś innego", a nie ciągle "zwykłą" pieczoną rybę. Tym bardziej, że nie zajmuje wcale więcej czasu. BOMBA!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Karp faszerowany po żydowsku z kopytkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Karp faszerowany po żydowsku z kopytkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Karp faszerowany po żydowsku z kopytkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Karp faszerowany po żydowsku z kopytkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Karp faszerowany po żydowsku z kopytkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Karp faszerowany po żydowsku z kopytkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Karp faszerowany po żydowsku z kopytkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Karp faszerowany po żydowsku z kopytkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Karp faszerowany po żydowsku z kopytkamiKarp faszerowany po żydowsku z kopytkami

Karp faszerowany po żydowsku to doskonały sposób na przygotowanie wigilijnej potrawy. Sekret tego dania tkwi w wyrazistym farszu – wystarczy, że podsmażoną na brązowo cebulę połączysz razem z posiekanym filetem ryby oraz jajkiem. Wypatroszonego karpia posyp – z wierzchu i wewnątrz – przyprawą, napełnij przyrządzonym farszem i zaszyj. Przed podaniem, gotową rybę odstaw na jakiś czas w chłodne miejsce. Schłodzonego karpia pokrój w plastry i polej sosem, który wykonasz na bazie zawartości torebki zupy cebulowej. Doskonałymi dodatkami do gotowego dania będą także posiekana natka pietruszki, koperek oraz plastry cytryny. Pamiętaj, że przepis możesz w prosty sposób modyfikować. Delikatny smak ryby wspaniale będzie komponował się z migdałami, rodzynkami czy chałką. Faszerowanego karpia podawaj razem z kopytkami i surówką z sezonowych warzyw, na przykład buraków lub marchewki. Pobierz listę potrzebnych składników i wypróbuj nasz przepis na pysznego karpia po żydowsku z kopytkami. Wesołych Świąt!