Karp faszerowany po żydowsku z kopytkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Karp faszerowany po żydowsku z kopytkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

134 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

52 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

122 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 kilogramy

1 opakowanie

1 kilogram

3 sztuki

3 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Posiekaj drobno filety i cebulę. Podsmaż cebulę na oleju na brązowo. Dodaj do posiekanej ryby razem z jajkami, wymieszaj.

Karp faszerowany po żydowsku z kopytkami - Krok 1

Krok 2

Wypatrosz rybę, rozetnij wzdłuż kręgosłupa, wyjmij kręgosłup, skrzela, oskrob z łusek, umyj i wytrzyj. Posyp przyprawą Knorr z wierzchu i wewnątrz.

Karp faszerowany po żydowsku z kopytkami - Krok 2

Krok 3

Napełnij farszem i zaszyj. Owiń rybę w gazę.

Karp faszerowany po żydowsku z kopytkami - Krok 3

Krok 4

Sos przygotuj z zupy Knorr według przepisu na opakowaniu. Rybę włóż do wrzącego sosu. Garnek musi być odpowiednio duży. Gotuj na bardzo małym ogniu 45 minut.

Karp faszerowany po żydowsku z kopytkami - Krok 4

Krok 5

Rybę pozostaw do ostygnięcia w sosie, następnie wstaw do lodówki lub w chłodne miejsce.

Karp faszerowany po żydowsku z kopytkami - Krok 5

Krok 6

Przed podaniem odwiń z gazy i pokrój w plastry. Podawaj z sosem, kopytkami i gotowanymi warzywami.

Karp faszerowany po żydowsku z kopytkami - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Podawaj z kopytkami. *przepis na kopytka

1

Opinie o przepisie

  • Kasia

    Kasia , 07.12.2020

    TAK. Dzieci i ryby głosu nie mają, a ta rybka nie ma, ale z wrażenia, że jaka jest dobra :) Co najlepsze w tym przepisie? Prosty, szybki i smaczny. Uwielbiam przepisy, które nie wymagają ponadprogramowych zdolności kulinarnych ani mieszkania w dużym mieście, aby znaleźć wszystkie składniki. Z pewnością zrobię na Wigilię. Lubimy w domu jadać "coś innego", a nie ciągle "zwykłą" pieczoną rybę. Tym bardziej, że nie zajmuje wcale więcej czasu. BOMBA!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Karp faszerowany po żydowsku z kopytkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Karp faszerowany po żydowsku z kopytkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Karp faszerowany po żydowsku z kopytkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Karp faszerowany po żydowsku z kopytkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Karp faszerowany po żydowsku z kopytkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Karp faszerowany po żydowsku z kopytkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Karp faszerowany po żydowsku z kopytkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Karp faszerowany po żydowsku z kopytkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Pełen kosz grzybów leśnych to zdecydowany powód do dumy, jednak po przyniesieniu go do domu, pojawia się pytanie, jak oczyścić grzyby z ziemi, niechcianych liści i igieł? Warto pamiętać, że inaczej będziemy czyścić grzyby do marynowania i gotowania, a inaczej – suszenia i mrożenia. Jak więc oczyścić grzyby leśne? Podpowiadamy!

Czytaj więcej

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Karp faszerowany po żydowsku z kopytkamiKarp faszerowany po żydowsku z kopytkami

Karp faszerowany po żydowsku to doskonały sposób na przygotowanie wigilijnej potrawy. Sekret tego dania tkwi w wyrazistym farszu – wystarczy, że podsmażoną na brązowo cebulę połączysz razem z posiekanym filetem ryby oraz jajkiem. Wypatroszonego karpia posyp – z wierzchu i wewnątrz – przyprawą, napełnij przyrządzonym farszem i zaszyj. Przed podaniem, gotową rybę odstaw na jakiś czas w chłodne miejsce. Schłodzonego karpia pokrój w plastry i polej sosem, który wykonasz na bazie zawartości torebki zupy cebulowej. Doskonałymi dodatkami do gotowego dania będą także posiekana natka pietruszki, koperek oraz plastry cytryny. Pamiętaj, że przepis możesz w prosty sposób modyfikować. Delikatny smak ryby wspaniale będzie komponował się z migdałami, rodzynkami czy chałką. Faszerowanego karpia podawaj razem z kopytkami i surówką z sezonowych warzyw, na przykład buraków lub marchewki. Pobierz listę potrzebnych składników i wypróbuj nasz przepis na pysznego karpia po żydowsku z kopytkami. Wesołych Świąt!