Karp faszerowany po żydowsku z kopytkami
średnie
120 osób zapisało

Składniki
2 kilogramy
1 opakowanie
1 kilogram
3 sztuki
3 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Posiekaj drobno filety i cebulę. Podsmaż cebulę na oleju na brązowo. Dodaj do posiekanej ryby razem z jajkami, wymieszaj.
Krok 2
Wypatrosz rybę, rozetnij wzdłuż kręgosłupa, wyjmij kręgosłup, skrzela, oskrob z łusek, umyj i wytrzyj. Posyp przyprawą Knorr z wierzchu i wewnątrz.
Krok 3
Napełnij farszem i zaszyj. Owiń rybę w gazę.
Krok 4
Sos przygotuj z zupy Knorr według przepisu na opakowaniu. Rybę włóż do wrzącego sosu. Garnek musi być odpowiednio duży. Gotuj na bardzo małym ogniu 45 minut.
Krok 5
Rybę pozostaw do ostygnięcia w sosie, następnie wstaw do lodówki lub w chłodne miejsce.
Krok 6
Przed podaniem odwiń z gazy i pokrój w plastry. Podawaj z sosem, kopytkami i gotowanymi warzywami.
Dobra rada:
Podawaj z kopytkami. *przepis na kopytka
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Pełna składników odżywczych i chrupiąca – taka powinna być idealna fasolka szparagowa. Kluczowy okazuje się proces gotowania. Sprawdź nasze porady i ciesz się fasolką w jej najsmaczniejszym wydaniu.
Czytaj więcejSoczysty, orzeźwiający, idealny na lato – taki właśnie jest arbuz! Czy wiesz, jak pokroić arbuza, by nie zrobić zbędnego bałaganu w kuchni? Jest na to, co najmniej kilka sprytnych sposobów.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Karp faszerowany po żydowsku z kopytkami
Karp faszerowany po żydowsku to doskonały sposób na przygotowanie wigilijnej potrawy. Sekret tego dania tkwi w wyrazistym farszu – wystarczy, że podsmażoną na brązowo cebulę połączysz razem z posiekanym filetem ryby oraz jajkiem. Wypatroszonego karpia posyp – z wierzchu i wewnątrz – przyprawą, napełnij przyrządzonym farszem i zaszyj. Przed podaniem, gotową rybę odstaw na jakiś czas w chłodne miejsce. Schłodzonego karpia pokrój w plastry i polej sosem, który wykonasz na bazie zawartości torebki zupy cebulowej. Doskonałymi dodatkami do gotowego dania będą także posiekana natka pietruszki, koperek oraz plastry cytryny. Pamiętaj, że przepis możesz w prosty sposób modyfikować. Delikatny smak ryby wspaniale będzie komponował się z migdałami, rodzynkami czy chałką. Faszerowanego karpia podawaj razem z kopytkami i surówką z sezonowych warzyw, na przykład buraków lub marchewki. Pobierz listę potrzebnych składników i wypróbuj nasz przepis na pysznego karpia po żydowsku z kopytkami. Wesołych Świąt!