Karp faszerowany po żydowsku z kopytkami
średnie
122 osoby zapisały

Składniki
2 kilogramy
1 opakowanie
1 kilogram
3 sztuki
3 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Posiekaj drobno filety i cebulę. Podsmaż cebulę na oleju na brązowo. Dodaj do posiekanej ryby razem z jajkami, wymieszaj.

Krok 2
Wypatrosz rybę, rozetnij wzdłuż kręgosłupa, wyjmij kręgosłup, skrzela, oskrob z łusek, umyj i wytrzyj. Posyp przyprawą Knorr z wierzchu i wewnątrz.

Krok 3
Napełnij farszem i zaszyj. Owiń rybę w gazę.

Krok 4
Sos przygotuj z zupy Knorr według przepisu na opakowaniu. Rybę włóż do wrzącego sosu. Garnek musi być odpowiednio duży. Gotuj na bardzo małym ogniu 45 minut.

Krok 5
Rybę pozostaw do ostygnięcia w sosie, następnie wstaw do lodówki lub w chłodne miejsce.

Krok 6
Przed podaniem odwiń z gazy i pokrój w plastry. Podawaj z sosem, kopytkami i gotowanymi warzywami.


Dobra rada:
Podawaj z kopytkami. *przepis na kopytka
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Pełen kosz grzybów leśnych to zdecydowany powód do dumy, jednak po przyniesieniu go do domu, pojawia się pytanie, jak oczyścić grzyby z ziemi, niechcianych liści i igieł? Warto pamiętać, że inaczej będziemy czyścić grzyby do marynowania i gotowania, a inaczej – suszenia i mrożenia. Jak więc oczyścić grzyby leśne? Podpowiadamy!
Czytaj więcejMała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Karp faszerowany po żydowsku z kopytkami
Karp faszerowany po żydowsku to doskonały sposób na przygotowanie wigilijnej potrawy. Sekret tego dania tkwi w wyrazistym farszu – wystarczy, że podsmażoną na brązowo cebulę połączysz razem z posiekanym filetem ryby oraz jajkiem. Wypatroszonego karpia posyp – z wierzchu i wewnątrz – przyprawą, napełnij przyrządzonym farszem i zaszyj. Przed podaniem, gotową rybę odstaw na jakiś czas w chłodne miejsce. Schłodzonego karpia pokrój w plastry i polej sosem, który wykonasz na bazie zawartości torebki zupy cebulowej. Doskonałymi dodatkami do gotowego dania będą także posiekana natka pietruszki, koperek oraz plastry cytryny. Pamiętaj, że przepis możesz w prosty sposób modyfikować. Delikatny smak ryby wspaniale będzie komponował się z migdałami, rodzynkami czy chałką. Faszerowanego karpia podawaj razem z kopytkami i surówką z sezonowych warzyw, na przykład buraków lub marchewki. Pobierz listę potrzebnych składników i wypróbuj nasz przepis na pysznego karpia po żydowsku z kopytkami. Wesołych Świąt!