Jak ściągnąć skórę z karpia? Jak ją zdjąć?
Planujecie przygotowanie potrawy z króla polskich ryb i ciekawi was, jak ściągnąć skórę z karpia, żeby go nie uszkodzić? Czy skórę z ryby trzeba ściągać, a jeśli tak, to w jaki sposób?
Jak zdjąć skórę z karpia?
Metod zdejmowania skóry z karpia jest wiele. Pierwsza polega na polaniu ryby wrzątkiem i odczekaniu chwili, aż skóra zacznie się kurczyć. Gdy proces kurczenia się zatrzyma, należy złapać skórę na brzegu fileta i delikatnie ją pociągnąć, a następnie zerwać.
Skórę z karpia można też ostrożnie odciąć. Jak obrać skórę z karpia nożem? Filet należy położyć skórą do dołu, w prawą rękę wziąć nóż, a lewą dłonią złapać końcówkę skóry i spróbować ją odcinać, kierując nóż w prawo, a jednocześnie pociągać skórę w lewą stronę. Połączenie ruchu cięcia na zewnątrz i pociągania w przeciwną stronę pozwoli cienko oddzielić skórę od fileta. Tak obranego karpia można wykorzystać do zupy, karpia w galarecie lub do pieczenia. Z karpia przeznaczonego do smażenia lepiej nie zdejmować skóry – ta czynność może spowodować pękanie ryby.
Czy ściągać skórę z karpia?
Czy skórę z karpia należy ściągać, czy nie jest to konieczne? Wiecie już, jak łatwo ściągnąć skórę z karpia, ale czy jest to w ogóle potrzebne? Skórę zwykle ściąga się ze starszych okazów, szczególnie tych o specyficznym zapachu mułu. Skóry nie trzeba ściągać, jeśli ryba przeszła płuczkę (odmulanie) i jest dobrze wyskrobana. Jeszcze skuteczniejszym sposobem jest sparzenie skóry i oskrobanie jej ostrym nożem. Skóra stanie się wtedy idealnie cieniutka, a karp straci mulisty zapach.
Komentarze (0)