Smażenie ryb to jeden z najszybszych sposobów na ich przyrządzenie. Jak usmażyć rybę, żeby się nie rozpadła? Sprawdź!

Jak usmażyć rybę?

Dobrze usmażona ryba będzie miała delikatne, soczyste i smaczne mięso. Jak przyrządzić i z czym podawać np. sandacza w sosie? Pamiętaj o kilku podstawach.

- Rybę pokrój na mniejsze kawałki, aby łatwiej było ją obracać.

- Jeśli wybierasz rybę mrożoną dobrze ją rozmroź, najlepiej na sitku. Nie wkładaj jej do ciepłej wody. Jeśli z kolei posiadasz rybę ze skórą, nie obieraj jej – najłatwiej zdejmiesz ją po usmażeniu.

- Jeśli to konieczne, delikatnie odsącz ją z nadmiaru wody.

- Oprósz rybę przyprawą, albo zamarynuj. Sprawdzi się np. marynata z soku brzoskwiniowego i sosu słodko-kwaśnego.

- Posyp kawałki ryby mąką – dzięki temu nie będą przywierały do patelni i ładnie się zarumienią. Jak usmażyć rybę w panierce? – Zanurzaj naprzemiennie w roztrzepanym jajku i bułce tartej wymieszanej z przyprawami, tak jak karpia smażonego w panierce.

- Jeśli chcesz usmażyć rybę sauté, pomiń panierowanie, a skrop ją delikatnie sokiem z cytryny.

- Kładź rybę na dobrze gorącym tłuszczu, np. na oleju rzepakowym (albo innym o wysokiej temperaturze dymienia) i zmniejsz ogień pod patelnią. Dzięki temu mięso nie będzie przywierać i nie przypali się. Smaż, aż będzie zarumienione z obu stron. Czas smażenia jest zależny od grubości kawałków ryby, ale cienkie filety smaż po ok. 2 minuty z każdej strony.

- Smażoną rybę podawaj z frytkami, surówką z kapusty oraz różnego rodzaju sosami. Przekonaj się, jak łatwo przyrządzisz smażonego dorsza z aromatycznymi ziemniakami.

Sposób na to, jak usmażyć rybę jest naprawdę prosty! W panierce lub bez, z warzywami lub sauté – znajdź swój ulubiony przepis.