Sandacz w sosie

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

17

263 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

179 osób wydrukowało

Pobierz pdf

263 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

700 gramów

1 łyżeczka

2 łyżki

1 sztuka

200 gramów

200 gramów

100 gramów

1 łyżka

60 gramów

150 gramów

20 mililitrów

2 łyżki

100 mililitrów

100 mililitrów

200 mililitrów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Filety z ryby pokrój z mniejsze kawałki. Następnie mięso ryby ponacinaj w kratkę o boku 1 centymetra, ale nie przecinaj skóry.

Sandacz w sosie - Krok 1

Krok 2

Łyżkę wina zmieszaj z sosem sojowym i skrop nim mięso ryby. Posyp przyprawą Knorr i po 5 minutach oprósz mięso mąką.

Sandacz w sosie - Krok 2

Krok 3

Rybę usmaż na złoty kolor na rozgrzanej Ramie.

Sandacz w sosie - Krok 3

Krok 4

Przecier pomidorowy wymieszaj z octem, wodą, cukrem i resztą wina.

Sandacz w sosie - Krok 4

Krok 5

Na oleju sezamowym podsmaż pędy bambusa, grzyby pokrojone w paski, groszek, imbir, zgnieciony czosnek i wlej sos pomidorowy. Gotuj chwilę, aż sos zgęstnieje. Polej rybę i podawaj.

Sandacz w sosie - Krok 5
27

Opinie o przepisie

  • Magdalena Janik

    Magdalena Janik , 17.12.2011

    rybka rybką (ten przepis jest super) ale ja gotuję co mi w sklepie mi do głowy przyjdzie :)))P

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Szyszkiewicz

    Beata Szyszkiewicz , 17.12.2011

    Ziemniaczki jajko w sosie koperkowym i surówka z kapusty pekińskiej z pomidorkami koktajlowymi,

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Bednarska Spadlo

    Joanna Bednarska Spadlo , 16.12.2011

    to bylo spaghetti :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Martyna Piotrowska

    Martyna Piotrowska , 16.12.2011

    rybka jest pyszna pyszna:))

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Natalia Mochnacka

    Natalia Mochnacka , 16.12.2011

    ja jednak wybieram mięso na dziś ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 16.12.2011

    Ale macie ekstra pomysły!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sylwia Dyrda

    Sylwia Dyrda , 16.12.2011

    zapiekanka z pieczarkami i oliwkami posypana serem i oregano :) do tego sałatka z pomidorka z cebulką. a na rybkę też mam ochotę, ale to juuutro :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jolanta Perz-Straga

    Jolanta Perz-Straga , 16.12.2011

    lubie ryby smażone

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Furgalska

    Beata Furgalska , 16.12.2011

    Zapiekanka z tunczykiem

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sylwia Boboryk

    Sylwia Boboryk , 16.12.2011

    Placki ziemniaczane w sosie pieczarkowym:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Emilia Aklime

    Emilia Aklime , 16.12.2011

    też mam zupę ogórkową :D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zosia Rzepiak

    Zosia Rzepiak , 16.12.2011

    zupę ogórkową :D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marzena Estreicher-Podgórska

    Marzena Estreicher-Podgórska , 16.12.2011

    kotleciki z jajek do tego surowka z buraczkow z papryka...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 16.12.2011

    Wioleta Wichmann, oo placuszki! :D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wioleta Wichmann

    Wioleta Wichmann , 16.12.2011

    dzisiaj placki ziemniaczane :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anne Anulka Printemps

    Anne Anulka Printemps , 16.12.2011

    Mniam pychotka:):) oczywiście rybka;):)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Edyta Zgudziak

    Edyta Zgudziak , 16.12.2011

    u mnie też rybka smażna

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Rutkowska

    Krystyna Rutkowska , 16.12.2011

    a czy robiłyście sałatkę ziemniaczaną do ryby? ! super! ziemniaczki ugotowane w mundurkach,pokrojone w kostkę,cebulka - może być sparzona, olej,sok z cytryny, pieprz, sól do smaku, zieleninka, koperek, pietruszeczka,wymieszać chwilę niech postoi, smacznego z gorącą rybką

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anita Marciczkiewicz

    Anita Marciczkiewicz , 16.12.2011

    dzikiego lososia na parze z warzywkami :D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Malgorzata Anna de Polkozic-Plichta

    Malgorzata Anna de Polkozic-Plichta , 16.12.2011

    Ryba jak w każdy piątek.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Madzia Gr

    Madzia Gr , 16.12.2011

    Duszone ziemniaczki z koperkiem,smażona ryba i surówka:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Pękala

    Katarzyna Pękala , 16.12.2011

    Dziś u nas rybka jak co piątek, miruna w tym tygodniu, do tego surówka z kiszonej kapusty i ziemniaczki :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Angelika Rozalia Sladek

    Angelika Rozalia Sladek , 16.12.2011

    u nas krupniczek :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Froń

    Katarzyna Froń , 16.12.2011

    makaron ze szpinakiem i serem feta <pycha> z duża ilością czosnku. aromat i smak to jest to :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paula Zet

    Paula Zet , 16.12.2011

    Zastanawiam się na jakąś wariacją naleśniową ;) Może z serem i rodzynkami?:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ana MalovAna

    Ana MalovAna , 16.12.2011

    Krokiety z pieczarkami i kapustą podane z sosem grzybowym....mmmm pycha! :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magda Mietus

    Magda Mietus , 16.12.2011

    pierogi ruskie :) mniam.... :P

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sandacz w sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sandacz w sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sandacz w sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sandacz w sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sandacz w sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sandacz w sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sandacz w sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sandacz w sosieSandacz w sosie

Smażony sandacz w sosie to połączenie delikatnej ryby z wyrazistym smakiem przypraw i dodatków. Danie doskonale sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na uroczystą kolację lub przyjęcie. Filety z ryby ponacinaj w kratkę (uważaj jednak, by ich nie przeciąć). Następnie skrop mięso sokiem z cytryny, posyp przyprawą oraz mąką i usmaż z obu stron na złoty kolor. Sekret tej potrawy tkwi w sosie, który wykonasz na bazie podsmażonych pędów bambusa, grzybów shitake, zielonego groszku, imbiru, sosu pomidorowego oraz przeciśniętego przez praskę czosnku. Usmażoną rybę polej przyrządzonym sosem i udekoruj plastrami cytryny, posiekaną natką pietruszki lub koperkiem. Gotowego sandacza podawaj razem z ziemniaczanym purée oraz sałatką z sezonowych warzyw. Doskonałymi dodatkami do niej będą także ryż lub kasza jaglana. Pamiętaj, że sandacza z powodzeniem zastąpisz inną rybą, np. dorszem, pstrągiem, okoniem, flądrą. Pobierz listę potrzebnych składników i wypróbuj nasz przepis na smażoną rybę w sosie. Smacznego!