Sandacz po polsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sandacz po polsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

29

heart
97 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

322 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

448 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

2 łyżki

1 sztuka

0.5 pęczka

5 łyżek

5 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przyprawę Knorr wymieszaj z oliwą. Marynatą natrzyj sandacza.

Sandacz po polsku  - Krok 1

Krok 2

Zawiń rybę w pergamin, następnie smaż rybę na patelni teflonowej przez 6-8 minut z każdej strony.

Sandacz po polsku  - Krok 2

Krok 3

Jajko ugotuj na twardo, wystudź, obierz i pokrój na drobną kostkę.

Sandacz po polsku  - Krok 3

Krok 4

Gotową rybę ułóż na talerzu i posyp startym jajkiem oraz posiekanym koperkiem. Podawaj np. z ziemniaczanym purée.

Sandacz po polsku  - Krok 4
1

Opinie o przepisie

  • Adrianna Eksner

    Adrianna Eksner , 12.12.2020

    TAK Kiedy koleżanka poleciła mi ten przepis, myślałam, że sobie z nim nie poradzę i napewno coś mi nie wyjdzie. Osobiście nie przepadam za rybami, ale tak przygotowanego sandacza wprost uwielbiam ja i moja rodzina również!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sandacz po polsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sandacz po polsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sandacz po polsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sandacz po polsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sandacz po polsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sandacz po polsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sandacz po polsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sandacz po polsku  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sandacz po polsku Sandacz po polsku

Filet z sandacza stanowi bardzo dobrą alternatywę dla wigilijnego karpia. Łatwo go przyrządzić, ma delikatne białe mięso i niewiele ości. Jeśli zastanawiasz się, w jaki sposób go przygotować, postaw na prostotę. Do sandacza, podobnie jak innych ryb, bardzo dobrze pasuje dodatek soku z cytryny i cytrusowych aromatów. Zrób więc cytrynowo-ziołową marynatę, która podkreśli smak potrawy. Do smażenia użyj specjalnych torebek – dzięki nim unikniesz przypalenia oraz przywierania ryby do dna patelni. Czas smażenia jednej strony to tylko kilka minut – zależy on od grubości ryby. Jeśli chcesz mieć pewność, że wysmażysz ją odpowiednio, przygotuj jeden kawałek na próbę. Tak przygotowany sandacz będzie soczysty, nie jest potrzebny do niego sos. Posyp go pokrojonym drobno jajkiem ugotowanym na twardo oraz świeżym lub mrożonym koperkiem. Podawaj rybę z ziemniakami albo gotowanymi warzywami. Sprawdzi się nie tylko jako danie wigilijne, ale także jako obiad lub kolacja świąteczna. Skorzystaj z naszej propozycji i przygotuj sandacza po polsku.