Bitki z żurawiną z polędwiczki wieprzowej przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Bitki z żurawiną z polędwiczki wieprzowej

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

heart
142 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

33 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

117 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 opakowanie

2 łyżki

130 gramów

150 gramów

2 łyżki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso oczyść z błon i przerostów pokrój w grube 2 cm plastry rozbij je młotkiem obficie oprósz przyprawą do mięs z rozmarynem Knorr. Następnie składając mięso na pół uformuj małe kotleciki.

Bitki z żurawiną z polędwiczki wieprzowej - Krok 1

Krok 2

Mięso oprósz mąką pszenna obsmaż na patelni przełóż na bok. Na tej samej patelni obsmaż cebulę, gdy się zeszkli dodaj pomidora, żurawinę i 100 ml wody. Włóż na powrót mięso.

Bitki z żurawiną z polędwiczki wieprzowej - Krok 2

Krok 3

Wszystko razem duś pod przykryciem około 20 minut.

Bitki z żurawiną z polędwiczki wieprzowej - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Gotowe bitki podawaj z kaszą gryczaną oprószone obficie natką pietruszki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bitki z żurawiną z polędwiczki wieprzowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bitki z żurawiną z polędwiczki wieprzowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bitki z żurawiną z polędwiczki wieprzowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bitki z żurawiną z polędwiczki wieprzowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bitki z żurawiną z polędwiczki wieprzowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bitki z żurawiną z polędwiczki wieprzowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bitki z żurawiną z polędwiczki wieprzowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bitki z żurawiną z polędwiczki wieprzowej - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bitki z żurawiną z polędwiczki wieprzowejBitki z żurawiną z polędwiczki wieprzowej

Polędwiczka wieprzowa gości na naszych stołach równie często, jak kotlety. Można ją przygotować bardzo łatwo, a ogromna różnorodność, jaką zapewnia, daje wręcz nieograniczone możliwości w kreowaniu pysznych i smacznych potraw. Przykładem jest połączenie klasycznych bitek z żurawiną. Brzmi pysznie? I takie też jest danie, które chcemy wam dziś zaproponować. Wystarczy przygotować kilka podstawowych składników oraz zarezerwować sobie zaledwie 20 minut na gotowanie!

Dla kogo?

Bitki z żurawiną są propozycją dla każdego miłośnika wieprzowiny, w różnych kulinarnych odsłonach.

Na jaką okazję?

Danie idealnie sprawdzi się jako szybki obiad, także weekendowy. Bitki wzbogacą również menu imprezowe i świąteczne.

Czy wiesz, że?

Wieprzowina, w zależności od jakości, zawartości tłuszczu czy koloru mięsa, szeregowana jest w 5 różnych klasach: I, IIA, IIB, III i IV.

Dla urozmaicenia:

Bitki z polędwicy wieprzowej z żurawiną świetnie komponują się z kaszą gryczaną. Nie zapomnijcie także o akcencie estetycznym i smakowym, jakim jest świeża natka pietruszki.