Bitki z żurawiną z polędwiczki wieprzowej przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Bitki z żurawiną z polędwiczki wieprzowej

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

heart
142 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

35 osób wydrukowało

Pobierz pdf

119 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 opakowanie

2 łyżki

130 gramów

150 gramów

2 łyżki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso oczyść z błon i przerostów pokrój w grube 2 cm plastry rozbij je młotkiem obficie oprósz przyprawą do mięs z rozmarynem Knorr. Następnie składając mięso na pół uformuj małe kotleciki.

Bitki z żurawiną z polędwiczki wieprzowej - Krok 1

Krok 2

Mięso oprósz mąką pszenna obsmaż na patelni przełóż na bok. Na tej samej patelni obsmaż cebulę, gdy się zeszkli dodaj pomidora, żurawinę i 100 ml wody. Włóż na powrót mięso.

Bitki z żurawiną z polędwiczki wieprzowej - Krok 2

Krok 3

Wszystko razem duś pod przykryciem około 20 minut.

Bitki z żurawiną z polędwiczki wieprzowej - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Gotowe bitki podawaj z kaszą gryczaną oprószone obficie natką pietruszki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bitki z żurawiną z polędwiczki wieprzowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bitki z żurawiną z polędwiczki wieprzowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bitki z żurawiną z polędwiczki wieprzowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bitki z żurawiną z polędwiczki wieprzowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bitki z żurawiną z polędwiczki wieprzowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bitki z żurawiną z polędwiczki wieprzowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bitki z żurawiną z polędwiczki wieprzowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bitki z żurawiną z polędwiczki wieprzowej - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bitki z żurawiną z polędwiczki wieprzowejBitki z żurawiną z polędwiczki wieprzowej

Polędwiczka wieprzowa gości na naszych stołach równie często, jak kotlety. Można ją przygotować bardzo łatwo, a ogromna różnorodność, jaką zapewnia, daje wręcz nieograniczone możliwości w kreowaniu pysznych i smacznych potraw. Przykładem jest połączenie klasycznych bitek z żurawiną. Brzmi pysznie? I takie też jest danie, które chcemy wam dziś zaproponować. Wystarczy przygotować kilka podstawowych składników oraz zarezerwować sobie zaledwie 20 minut na gotowanie!

Dla kogo?

Bitki z żurawiną są propozycją dla każdego miłośnika wieprzowiny, w różnych kulinarnych odsłonach.

Na jaką okazję?

Danie idealnie sprawdzi się jako szybki obiad, także weekendowy. Bitki wzbogacą również menu imprezowe i świąteczne.

Czy wiesz, że?

Wieprzowina, w zależności od jakości, zawartości tłuszczu czy koloru mięsa, szeregowana jest w 5 różnych klasach: I, IIA, IIB, III i IV.

Dla urozmaicenia:

Bitki z polędwicy wieprzowej z żurawiną świetnie komponują się z kaszą gryczaną. Nie zapomnijcie także o akcencie estetycznym i smakowym, jakim jest świeża natka pietruszki.