Żeberka pieczone z cebulką - w piekarniku: przepis | Przepisy.pl pixel

Żeberka wieprzowe z cebulą

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
72 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

18 osób wydrukowało

Pobierz pdf

77 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 opakowanie

800 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój w mniejsze kawałki po 3-4 kostki, oprósz obficie przyprawą do mięsa Knorr odstaw na kilka godzin do lodówki.

Żeberka wieprzowe z cebulą - Krok 1

Krok 2

Cebulę pokrój w piórka.

Żeberka wieprzowe z cebulą - Krok 2

Krok 3

Żeberka umieść w żaroodpornym naczyniu przekładając cebulą. Wszystko razem wstaw do nagrzanego do 180*C piekarnika. Piecz pod przykryciem około 120 minut, aż kości z żeberek łatwo będą odchodzić od mięsa.

Żeberka wieprzowe z cebulą - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Żebra podawaj z ugotowanymi ziemniakami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Żeberka wieprzowe z cebulą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Żeberka wieprzowe z cebulą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Żeberka wieprzowe z cebulą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Żeberka wieprzowe z cebulą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Żeberka wieprzowe z cebulą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Żeberka wieprzowe z cebulą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Żeberka wieprzowe z cebulą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Żeberka wieprzowe z cebulą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Żeberka wieprzowe z cebuląŻeberka wieprzowe z cebulą

Sposobów przygotowywania żeberek jest co najmniej kilka, a wśród nich najpopularniejszy, czyli żeberka pieczone. Nie każdy jednak podejmuje się przygotowania tego rodzaju mięsa, przede wszystkim na dość długi proces pieczenia. Warto spróbować swoich sił w przyrządzaniu żeberek z cebulą – to naprawdę nie jest skomplikowane, o czym szybko się przekonacie, robiąc mięso według naszego przepisu. Będzie tradycyjnie i pysznie!

Dla kogo?

Żeberka wieprzowe z cebulą to świetna propozycja dla każdego miłośnika mięs pieczonych.

Na jaką okazję?

Żeberka świetnie sprawdzą się w porze obiadowej, jednak pamiętajcie, że potrzebujecie dość dużo czasu, aby mięso dobrze się upiekło.

Czy wiesz, że?

Żeberka grillowane są jedną z popularniejszych potraw typowych dla kuchni amerykańskiej. Mięso, specjalnie marynowane, pieczone jest na ogniu, a następnie serwowane w postaci długich pasków.

Dla urozmaicenia:

Jaki dodatek będzie najlepszy do żeberek wieprzowych z cebulą? Oczywiście, że gotowane ziemniaki!