Kurczak z orzechami nerkowca i sosem teriyaki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak z orzechami nerkowca i sosem teriyaki

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
59 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

25 osób wydrukowało

Pobierz pdf

69 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

3 łyżki

1 łyżka

100 mililitrów

200 gramów

200 gramów

200 gramów

130 gramów

50 gramów

20 gramów

6 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka pokrój na grube kawałki 2-3 cm. Oprósz przyprawą Knorr odstaw do lodówki na kilka godzin.

Kurczak z orzechami nerkowca i sosem teriyaki - Krok 1

Krok 2

Na odrobinie rozgrzanego oleju podsmaż orzechy, tak żeby były w miarę możliwości rumiane, przełóż je na bok.

Kurczak z orzechami nerkowca i sosem teriyaki - Krok 2

Krok 3

Na tej samej patelni na kolejnej porcji oleju z grubsza podsmaż warzywa, mają się tylko zeszklić. Przełóż je na bok.

Kurczak z orzechami nerkowca i sosem teriyaki - Krok 3

Krok 4

Kurczaka oprósz mąką ziemniaczaną ,na tej samej patelni po smażeniu warzyw obsmaż kurczaka. Gdy się delikatnie zarumieni, dodaj warzywa orzechy, imbir oraz wlej sos teryaki. Całość smaż jeszcze chwilę mieszając składniki sobą.

Kurczak z orzechami nerkowca i sosem teriyaki - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby zaostrzyć smak dania możesz dodać kawałek ostrej chili. Gotowe danie podawaj z ryżem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak z orzechami nerkowca i sosem teriyaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak z orzechami nerkowca i sosem teriyaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak z orzechami nerkowca i sosem teriyaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak z orzechami nerkowca i sosem teriyaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak z orzechami nerkowca i sosem teriyaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak z orzechami nerkowca i sosem teriyaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak z orzechami nerkowca i sosem teriyaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak z orzechami nerkowca i sosem teriyaki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak z orzechami nerkowca i sosem teriyakiKurczak z orzechami nerkowca i sosem teriyaki

Trudno znaleźć osobę, która nie lubi intensywnych w smaku dań kuchni orientalnej. Zachwycają nas też aromatem, który automatycznie potęguje apetyt. Jeśli do tej pory nie przygotowywaliście samodzielnie posiłków w stylu chińskim czy japońskim, czas to zmienić. Doskonałą do tego okazją jest dzisiejszy przepis na kurczaka z orzechami nerkowca i sosem teriyaki, który zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy.

Dla kogo?

Przede wszystkim dla zwolenników dań orientalnych o bogatym smaku i wyrazistym aromacie.

Na jaką okazję?

Trudno wskazać okazję, podczas której nie sprawdzi się kurczak z orzechami i sosem teriyaki. Na pewno powinniście wykorzystać ten przepis podczas domowych imprez, aby zaskoczyć gości kulinarnymi umiejętnościami.

Czy wiesz, że?

Sos teriyaki to zaledwie kilka składników: sos sojowy, imbir, czosnek, ocet ryżowy, miód, mąka kukurydziana oraz olej sezamowy.

Dla urozmaicenia:

Lubisz pikantne dania? Dodaj do mięsa kawałek ostrej papryczki chili. Obowiązkowym dodatkiem do kurczaka z orzechami jest ryż.