Kurczak z orzechami nerkowca i sosem teriyaki
NOWY PRZEPIS
łatwe
69 osób zapisało

Składniki
400 gramów
3 łyżki
1 łyżka
100 mililitrów
200 gramów
200 gramów
200 gramów
130 gramów
50 gramów
20 gramów
6 łyżek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kurczaka pokrój na grube kawałki 2-3 cm. Oprósz przyprawą Knorr odstaw do lodówki na kilka godzin.

Krok 2
Na odrobinie rozgrzanego oleju podsmaż orzechy, tak żeby były w miarę możliwości rumiane, przełóż je na bok.

Krok 3
Na tej samej patelni na kolejnej porcji oleju z grubsza podsmaż warzywa, mają się tylko zeszklić. Przełóż je na bok.

Krok 4
Kurczaka oprósz mąką ziemniaczaną ,na tej samej patelni po smażeniu warzyw obsmaż kurczaka. Gdy się delikatnie zarumieni, dodaj warzywa orzechy, imbir oraz wlej sos teryaki. Całość smaż jeszcze chwilę mieszając składniki sobą.


Dobra rada:
Aby zaostrzyć smak dania możesz dodać kawałek ostrej chili. Gotowe danie podawaj z ryżem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa do mięs z czosnkiem Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
 Kurczak z orzechami nerkowca i sosem teriyaki
Kurczak z orzechami nerkowca i sosem teriyaki
Trudno znaleźć osobę, która nie lubi intensywnych w smaku dań kuchni orientalnej. Zachwycają nas też aromatem, który automatycznie potęguje apetyt. Jeśli do tej pory nie przygotowywaliście samodzielnie posiłków w stylu chińskim czy japońskim, czas to zmienić. Doskonałą do tego okazją jest dzisiejszy przepis na kurczaka z orzechami nerkowca i sosem teriyaki, który zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy.
Dla kogo?
Przede wszystkim dla zwolenników dań orientalnych o bogatym smaku i wyrazistym aromacie.
Na jaką okazję?
Trudno wskazać okazję, podczas której nie sprawdzi się kurczak z orzechami i sosem teriyaki. Na pewno powinniście wykorzystać ten przepis podczas domowych imprez, aby zaskoczyć gości kulinarnymi umiejętnościami.
Czy wiesz, że?
Sos teriyaki to zaledwie kilka składników: sos sojowy, imbir, czosnek, ocet ryżowy, miód, mąka kukurydziana oraz olej sezamowy.
Dla urozmaicenia:
Lubisz pikantne dania? Dodaj do mięsa kawałek ostrej papryczki chili. Obowiązkowym dodatkiem do kurczaka z orzechami jest ryż.


































