Kurczak z orzechami nerkowca i sosem teriyaki
NOWY PRZEPIS
łatwe
69 osób zapisało

Składniki
400 gramów
3 łyżki
1 łyżka
100 mililitrów
200 gramów
200 gramów
200 gramów
130 gramów
50 gramów
20 gramów
6 łyżek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kurczaka pokrój na grube kawałki 2-3 cm. Oprósz przyprawą Knorr odstaw do lodówki na kilka godzin.

Krok 2
Na odrobinie rozgrzanego oleju podsmaż orzechy, tak żeby były w miarę możliwości rumiane, przełóż je na bok.

Krok 3
Na tej samej patelni na kolejnej porcji oleju z grubsza podsmaż warzywa, mają się tylko zeszklić. Przełóż je na bok.

Krok 4
Kurczaka oprósz mąką ziemniaczaną ,na tej samej patelni po smażeniu warzyw obsmaż kurczaka. Gdy się delikatnie zarumieni, dodaj warzywa orzechy, imbir oraz wlej sos teryaki. Całość smaż jeszcze chwilę mieszając składniki sobą.


Dobra rada:
Aby zaostrzyć smak dania możesz dodać kawałek ostrej chili. Gotowe danie podawaj z ryżem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa do mięs z czosnkiem Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kurczak z orzechami nerkowca i sosem teriyaki
Trudno znaleźć osobę, która nie lubi intensywnych w smaku dań kuchni orientalnej. Zachwycają nas też aromatem, który automatycznie potęguje apetyt. Jeśli do tej pory nie przygotowywaliście samodzielnie posiłków w stylu chińskim czy japońskim, czas to zmienić. Doskonałą do tego okazją jest dzisiejszy przepis na kurczaka z orzechami nerkowca i sosem teriyaki, który zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy.
Dla kogo?
Przede wszystkim dla zwolenników dań orientalnych o bogatym smaku i wyrazistym aromacie.
Na jaką okazję?
Trudno wskazać okazję, podczas której nie sprawdzi się kurczak z orzechami i sosem teriyaki. Na pewno powinniście wykorzystać ten przepis podczas domowych imprez, aby zaskoczyć gości kulinarnymi umiejętnościami.
Czy wiesz, że?
Sos teriyaki to zaledwie kilka składników: sos sojowy, imbir, czosnek, ocet ryżowy, miód, mąka kukurydziana oraz olej sezamowy.
Dla urozmaicenia:
Lubisz pikantne dania? Dodaj do mięsa kawałek ostrej papryczki chili. Obowiązkowym dodatkiem do kurczaka z orzechami jest ryż.

































