Kurczak z orzechami nerkowca i sosem teriyaki
NOWY PRZEPIS
łatwe
69 osób zapisało

Składniki
400 gramów
3 łyżki
1 łyżka
100 mililitrów
200 gramów
200 gramów
200 gramów
130 gramów
50 gramów
20 gramów
6 łyżek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kurczaka pokrój na grube kawałki 2-3 cm. Oprósz przyprawą Knorr odstaw do lodówki na kilka godzin.

Krok 2
Na odrobinie rozgrzanego oleju podsmaż orzechy, tak żeby były w miarę możliwości rumiane, przełóż je na bok.

Krok 3
Na tej samej patelni na kolejnej porcji oleju z grubsza podsmaż warzywa, mają się tylko zeszklić. Przełóż je na bok.

Krok 4
Kurczaka oprósz mąką ziemniaczaną ,na tej samej patelni po smażeniu warzyw obsmaż kurczaka. Gdy się delikatnie zarumieni, dodaj warzywa orzechy, imbir oraz wlej sos teryaki. Całość smaż jeszcze chwilę mieszając składniki sobą.


Dobra rada:
Aby zaostrzyć smak dania możesz dodać kawałek ostrej chili. Gotowe danie podawaj z ryżem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa do mięs z czosnkiem Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kurczak z orzechami nerkowca i sosem teriyaki
Trudno znaleźć osobę, która nie lubi intensywnych w smaku dań kuchni orientalnej. Zachwycają nas też aromatem, który automatycznie potęguje apetyt. Jeśli do tej pory nie przygotowywaliście samodzielnie posiłków w stylu chińskim czy japońskim, czas to zmienić. Doskonałą do tego okazją jest dzisiejszy przepis na kurczaka z orzechami nerkowca i sosem teriyaki, który zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy.
Dla kogo?
Przede wszystkim dla zwolenników dań orientalnych o bogatym smaku i wyrazistym aromacie.
Na jaką okazję?
Trudno wskazać okazję, podczas której nie sprawdzi się kurczak z orzechami i sosem teriyaki. Na pewno powinniście wykorzystać ten przepis podczas domowych imprez, aby zaskoczyć gości kulinarnymi umiejętnościami.
Czy wiesz, że?
Sos teriyaki to zaledwie kilka składników: sos sojowy, imbir, czosnek, ocet ryżowy, miód, mąka kukurydziana oraz olej sezamowy.
Dla urozmaicenia:
Lubisz pikantne dania? Dodaj do mięsa kawałek ostrej papryczki chili. Obowiązkowym dodatkiem do kurczaka z orzechami jest ryż.