Szybkie ciasto francuskie z dynią i jabłkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szybkie ciasto francuskie z dynią i jabłkami

Autor: giero87

ratingratingratingratingrating

3

4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

31 osób wydrukowało

Pobierz pdf

47 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

0.5 kilograma

2 sztuki

1 szklanka

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z dynii wycinamy miąższ, kroimy w kosteczkę i wrzucamy na patelnię, podsmażamy podlewając wodą, można także użyć garnka tyle, że to dłużej potrwa. Jabłka obieramy, wycinamy gniazda, kroimy w kosteczkę i dorzucamy do dynii. Dodajemy wyciśnięty sok z cytryny, dla lepszego efektu, można ją pokroić w plasterki i wrzucić do masy na kilka minut. Całość podsmażamy, aż wszystko zmięknie, doprawiamy cynamonem, cukrem i cukrem waniliowym wedle uznania, odstawiamy.

Krok 2

Nastawiamy piekarnik na 180 st.C

Krok 3

Ciasto francuskie ostrożnie rozwijamy na desce wysypanej mąką. Rozwałkowujemy na wielkość formy przymierzając ją sobie (ja użyłem formy do tarty). Formę nacieramy masłem, rozwijamy na niej ciasto, odcinamy boki, zostawiamy wysokie brzegi, nakłuwamy widelcem. Wstawiamy na chwilę do piekarnika do momentu kiedy zobaczymy, że powstają typowe dla ciasta francuksiego warstwy. Pozostałą część ciasta ugniatamy i rozwałkujemy na koło wielkości formy i nakłuwamy widelcem. Wyciągamy formę z piekarnika, rozprowadzamy masę z dynii i jabłek, okrywamy wcześniej przygotowanym ciastem, dociskamy je do brzegów, można posypać cukrem. Wrzucamy do piekarnika na 25-30 min (lub do momentu, aż ciasto zrobi się złociste na wierzchu) . Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szybkie ciasto francuskie z dynią i jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szybkie ciasto francuskie z dynią i jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szybkie ciasto francuskie z dynią i jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szybkie ciasto francuskie z dynią i jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szybkie ciasto francuskie z dynią i jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szybkie ciasto francuskie z dynią i jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szybkie ciasto francuskie z dynią i jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szybkie ciasto francuskie z dynią i jabłkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Cukinia ze śmietaną
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Wyrazisty smak i aromat sprawiają, że stają się przysmakiem nie tylko zapalonych grzybiarzy. Warto znaleźć miejsce wśród domowych przetworów dla przynajmniej kilku słoiczków.

Czytaj więcej

Bez problemu znajdziemy je w sklepach, lecz ich smak nie może równać się z walorami owoców, które przygotujemy samodzielnie. Jak suszyć śliwki? Dziś poruszymy temat suszenia śliwek w piekarniku oraz w suszarce.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szybkie ciasto francuskie z dynią i jabłkamiSzybkie ciasto francuskie z dynią i jabłkami

Ciasto francuskie jest sprzymierzeńcem każdego domowego kucharza. Można je przygotować na słodko lub w wersji wytrawnej, a proces produkcji potraw zajmuje zaledwie kilkanaście minut. Nasza dzisiejsza propozycja to ciasto francuskie z dynią i jabłkami, które zachwyca oryginalnym smakiem. Nie wymaga czasochłonnego przygotowania. Doskonale sprawdzi się w sezonie jesiennym, bogatym w różne odmiany dyni. Jeśli lubicie szybkie, pyszne i aromatyczne desery, to przepis na ciasto francuskie z dynią jest dla was!

Dla kogo?

Dynia w cieście francuskim to propozycja dla każdego łasucha, gustującego w domowych deserach!

Na jaką okazję?

Ciasto wykorzystacie zawsze! Jest idealnym pomysłem na małe co nieco, jak i doskonałym uzupełnieniem imprezowego menu.

Czy wiesz, że?

Ciasto francuskie posiada strukturę warstwową, którą zawdzięcza dużej zawartości tłuszczu. Samodzielnie trudno je przygotować, ponieważ wymaga odpowiedniego i czasochłonnego wałkowania oraz przygotowania dwóch rodzajów ciasta.

Dla urozmaicenia:

Wierzch ciasta możecie posypać cukrem, dzięki czemu podczas pieczenia skórka będzie chrupiąca i słodka.