Sos do sałatki greckiej z jogurtem naturalnym | Przepisy.pl pixel

Sałatka grecka z jogurtem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

heart
572 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

137 osób wydrukowało

Pobierz pdf

156 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

3 sztuki

1 opakowanie

2 sztuki

10 sztuk

1 sztuka

1 opakowanie

120 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie warzywa dokładnie umyj i pokrój w kostkę o wymiarach 1 cm.

Sałatka grecka z jogurtem  - Krok 1

Krok 2

Oliwki przekrój na pół. Ser feta również pokrój w kostkę.

Sałatka grecka z jogurtem  - Krok 2

Krok 3

Sos sałatkowy wymieszaj z jogurtem.

Sałatka grecka z jogurtem  - Krok 3

Krok 4

Połącz warzywa z sosem i przełóż sałatkę do salaterki.

Sałatka grecka z jogurtem  - Krok 4

Krok 5

Na wierzchu ułóż połówki oliwek oraz ser feta. Sałatkę podawaj posypaną suszonym oregano.

Sałatka grecka z jogurtem  - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka grecka z jogurtem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka grecka z jogurtem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka grecka z jogurtem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka grecka z jogurtem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka grecka z jogurtem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka grecka z jogurtem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka grecka z jogurtem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka grecka z jogurtem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka grecka z jogurtem Sałatka grecka z jogurtem

Sałatka grecka oryginalnie nazywa się „choriakiti salata”, co oznacza dosłownie „wiejska sałatka”. Jest to jedna z najpopularniejszych potraw kuchni greckiej, która występuje w różnych odmianach. W klasycznej wersji w jej skład wchodzą grubo pokrojone w plastry pomidory, ogórki, zielona, słodka papryka, czerwona cebula, ser feta, oliwki brązowe oraz oliwa z oliwek. Czasami dodaje się do niej również oliwki zielone, anchois, kapary i przyprawia oregano. Możesz zmodyfikować nieco przepis na sałatkę grecką i wykorzystać do niej pokrojone w kostkę pomidory, ogórki, kolorową paprykę, czerwoną cebulę, czarne oliwki, ser feta oraz jogurt naturalny. Jeżeli nie masz ochoty na wegetariańską sałatkę, dodaj do niej filet z kurczaka, wędzonego łososia lub tuńczyka z puszki. Jogurt naturalny możesz zastąpić natomiast sosem winegret, czosnkowym lub tzatziki.