Sos do sałatki greckiej z jogurtem naturalnym | Przepisy.pl pixel

Sałatka grecka z jogurtem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

heart
572 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

137 osób wydrukowało

Pobierz pdf

153 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

3 sztuki

1 opakowanie

2 sztuki

10 sztuk

1 sztuka

1 opakowanie

120 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie warzywa dokładnie umyj i pokrój w kostkę o wymiarach 1 cm.

Sałatka grecka z jogurtem  - Krok 1

Krok 2

Oliwki przekrój na pół. Ser feta również pokrój w kostkę.

Sałatka grecka z jogurtem  - Krok 2

Krok 3

Sos sałatkowy wymieszaj z jogurtem.

Sałatka grecka z jogurtem  - Krok 3

Krok 4

Połącz warzywa z sosem i przełóż sałatkę do salaterki.

Sałatka grecka z jogurtem  - Krok 4

Krok 5

Na wierzchu ułóż połówki oliwek oraz ser feta. Sałatkę podawaj posypaną suszonym oregano.

Sałatka grecka z jogurtem  - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka grecka z jogurtem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka grecka z jogurtem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka grecka z jogurtem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka grecka z jogurtem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka grecka z jogurtem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka grecka z jogurtem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka grecka z jogurtem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka grecka z jogurtem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka grecka z jogurtem Sałatka grecka z jogurtem

Sałatka grecka oryginalnie nazywa się „choriakiti salata”, co oznacza dosłownie „wiejska sałatka”. Jest to jedna z najpopularniejszych potraw kuchni greckiej, która występuje w różnych odmianach. W klasycznej wersji w jej skład wchodzą grubo pokrojone w plastry pomidory, ogórki, zielona, słodka papryka, czerwona cebula, ser feta, oliwki brązowe oraz oliwa z oliwek. Czasami dodaje się do niej również oliwki zielone, anchois, kapary i przyprawia oregano. Możesz zmodyfikować nieco przepis na sałatkę grecką i wykorzystać do niej pokrojone w kostkę pomidory, ogórki, kolorową paprykę, czerwoną cebulę, czarne oliwki, ser feta oraz jogurt naturalny. Jeżeli nie masz ochoty na wegetariańską sałatkę, dodaj do niej filet z kurczaka, wędzonego łososia lub tuńczyka z puszki. Jogurt naturalny możesz zastąpić natomiast sosem winegret, czosnkowym lub tzatziki.