Sałatka z wędzonym łososiem i ogórkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z wędzonym łososiem i ogórkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
8 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

10 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

100 gramów

100 gramów

130 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 pęczek

3 łyżki

1 łyżka

2 łyżki

2 cm

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cytrynę otrzyj ze skóry wyciśnij z niej sok. W misce pomieszaj majonez z olejem sezamowym, pastą tahini, sokiem i skórką z cytryny oraz imbirem.

Krok 2

Cytrynę otrzyj ze skóry wyciśnij z niej sok. W misce pomieszaj majonez z olejem sezamowym, pastą tahini, sokiem i skórką z cytryny oraz imbirem.

Krok 3

Pestki dyni opiecz delikatnie na patelni.

Krok 4

Na dużym półmisku, w miarę równomiernie rozłóż wszystkie składniki zaczynając od rukoli.

Krok 5

Sałatkę polej obficie po wierzchu sosem majonezowym i posyp pestkami dyni oraz kolendrą.

przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli nie lubisz kolendry możesz ją zastąpić np. młodym szczypiorem. 

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z wędzonym łososiem i ogórkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z wędzonym łososiem i ogórkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z wędzonym łososiem i ogórkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z wędzonym łososiem i ogórkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z wędzonym łososiem i ogórkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z wędzonym łososiem i ogórkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z wędzonym łososiem i ogórkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z wędzonym łososiem i ogórkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej