Sałatka z buraków z pomidorkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z buraków z pomidorkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
12 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

100 gramów

2 sztuki

100 gramów

1 garść

1 garść

winegret:

1 łyżka

80 mililitrów

1 sztuka

1 łyżeczka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Buraki pokrój w grubą kostkę, pomidorki przekrój na pół, pomarańcze okrój ze skóry, a następnie wyfiletuj, pokrusz ser z niebieską pleśnią.

Krok 2

Składniki ułóż na talerzu. Wierzch sałatki posyp orzechami lub jeśli wolisz dowolnymi pestkami np. z dyni.

Krok 3

Składniki na winegret przełóż do miski dodaj 2-3 łyżki wody i wszystko dokładnie wymieszaj. Powstałym sosem polej po sałatce.

przepisy.pl

Dobra rada:

Sałatkę zawsze możesz wzbogacić upieczoną piersią z kurczaka lub np. szynka parmeńską. 

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z buraków z pomidorkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z buraków z pomidorkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z buraków z pomidorkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z buraków z pomidorkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z buraków z pomidorkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z buraków z pomidorkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z buraków z pomidorkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z buraków z pomidorkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej