Ryżowa sałatka z porem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ryżowa sałatka z porem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

heart
409 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

267 osób wydrukowało

Pobierz pdf

358 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

60 mililitrów

2 łyżki

4 łyżki

3 szklanki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój por, a czosnek rozgnieć. W garnku podgrzej oliwę, dodaj por, czosnek i smaż do miękkości.

Ryżowa sałatka z porem - Krok 1

Krok 2

Dodaj ryż, wymieszaj, wlej wodę, dodaj kostkę Knorr i gotuj pod przykryciem około 15 minut. Po zdjęciu z kuchenki pozostaw pod przykryciem jeszcze 5 minut.

Ryżowa sałatka z porem - Krok 2

Krok 3

Ryż wymieszaj z natką pietruszki, sokiem z cytryny, dopraw pieprzem.

Ryżowa sałatka z porem - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

1

Opinie o przepisie

  • Paolka

    Paolka , 12.01.2016

    Pyszne! ja dodałam jeszcze 4 stare na grubych oczkach marchewki. Zdjęcia z kroków przygotowania potrawy są raczej poglądowe bo finalnie wychodzi sporo jedzenia :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ryżowa sałatka z porem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ryżowa sałatka z porem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ryżowa sałatka z porem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ryżowa sałatka z porem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ryżowa sałatka z porem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ryżowa sałatka z porem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ryżowa sałatka z porem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ryżowa sałatka z porem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ryżowa sałatka z poremRyżowa sałatka z porem

Pokrój por, a czosnek rozgnieć. W garnku podgrzej oliwę, dodaj por, czosnek i smaż do miękkości.