Ryżowa sałatka z porem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ryżowa sałatka z porem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

13

heart
409 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

269 osób wydrukowało

Pobierz pdf

368 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

60 mililitrów

2 łyżki

4 łyżki

3 szklanki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój por, a czosnek rozgnieć. W garnku podgrzej oliwę, dodaj por, czosnek i smaż do miękkości.

Ryżowa sałatka z porem - Krok 1

Krok 2

Dodaj ryż, wymieszaj, wlej wodę, dodaj kostkę Knorr i gotuj pod przykryciem około 15 minut. Po zdjęciu z kuchenki pozostaw pod przykryciem jeszcze 5 minut.

Ryżowa sałatka z porem - Krok 2

Krok 3

Ryż wymieszaj z natką pietruszki, sokiem z cytryny, dopraw pieprzem.

Ryżowa sałatka z porem - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

1

Opinie o przepisie

  • Paolka

    Paolka , 12.01.2016

    Pyszne! ja dodałam jeszcze 4 stare na grubych oczkach marchewki. Zdjęcia z kroków przygotowania potrawy są raczej poglądowe bo finalnie wychodzi sporo jedzenia :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ryżowa sałatka z porem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ryżowa sałatka z porem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ryżowa sałatka z porem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ryżowa sałatka z porem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ryżowa sałatka z porem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ryżowa sałatka z porem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ryżowa sałatka z porem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ryżowa sałatka z porem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ryżowa sałatka z poremRyżowa sałatka z porem

Pokrój por, a czosnek rozgnieć. W garnku podgrzej oliwę, dodaj por, czosnek i smaż do miękkości.