Sałatka z grillowanym serem Halloumi i śliwkami

Autor: Nerdy Cookin Aleksandra

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

2 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

10 łyżek

100 gramów

3 łyżki

2 łyżki

1 opakowanie

1 łyżeczka

1 łyżeczka

12 sztuk

1 sztuka

3 łyżki

8 sztuk

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzej patelnię grillową, za pomocą pędzelka posmaruj ją cienko olejem do smażenia. Ser pokrój na plastry o grubości 1 cm i smaż na średnim ogniu z dwóch stron aż się dobrze zarumieni. Gorący ser zdejmij z patelni i przestudź.

Krok 2

Wytrzyj patelnię ręcznikiem papierowym z ewentualnych resztek sera, posmaruj ponownie cienko olejem. Dojrzałe i słodkie śliwki węgierki umyj, pokrój na ćwiartki, wyjmij pestki i smaż skórką do góry tylko z jednej strony przez ok 5 - 7 minut aż owoce się podsmażą. Gotowe ostrożnie zdejmij z patelni i odstaw do wystudzenia.

Krok 3

Roszponkę umyj zimną wodą, dokładnie osusz i przełóż do miski w której będzie podawana sałatka. Pomidorki cherry umyj, przekrój na pół i dodaj do sałaty. Do warzyw dodaj przestudzony ser i śliwki, zamieszaj delikatnie.

Krok 4

W miseczce wymieszaj jedno opakowanie sosu truskawkowego z chilli z 7 łyżkami oliwy. Bagietkę lub ciabattę pokrój w 1,5 cm kromki i za pomocą pędzelka posmaruj z obu stron sosem. Podsmaż na suchej patelni przez ok 3-4 minuty z każdej strony.

Krok 5

W tej samej miseczce wymieszaj drugie opakowanie sosu truskawkowego z chilli z wodą, 3 łyżkami oliwy, miodem i musztardą. Energicznie zamieszaj. Gotowym sosem polej sałatkę. Podawaj od razu, najlepiej z jeszcze ciepłymi grzankami. Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Naturalnie smaczne Sos sałatkowy Truskawka z chili Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Naturalnie smaczne Sos sałatkowy Truskawka z chili Knorr

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej