Sałatka z grillowanym serem Halloumi i śliwkami
łatwe
79 osób zapisało

Składniki
1 opakowanie
100 gramów
12 sztuk
8 sztuk
2 opakowania
1 sztuka
10 łyżek
3 łyżki
3 łyżki
1 łyżeczka
1 łyżeczka
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozgrzej patelnię grillową, za pomocą pędzelka posmaruj ją cienko olejem do smażenia. Ser pokrój na plastry o grubości 1 cm i smaż na średnim ogniu z dwóch stron aż się dobrze zarumieni. Gorący ser zdejmij z patelni i przestudź.
Krok 2
Wytrzyj patelnię ręcznikiem papierowym z ewentualnych resztek sera, posmaruj ponownie cienko olejem. Dojrzałe i słodkie śliwki węgierki umyj, pokrój na ćwiartki, wyjmij pestki i smaż skórką do góry tylko z jednej strony przez ok 5 - 7 minut aż owoce się podsmażą. Gotowe ostrożnie zdejmij z patelni i odstaw do wystudzenia.
Krok 3
Roszponkę umyj zimną wodą, dokładnie osusz i przełóż do miski w której będzie podawana sałatka. Pomidorki cherry umyj, przekrój na pół i dodaj do sałaty. Do warzyw dodaj przestudzony ser i śliwki, zamieszaj delikatnie.
Krok 4
W miseczce wymieszaj jedno opakowanie sosu truskawkowego z chilli z 7 łyżkami oliwy. Bagietkę lub ciabattę pokrój w 1,5 cm kromki i za pomocą pędzelka posmaruj z obu stron sosem. Podsmaż na suchej patelni przez ok 3-4 minuty z każdej strony.
Krok 5
W tej samej miseczce wymieszaj drugie opakowanie sosu truskawkowego z chilli z wodą, 3 łyżkami oliwy, miodem i musztardą. Energicznie zamieszaj. Gotowym sosem polej sałatkę. Podawaj od razu, najlepiej z jeszcze ciepłymi grzankami. Smacznego!

Dobra rada:
Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Sos sałatkowy Truskawka z chili Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej