Sałatka z grillowanym serem Halloumi i śliwkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z grillowanym serem Halloumi i śliwkami

Autor: Aleksandra nerdycook.in

ratingratingratingratingrating

4

heart
9 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

54 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

88 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

100 gramów

12 sztuk

8 sztuk

2 opakowania

1 sztuka

10 łyżek

3 łyżki

3 łyżki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzej patelnię grillową, za pomocą pędzelka posmaruj ją cienko olejem do smażenia. Ser pokrój na plastry o grubości 1 cm i smaż na średnim ogniu z dwóch stron aż się dobrze zarumieni. Gorący ser zdejmij z patelni i przestudź.

Krok 2

Wytrzyj patelnię ręcznikiem papierowym z ewentualnych resztek sera, posmaruj ponownie cienko olejem. Dojrzałe i słodkie śliwki węgierki umyj, pokrój na ćwiartki, wyjmij pestki i smaż skórką do góry tylko z jednej strony przez ok 5 - 7 minut aż owoce się podsmażą. Gotowe ostrożnie zdejmij z patelni i odstaw do wystudzenia.

Krok 3

Roszponkę umyj zimną wodą, dokładnie osusz i przełóż do miski w której będzie podawana sałatka. Pomidorki cherry umyj, przekrój na pół i dodaj do sałaty. Do warzyw dodaj przestudzony ser i śliwki, zamieszaj delikatnie.

Krok 4

W miseczce wymieszaj jedno opakowanie sosu truskawkowego z chilli z 7 łyżkami oliwy. Bagietkę lub ciabattę pokrój w 1,5 cm kromki i za pomocą pędzelka posmaruj z obu stron sosem. Podsmaż na suchej patelni przez ok 3-4 minuty z każdej strony.

Krok 5

W tej samej miseczce wymieszaj drugie opakowanie sosu truskawkowego z chilli z wodą, 3 łyżkami oliwy, miodem i musztardą. Energicznie zamieszaj. Gotowym sosem polej sałatkę. Podawaj od razu, najlepiej z jeszcze ciepłymi grzankami. Smacznego!

Aleksandra nerdycook.in

Dobra rada:

Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!

1

Opinie o przepisie

  • Magda

    Magda , 18.10.2024

    Smak rewelacyjny, to nasz sztos na jesienne imprezy. Szkoda, że sałatka uzależniona jest od dostępności śliwek, bo jadła bym ją cały rok!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z grillowanym serem Halloumi i śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z grillowanym serem Halloumi i śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z grillowanym serem Halloumi i śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z grillowanym serem Halloumi i śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z grillowanym serem Halloumi i śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z grillowanym serem Halloumi i śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z grillowanym serem Halloumi i śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z grillowanym serem Halloumi i śliwkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej