Sałatka z grillowanym serem Halloumi i śliwkami
łatwe
90 osób zapisało

Składniki
1 opakowanie
100 gramów
12 sztuk
8 sztuk
2 opakowania
1 sztuka
10 łyżek
3 łyżki
3 łyżki
1 łyżeczka
1 łyżeczka
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozgrzej patelnię grillową, za pomocą pędzelka posmaruj ją cienko olejem do smażenia. Ser pokrój na plastry o grubości 1 cm i smaż na średnim ogniu z dwóch stron aż się dobrze zarumieni. Gorący ser zdejmij z patelni i przestudź.
Krok 2
Wytrzyj patelnię ręcznikiem papierowym z ewentualnych resztek sera, posmaruj ponownie cienko olejem. Dojrzałe i słodkie śliwki węgierki umyj, pokrój na ćwiartki, wyjmij pestki i smaż skórką do góry tylko z jednej strony przez ok 5 - 7 minut aż owoce się podsmażą. Gotowe ostrożnie zdejmij z patelni i odstaw do wystudzenia.
Krok 3
Roszponkę umyj zimną wodą, dokładnie osusz i przełóż do miski w której będzie podawana sałatka. Pomidorki cherry umyj, przekrój na pół i dodaj do sałaty. Do warzyw dodaj przestudzony ser i śliwki, zamieszaj delikatnie.
Krok 4
W miseczce wymieszaj jedno opakowanie sosu truskawkowego z chilli z 7 łyżkami oliwy. Bagietkę lub ciabattę pokrój w 1,5 cm kromki i za pomocą pędzelka posmaruj z obu stron sosem. Podsmaż na suchej patelni przez ok 3-4 minuty z każdej strony.
Krok 5
W tej samej miseczce wymieszaj drugie opakowanie sosu truskawkowego z chilli z wodą, 3 łyżkami oliwy, miodem i musztardą. Energicznie zamieszaj. Gotowym sosem polej sałatkę. Podawaj od razu, najlepiej z jeszcze ciepłymi grzankami. Smacznego!

Dobra rada:
Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Sos sałatkowy Truskawka z chili Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuSzlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej


































