Sałatka z grillowanym serem Halloumi i śliwkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z grillowanym serem Halloumi i śliwkami

Autor: Aleksandra nerdycook.in

ratingratingratingratingrating

3

heart
9 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

46 osób wydrukowało

Pobierz pdf

82 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

100 gramów

12 sztuk

8 sztuk

2 opakowania

1 sztuka

10 łyżek

3 łyżki

3 łyżki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzej patelnię grillową, za pomocą pędzelka posmaruj ją cienko olejem do smażenia. Ser pokrój na plastry o grubości 1 cm i smaż na średnim ogniu z dwóch stron aż się dobrze zarumieni. Gorący ser zdejmij z patelni i przestudź.

Krok 2

Wytrzyj patelnię ręcznikiem papierowym z ewentualnych resztek sera, posmaruj ponownie cienko olejem. Dojrzałe i słodkie śliwki węgierki umyj, pokrój na ćwiartki, wyjmij pestki i smaż skórką do góry tylko z jednej strony przez ok 5 - 7 minut aż owoce się podsmażą. Gotowe ostrożnie zdejmij z patelni i odstaw do wystudzenia.

Krok 3

Roszponkę umyj zimną wodą, dokładnie osusz i przełóż do miski w której będzie podawana sałatka. Pomidorki cherry umyj, przekrój na pół i dodaj do sałaty. Do warzyw dodaj przestudzony ser i śliwki, zamieszaj delikatnie.

Krok 4

W miseczce wymieszaj jedno opakowanie sosu truskawkowego z chilli z 7 łyżkami oliwy. Bagietkę lub ciabattę pokrój w 1,5 cm kromki i za pomocą pędzelka posmaruj z obu stron sosem. Podsmaż na suchej patelni przez ok 3-4 minuty z każdej strony.

Krok 5

W tej samej miseczce wymieszaj drugie opakowanie sosu truskawkowego z chilli z wodą, 3 łyżkami oliwy, miodem i musztardą. Energicznie zamieszaj. Gotowym sosem polej sałatkę. Podawaj od razu, najlepiej z jeszcze ciepłymi grzankami. Smacznego!

Aleksandra nerdycook.in

Dobra rada:

Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!

1

Opinie o przepisie

  • Magda

    Magda , 18.10.2024

    Smak rewelacyjny, to nasz sztos na jesienne imprezy. Szkoda, że sałatka uzależniona jest od dostępności śliwek, bo jadła bym ją cały rok!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z grillowanym serem Halloumi i śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z grillowanym serem Halloumi i śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z grillowanym serem Halloumi i śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z grillowanym serem Halloumi i śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z grillowanym serem Halloumi i śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z grillowanym serem Halloumi i śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z grillowanym serem Halloumi i śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z grillowanym serem Halloumi i śliwkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Tęczowa sałatka
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej