Sałatka z szynką permeńską, melonem i roszponką
łatwe
11 osób zapisało
Składniki
1 sztuka
100 gramów
1 garść
200 gramów
1 sztuka
1 garść
1 sztuka
1 szczypta
2 łyżki
1 łyżka
2 łyżki
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Umytą roszponkę ułóż na talerzu, dodaj do niej obranego i pokrojonego w kostkę melona, poszarpaną szynkę parmeńską oraz pokrojoną w piórka cebulę. Posyp wszystko ziarnami słonecznika oraz świeżą miętą.
Krok 2
Wymieszaj wodę, oliwę oraz sok z cytryny wraz z sosem sałatkowym Knorr.
Krok 3
Dopraw wszystko solą oraz grubo ziarnistym pieprzem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej