Makaron z kurczakiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Makaron z kurczakiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami

Autor: Anna Wąsik

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
4 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

500 gramów

150 gramów

10 sztuk

1 sztuka

1 sztuka

80 mililitrów

1 łyżeczka

2 szczypty

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy.

Krok 2

Na patelnię wlewamy olej, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, smażymy do złotego koloru.

Krok 3

W międzyczasie kroimy kurczaka, przekładamy na patelnię z cebulą, smażymy.

Krok 4

Suszone pomidory kroimy na mniejsze części, wrzucamy na patelnię. Na koniec umyty szpinak i kostkę warzywną. Dodajemy śmietanę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z makaronem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron z kurczakiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron z kurczakiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron z kurczakiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron z kurczakiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron z kurczakiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron z kurczakiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron z kurczakiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron z kurczakiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej