Pełnoziarniste empanadas z indykiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pełnoziarniste empanadas z indykiem

Autor: Aleksandra nerdycook.in

ratingratingratingratingrating

1

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

17 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 gramów

350 gramów

150 mililitrów

75 gramów

1 łyżeczka

1 gram

2 łyżki

5 listki

400 gramów

1 łyżeczka

2 łyżeczki

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

1 łyżeczka

3 łyżeczki

0.5 łyżeczki

3 łyżki

1 sztuka

3 łyżki

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zacznij od przygotowania ciasta: wymieszaj masło, przyprawę do złotego kurczaka Knorr, połowę mąki, cukier, łyżeczkę soli i połowę mleka. Zagnieć i stopniowo dodawaj resztę mąki i mleka. Ciasto powinno być zwarte i elastyczne. Wyrabiaj ciasto przez kilka minut, a następnie odstaw na 45 minut pod przykryciem do lodówki.

Krok 2

Do mielonego mięsa dodaj pieprz, 2 łyżeczki soli, ostrą mieloną paprykę, przyprawę do gyrosa, przyprawę do pikantnego kurczaka i dokładnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej, gdy będzie gorący, podsmaż pokrojoną cebulę. Gdy cebula się zeszkli, dodaj mięso, zamieszaj i smaż przez kilka minut aż mięso zmieni kolor i przestanie być surowe.

Krok 3

Na koniec dodaj pokrojona drobno paprykę, drobno pokrojony czosnek i duś przez ok 3 minuty. Zdejmij z ognia, dodaj drobno posiekaną natkę pietruszki, drobno posiekaną kolendrę i odstaw do całkowitego wystudzenia. Na koniec spróbuj i ewentualnie dopraw.

Krok 4

Nastaw piekarnik na 180 ºC (grzanie góra - dół). Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj na grubość ok 2-3mm i wykrój krążki z ciasta o dowolnej średnicy – im większe, tym większe pierogi.

Krok 5

Włóż nadzienie na środek pieroga, zagnieć i za pomocą ząbków widelca, dociśnij na brzegach. Gotowe empanadas przełóż na blachę do pieczenia wyłożoną papierem, posmaruj z wierzchu każdą sztukę żółtkiem wymieszanym z mlekiem i wstaw do piekarnika. Piecz przez około 20 minut na złocisto brązowy kolor.

Krok 6

Podawaj lekko wystudzone z ulubionym sosem i dodatkami.

Aleksandra nerdycook.in

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pełnoziarniste empanadas z indykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pełnoziarniste empanadas z indykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pełnoziarniste empanadas z indykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pełnoziarniste empanadas z indykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pełnoziarniste empanadas z indykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pełnoziarniste empanadas z indykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pełnoziarniste empanadas z indykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pełnoziarniste empanadas z indykiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej