Pełnoziarniste empanadas z indykiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pełnoziarniste empanadas z indykiem

Autor: Nerdy Cookin Aleksandra

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

0 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 gramów

350 gramów

150 mililitrów

75 gramów

1 łyżeczka

1 gram

2 łyżki

5 listki

400 gramów

1 łyżeczka

2 łyżeczki

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

1 łyżeczka

3 łyżeczki

0.5 łyżeczki

3 łyżki

1 sztuka

3 łyżki

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zacznij od przygotowania ciasta: wymieszaj masło, przyprawę do złotego kurczaka Knorr, połowę mąki, cukier, łyżeczkę soli i połowę mleka. Zagnieć i stopniowo dodawaj resztę mąki i mleka. Ciasto powinno być zwarte i elastyczne. Wyrabiaj ciasto przez kilka minut, a następnie odstaw na 45 minut pod przykryciem do lodówki.

Krok 2

Do mielonego mięsa dodaj pieprz, 2 łyżeczki soli, ostrą mieloną paprykę, przyprawę do gyrosa, przyprawę do pikantnego kurczaka i dokładnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej, gdy będzie gorący, podsmaż pokrojoną cebulę. Gdy cebula się zeszkli, dodaj mięso, zamieszaj i smaż przez kilka minut aż mięso zmieni kolor i przestanie być surowe.

Krok 3

Na koniec dodaj pokrojona drobno paprykę, drobno pokrojony czosnek i duś przez ok 3 minuty. Zdejmij z ognia, dodaj drobno posiekaną natkę pietruszki, drobno posiekaną kolendrę i odstaw do całkowitego wystudzenia. Na koniec spróbuj i ewentualnie dopraw.

Krok 4

Nastaw piekarnik na 180 ºC (grzanie góra - dół). Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj na grubość ok 2-3mm i wykrój krążki z ciasta o dowolnej średnicy – im większe, tym większe pierogi.

Krok 5

Włóż nadzienie na środek pieroga, zagnieć i za pomocą ząbków widelca, dociśnij na brzegach. Gotowe empanadas przełóż na blachę do pieczenia wyłożoną papierem, posmaruj z wierzchu każdą sztukę żółtkiem wymieszanym z mlekiem i wstaw do piekarnika. Piecz przez około 20 minut na złocisto brązowy kolor.

Krok 6

Podawaj lekko wystudzone z ulubionym sosem i dodatkami.

Nerdy Cookin Aleksandra

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pełnoziarniste empanadas z indykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pełnoziarniste empanadas z indykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pełnoziarniste empanadas z indykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pełnoziarniste empanadas z indykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pełnoziarniste empanadas z indykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pełnoziarniste empanadas z indykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pełnoziarniste empanadas z indykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pełnoziarniste empanadas z indykiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Może wrzucimy coś na ruszt? Letnie popołudnia i wieczory od dłuższego czasu kojarzą nam się z zapachem grilla i jedzeniem na świeżym powietrzu. Kuchnia koreańska już dawno przeniosła tę rozrywkę pod restauracyjne i domowe dachy!

Czytaj więcej

Szparagi – modny dodatek do wielu dań, szczególnie tych wykwintnych. Zanim jednak zabierzesz się za ich przyrządzanie, sprawdź, jaka metoda będzie najlepsza. Przedstawiamy 5 sposobów na szparagi.

Czytaj więcej