Pełnoziarniste empanadas z indykiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pełnoziarniste empanadas z indykiem

Autor: Nerdy Cookin Aleksandra

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

0 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 gramów

350 gramów

150 mililitrów

75 gramów

1 łyżeczka

1 gram

2 łyżki

5 listki

400 gramów

1 łyżeczka

2 łyżeczki

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

1 łyżeczka

3 łyżeczki

0.5 łyżeczki

3 łyżki

1 sztuka

3 łyżki

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zacznij od przygotowania ciasta: wymieszaj masło, przyprawę do złotego kurczaka Knorr, połowę mąki, cukier, łyżeczkę soli i połowę mleka. Zagnieć i stopniowo dodawaj resztę mąki i mleka. Ciasto powinno być zwarte i elastyczne. Wyrabiaj ciasto przez kilka minut, a następnie odstaw na 45 minut pod przykryciem do lodówki.

Krok 2

Do mielonego mięsa dodaj pieprz, 2 łyżeczki soli, ostrą mieloną paprykę, przyprawę do gyrosa, przyprawę do pikantnego kurczaka i dokładnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej, gdy będzie gorący, podsmaż pokrojoną cebulę. Gdy cebula się zeszkli, dodaj mięso, zamieszaj i smaż przez kilka minut aż mięso zmieni kolor i przestanie być surowe.

Krok 3

Na koniec dodaj pokrojona drobno paprykę, drobno pokrojony czosnek i duś przez ok 3 minuty. Zdejmij z ognia, dodaj drobno posiekaną natkę pietruszki, drobno posiekaną kolendrę i odstaw do całkowitego wystudzenia. Na koniec spróbuj i ewentualnie dopraw.

Krok 4

Nastaw piekarnik na 180 ºC (grzanie góra - dół). Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj na grubość ok 2-3mm i wykrój krążki z ciasta o dowolnej średnicy – im większe, tym większe pierogi.

Krok 5

Włóż nadzienie na środek pieroga, zagnieć i za pomocą ząbków widelca, dociśnij na brzegach. Gotowe empanadas przełóż na blachę do pieczenia wyłożoną papierem, posmaruj z wierzchu każdą sztukę żółtkiem wymieszanym z mlekiem i wstaw do piekarnika. Piecz przez około 20 minut na złocisto brązowy kolor.

Krok 6

Podawaj lekko wystudzone z ulubionym sosem i dodatkami.

Nerdy Cookin Aleksandra

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pełnoziarniste empanadas z indykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pełnoziarniste empanadas z indykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pełnoziarniste empanadas z indykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pełnoziarniste empanadas z indykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pełnoziarniste empanadas z indykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pełnoziarniste empanadas z indykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pełnoziarniste empanadas z indykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej