
Składniki
150 gramów
350 gramów
150 mililitrów
75 gramów
1 łyżeczka
1 gram
2 łyżki
5 listki
400 gramów
1 łyżeczka
2 łyżeczki
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
1 łyżeczka
3 łyżeczki
0.5 łyżeczki
3 łyżki
1 sztuka
3 łyżki
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zacznij od przygotowania ciasta: wymieszaj masło, przyprawę do złotego kurczaka Knorr, połowę mąki, cukier, łyżeczkę soli i połowę mleka. Zagnieć i stopniowo dodawaj resztę mąki i mleka. Ciasto powinno być zwarte i elastyczne. Wyrabiaj ciasto przez kilka minut, a następnie odstaw na 45 minut pod przykryciem do lodówki.
Krok 2
Do mielonego mięsa dodaj pieprz, 2 łyżeczki soli, ostrą mieloną paprykę, przyprawę do gyrosa, przyprawę do pikantnego kurczaka i dokładnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej, gdy będzie gorący, podsmaż pokrojoną cebulę. Gdy cebula się zeszkli, dodaj mięso, zamieszaj i smaż przez kilka minut aż mięso zmieni kolor i przestanie być surowe.
Krok 3
Na koniec dodaj pokrojona drobno paprykę, drobno pokrojony czosnek i duś przez ok 3 minuty. Zdejmij z ognia, dodaj drobno posiekaną natkę pietruszki, drobno posiekaną kolendrę i odstaw do całkowitego wystudzenia. Na koniec spróbuj i ewentualnie dopraw.
Krok 4
Nastaw piekarnik na 180 ºC (grzanie góra - dół). Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj na grubość ok 2-3mm i wykrój krążki z ciasta o dowolnej średnicy – im większe, tym większe pierogi.
Krok 5
Włóż nadzienie na środek pieroga, zagnieć i za pomocą ząbków widelca, dociśnij na brzegach. Gotowe empanadas przełóż na blachę do pieczenia wyłożoną papierem, posmaruj z wierzchu każdą sztukę żółtkiem wymieszanym z mlekiem i wstaw do piekarnika. Piecz przez około 20 minut na złocisto brązowy kolor.
Krok 6
Podawaj lekko wystudzone z ulubionym sosem i dodatkami.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!
Czytaj więcejŁagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!
Czytaj więcej