Empanadas – co to jest? Z czym podawać?

Znacie hiszpańskie empanadas? Co to jest za potrawa, jaką ma tradycję i z czego powstaje? Sprawdźcie ciekawostki na temat jednej z najpopularniejszych potraw Ameryki Południowej.

Empanadas – co to jest i jak jeść?

Co to jest empanadas? To rodzaj małych pierożków wywodzących się z kuchni hiszpańskiej. Empanadas powstają z ciasta francuskiego, kruchego lub chlebowego z dodatkiem oliwy z oliwek i farszu. W zależności od miejsca i regionu empanadas mogą zawierać mięso mielone, ryby lub jajka. Czasami w środku empanadas są też ziemniaki, ser albo warzywa.

Empanadas w krajach Ameryki Południowej są traktowane jako przekąska. Te smażone na oleju lub pieczone nadziewane pierożki serwuje się nie tylko w kuchni hiszpańskiej, ale też w kuchniach takich krajów jak Argentyna, Chile, a nawet Wietnam. W samej Argentynie empanadas są przygotowywane na kilkanaście różnych sposobów, przez co każdy znajdzie coś dla siebie. W domowych warunkach empanadas można przygotować z mięsem kurczaka, czerwoną papryką i cebulą.

Z czym podawać empanadas?

Wiecie już, jak powstają empanadas, co to jest i co zawierają, ale w jaki sposób podawać te pierożki? Empanadas mogą być z powodzeniem serwowane w ramach głównego dania jako dodatek do sałatek. Na przyjęciach empanadas świetnie sprawdzają się w roli przekąski podawanej z warzywami i dipami, tak samo jak nuggetsy. Empanadas to doskonała propozycja na spotkanie w gronie znajomych lub kolację, a także imprezę w hiszpańskim klimacie. Do empanadas możecie zaserwować salsę pomidorową lub sos salsa verde z zielonych pomidorów.