Jak zrobić churros i co to jest?
Złociste, aromatyczne i przyjemnie chrupiące – hiszpańskie churros od lat podbijają świat nie tylko charakterystycznym wyglądem i prostotą wykonania, ale przede wszystkim wyśmienitym smakiem. Z czego składają się te niezwykłe ciasteczka? Jak zrobić churros w domowej kuchni? I czy można je przygotować bez rękawa cukierniczego? Sprawdźmy!
Co to jest churros?
Churros (churro, porras lub papitas) to rodzaj słodkiego wypieku o podłużnym kształcie i przekroju wieloramiennej gwiazdki. Te tradycyjne hiszpańskie przysmaki wytwarzane są z półpłynnego ciasta wyciskanego bezpośrednio na rozgrzany olej i smażonego w wysokiej temperaturze do uzyskania złocistego koloru oraz chrupiącej skórki. Uważa się, że w smaku są nieco zbliżone do naszych rodzimych pączków, co wynika z dość podobnej metody wytwarzania. Przygotowanie ciastek nie jest trudne, dlatego jeśli macie ochotę zaskoczyć znajomych nową, oryginalną przekąską, koniecznie sprawdźcie, jak zrobić churrosy.
Kto wynalazł churros?
Pomimo upływu lat wciąż trudno określić, skąd wzięły się churrosy i który kraj jako pierwszy zaczął przyrządzać tę pyszną przekąskę. Jedna wersja zakłada, że dzięki portugalskim podróżnikom trafiły one na Półwysep Iberyjski aż z dalekich Chin, gdzie do dziś dnia przygotowuje się smażone ciasto. Inne przesłanki sugerują, że churros wymyślili hiszpańscy pasterze, którzy przebywając przez dłuższy czas poza domem, zastępowali tradycyjne pieczywo smażonymi plackami. Z czasem wiedzę o tym, jak zrobić churros opanowali również i inni mieszkańcy Hiszpanii, nadając im obecnie znany smak i wygląd przypominający trochę wąskie paluchy.
Jak zrobić churros – najważniejsze składniki
Jednym z najbardziej popularnych hiszpańskich dań oprócz aromatycznej paelli, niewymagającej gotowania zupy gazpacho, ziemniaczanej tortilli i fasolowej fabady, najbardziej charakterystyczną przekąską są chrupiące churros. Jak zrobić ten znany na całym świecie deser? Zanim zaczniecie podgrzewać olej i mieszać składniki, zaopatrzcie się w kilka niezbędnych i bardzo przydatnych w trakcie przyrządzania sprzętów. Przede wszystkim przyda się rondel lub głęboka patelnia, w której będziecie mogli rozgrzać tłuszcz i smażyć churrosy. Do przygotowania ciasta potrzebujecie mniejszy garnek, drewnianą łyżkę, rękaw cukierniczy oraz ewentualnie mikser, który ułatwi połączenie wszystkich składników.
Przygotowanie ciasta na churrosy
Szukając w internecie pomysłu na to, jak zrobić ciasto na churros, natkniecie się na wiele różnorodnych propozycji. Wybierając najbardziej dla was odpowiednią, powinniście wiedzieć, że podstawowymi składnikami tego deseru są przede wszystkim pszenna mąka, olej oraz zwykły cukier. Aby przygotowywane w warunkach domowych ciasto zachowało puszystość i złocisty kolor, dodaje się również jajka bądź żółtka, trochę masła, a także cukier wanilinowy lub esencję waniliową.
Na początek należy zagotować wodę z masłem i cukrem, następnie dodać mąkę i energicznie mieszając utrzeć wszystkie składniki na gładką, odstającą od brzegów garnka masę. Gdy gotowe ciasto trochę przestygnie, dodaje się jajka, ponownie wyrabia, przekłada do rękawa cukierniczego i wyciska bezpośrednio do mocno rozgrzanego oleju.
Jak zrobić rękaw cukierniczy do churros?
Macie ochotę na przygotowanie chrupiących churros, ale brakuje wam pod ręką specjalistycznego rękawa kuchennego lub szprycy? Nic straconego. Wystarczy wybrać nieduży, ale wytrzymały worek foliowy (np. do mrożenia żywności), naciąć jeden z rogów na odpowiednią grubość i…gotowe. W razie obaw, że plastik pod naporem ciasta może się rozerwać, warto użyć dwóch torebek równocześnie. Churros można również przygotować ręcznie, formując wąskie paluszki i dzieląc je nożem na mniejsze kawałki o długości 8-10cm.
Pyszne churrosy z różnymi dodatkami
Teraz, gdy już wiecie, jak zrobić hiszpańskie churros, przyrządźcie je w wersji klasycznej, czyli z dodatkiem cukru pudru oraz szczypty mielonego cynamonu. Pamiętajcie, że można je również podać w towarzystwie wybranego sosu, np. truskawkowego lub ze miksowanych malin. Zaskoczcie przyjaciół lub rodzinę pysznymi churros z sosem czekoladowym, który doskonale podkreśla łagodny smak chrupiących paluchów. Wystarczy roztopić w kąpieli wodnej ulubioną gorzką lub mleczną czekoladę i podać na stół, dopóki jest płynna. Zapowiada się wspaniała uczta!
Komentarze (0)