Co zrobić, żeby ciasto na pizzę było miękkie? Jak uratować za twarde lub gumowe?

Ciasto na pizzę wyszło zbite i twarde? Co zrobić, żeby ciasto na pizzę było miękkie i odpowiednio elastyczne? Podpowiadamy, jak uratować nieudane ciasto.

Ciasto na pizzę twarde przy wyrabianiu – co zrobić?

Wyszło wam za twarde ciasto na pizzę? Co zrobić z takim ciastem? Wyrzucić czy próbować jakoś „odratować”? Co zrobić, żeby ciasto na pizzę było miękkie? Ciasto przygotowane w odpowiedni sposób powinno być na tyle miękkie i elastyczne, żeby dało się łatwo rozciągać i formować. Jeśli na etapie wyrabiania lub wałkowania dodacie zbyt dużo mąki, ciasto zrobi się twarde. Jak uratować twarde ciasto na pizzę, żeby nie zmarnować użytych składników? Można spróbować rozrzedzić takie ciasto przez dodatek 1-2 łyżek oliwy lub oleju, ewentualnie niewielkiej ilości wody. Nie wyrzucajcie zbyt twardego ciasta, najpierw spróbujcie je zmiękczyć, a jeśli to nie przyniesie rezultatu, przygotujcie nowe.

Gumowe ciasto na pizzę – jak je uratować?

Podczas wyrabiania ciasta do pizzy może się okazać, że wyszło wam zbyt gumowate. Ten problem wynika przede wszystkim z użycia złej jakości mąki, niewłaściwego wyrastania ciasta lub nadmiaru oliwy czy wody. Możecie spróbować przywrócić ciastu elastyczność poprzez dodanie mąki (i w odpowiedniej proporcji także pozostałych składników).

Na przyszłość warto wiedzieć, że do przygotowania ciasta najlepiej użyć specjalnej mąki do pizzy oznaczonej symbolem „00” – taka mąka zawiera odpowiednio dużo glutenu zapewniającego miękkość i puszystość. Zamiennie możecie wykorzystać mąkę typu 450 lub 550.

Sprawdźcie podstawowy przepis na ciasto na pizzę – z tej receptury zawsze się udaje.