Zapiekane pulpeciki drobiowe z pistacjami
łatwe
1 osoba zapisała
Składniki
500 gramów
500 gramów
1 opakowanie
330 gramów
2 łyżeczki
1 łyżeczka
1 łyżeczka
0.5 łyżeczki
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy, wsypujemy do naczynia żaroodpornego.
Krok 2
Do mięsa dodajemy przyprawy (1 łyżeczka mieszanki orientalnej zostaje do sosu) oraz pistacje. Mieszamy, formujemy pulpeciki, umieszczamy je w makaronie lekko zagłębiając.
Krok 3
Sos: kwaśną śmietanę mieszamy z passatą pomidorową. Dodajemy przyprawę orientalną, mieszamy, wylewamy na zapiekankę tak, by całość sosu równomiernie pokryła skladniki.
Krok 4
Zapiekamy pod folią srebną 30 minut w temperaturze 180 stopni z funkcją termoobieg.
Przepisy w Waszym wykonaniu
średnie
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej