Zapiekane pulpeciki drobiowe z pistacjami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekane pulpeciki drobiowe z pistacjami

Autor: Martyna Opara

ratingratingratingratingrating

1

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

24 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

500 gramów

1 opakowanie

330 gramów

2 łyżeczki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy, wsypujemy do naczynia żaroodpornego.

Krok 2

Do mięsa dodajemy przyprawy (1 łyżeczka mieszanki orientalnej zostaje do sosu) oraz pistacje. Mieszamy, formujemy pulpeciki, umieszczamy je w makaronie lekko zagłębiając.

Krok 3

Sos: kwaśną śmietanę mieszamy z passatą pomidorową. Dodajemy przyprawę orientalną, mieszamy, wylewamy na zapiekankę tak, by całość sosu równomiernie pokryła skladniki.

Krok 4

Zapiekamy pod folią srebną 30 minut w temperaturze 180 stopni z funkcją termoobieg.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekane pulpeciki drobiowe z pistacjami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekane pulpeciki drobiowe z pistacjami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekane pulpeciki drobiowe z pistacjami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekane pulpeciki drobiowe z pistacjami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekane pulpeciki drobiowe z pistacjami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekane pulpeciki drobiowe z pistacjami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekane pulpeciki drobiowe z pistacjami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekane pulpeciki drobiowe z pistacjami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Lekka sałatka
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej