Orzechowy krem z dyni z cukiniowym tagiatelle i salsą mango przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Orzechowy krem z dyni z cukiniowym tagiatelle i salsą mango

Autor: DIETETYK DietaAli

ratingratingratingratingrating

1

2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

21 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 litr

1 sztuka

1 sztuka

1 cm

1 łyżeczka

1 szczypta

1 szczypta

2 sztuki

80 gramów

1 sztuka

1 garść

1 łyżka

1 łyżka

1 szczypta

1 łyżeczka

1 łyżka

1 łyżka

4 łyżki

3 sztuki

0.5 łyżeczki

6 łyżeczek

2 szczypty

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dynię pokrój na mniejsze części i wrzuć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na ok. 30 minut. Po upieczeniu pokrój dynię w kostkę. Odłóż do osobnego naczynia 1/5 dyni.

Krok 2

W między czasie na łyżce masła zeszklij pokrojoną w kostkę cebulkę i dodaj posiekany czosnek z imbirem. Umytą cukinię obierz obieraczką, tak aby mieć tagiatelle ze skórek. Odłóż do miseczki, a resztę pokrój w kostkę i dodaj do cebuli. Podsmażaj ok. 5 minut. 1/3 odłóż sobie do miseczki, a do pozostałości wlej litr bulionu. Następnie dorzuć większą część dyni do całości. Do całości dodaj masło orzechowe i mleczko kokosowe. Gotuj ok. 10 minut i zblenduj całość na gładki krem.

Krok 3

W między czasie zrób salsę mango: Pokrój mango w kosteczkę, dodaj oliwę, syrop klonowy, sok z limonki, ostrą przyprawę i posiekaną kolendrę. Wymieszaj.

Krok 4

Orzechy drobno posiekaj. Tagiatelle podsmaż na łyżce masła. Bułkę pokrój na małe grzanki i usmaż na 2 łyżkach masła posypując włoską przyprawą i czosnkiem.

Krok 5

Do miseczek włóż kosteczki dyni, następnie wlej zupę krem. Dodaj po łyżce cebuli z cukinią i salsy mango. Następnie dodaj tagietelle z cukinii, posyp całość orzechami. Możesz zrobić kleks z mleczka kokosowego. Na sam wierzch ułóż chrupiące grzanki i wszystko posyp parmezanem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Orzechowy krem z dyni z cukiniowym tagiatelle i salsą mango  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Orzechowy krem z dyni z cukiniowym tagiatelle i salsą mango  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Orzechowy krem z dyni z cukiniowym tagiatelle i salsą mango  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Orzechowy krem z dyni z cukiniowym tagiatelle i salsą mango  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Orzechowy krem z dyni z cukiniowym tagiatelle i salsą mango  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Orzechowy krem z dyni z cukiniowym tagiatelle i salsą mango  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Orzechowy krem z dyni z cukiniowym tagiatelle i salsą mango  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Orzechowy krem z dyni z cukiniowym tagiatelle i salsą mango  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej