Orzechowy krem z dyni z cukiniowym tagiatelle i salsą mango przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Orzechowy krem z dyni z cukiniowym tagiatelle i salsą mango

Autor: DIETETYK DietaAli

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

0 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 litr

1 sztuka

1 sztuka

1 cm

1 łyżeczka

1 szczypta

1 szczypta

2 sztuki

80 gramów

1 sztuka

1 garść

1 łyżka

1 łyżka

1 szczypta

1 łyżeczka

1 łyżka

1 łyżka

4 łyżki

3 sztuki

0.5 łyżeczki

6 łyżeczek

2 szczypty

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dynię pokrój na mniejsze części i wrzuć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na ok. 30 minut. Po upieczeniu pokrój dynię w kostkę. Odłóż do osobnego naczynia 1/5 dyni.

Krok 2

W między czasie na łyżce masła zeszklij pokrojoną w kostkę cebulkę i dodaj posiekany czosnek z imbirem. Umytą cukinię obierz obieraczką, tak aby mieć tagiatelle ze skórek. Odłóż do miseczki, a resztę pokrój w kostkę i dodaj do cebuli. Podsmażaj ok. 5 minut. 1/3 odłóż sobie do miseczki, a do pozostałości wlej litr bulionu. Następnie dorzuć większą część dyni do całości. Do całości dodaj masło orzechowe i mleczko kokosowe. Gotuj ok. 10 minut i zblenduj całość na gładki krem.

Krok 3

W między czasie zrób salsę mango: Pokrój mango w kosteczkę, dodaj oliwę, syrop klonowy, sok z limonki, ostrą przyprawę i posiekaną kolendrę. Wymieszaj.

Krok 4

Orzechy drobno posiekaj. Tagiatelle podsmaż na łyżce masła. Bułkę pokrój na małe grzanki i usmaż na 2 łyżkach masła posypując włoską przyprawą i czosnkiem.

Krok 5

Do miseczek włóż kosteczki dyni, następnie wlej zupę krem. Dodaj po łyżce cebuli z cukinią i salsy mango. Następnie dodaj tagietelle z cukinii, posyp całość orzechami. Możesz zrobić kleks z mleczka kokosowego. Na sam wierzch ułóż chrupiące grzanki i wszystko posyp parmezanem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Orzechowy krem z dyni z cukiniowym tagiatelle i salsą mango  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Orzechowy krem z dyni z cukiniowym tagiatelle i salsą mango  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Orzechowy krem z dyni z cukiniowym tagiatelle i salsą mango  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Orzechowy krem z dyni z cukiniowym tagiatelle i salsą mango  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Orzechowy krem z dyni z cukiniowym tagiatelle i salsą mango  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Orzechowy krem z dyni z cukiniowym tagiatelle i salsą mango  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Orzechowy krem z dyni z cukiniowym tagiatelle i salsą mango  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Orzechowy krem z dyni z cukiniowym tagiatelle i salsą mango  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Zupa krem kalafiorowa
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.

Czytaj więcej

Zapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!

Czytaj więcej