Orzechowy krem z dyni z cukiniowym tagiatelle i salsą mango
średnie
21 osób zapisało

Składniki
1 sztuka
1 litr
1 sztuka
1 sztuka
1 cm
1 łyżeczka
1 szczypta
1 szczypta
2 sztuki
80 gramów
1 sztuka
1 garść
1 łyżka
1 łyżka
1 szczypta
1 łyżeczka
1 łyżka
1 łyżka
4 łyżki
3 sztuki
0.5 łyżeczki
6 łyżeczek
2 szczypty
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Dynię pokrój na mniejsze części i wrzuć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na ok. 30 minut. Po upieczeniu pokrój dynię w kostkę. Odłóż do osobnego naczynia 1/5 dyni.
Krok 2
W między czasie na łyżce masła zeszklij pokrojoną w kostkę cebulkę i dodaj posiekany czosnek z imbirem. Umytą cukinię obierz obieraczką, tak aby mieć tagiatelle ze skórek. Odłóż do miseczki, a resztę pokrój w kostkę i dodaj do cebuli. Podsmażaj ok. 5 minut. 1/3 odłóż sobie do miseczki, a do pozostałości wlej litr bulionu. Następnie dorzuć większą część dyni do całości. Do całości dodaj masło orzechowe i mleczko kokosowe. Gotuj ok. 10 minut i zblenduj całość na gładki krem.
Krok 3
W między czasie zrób salsę mango: Pokrój mango w kosteczkę, dodaj oliwę, syrop klonowy, sok z limonki, ostrą przyprawę i posiekaną kolendrę. Wymieszaj.
Krok 4
Orzechy drobno posiekaj. Tagiatelle podsmaż na łyżce masła. Bułkę pokrój na małe grzanki i usmaż na 2 łyżkach masła posypując włoską przyprawą i czosnkiem.
Krok 5
Do miseczek włóż kosteczki dyni, następnie wlej zupę krem. Dodaj po łyżce cebuli z cukinią i salsy mango. Następnie dodaj tagietelle z cukinii, posyp całość orzechami. Możesz zrobić kleks z mleczka kokosowego. Na sam wierzch ułóż chrupiące grzanki i wszystko posyp parmezanem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej