Zapiekanka z dyni i cukinii – przepis na danie | Przepisy.pl pixel

Zapiekanka z dyni i cukinii

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

17

159 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

337 osób wydrukowało

Pobierz pdf

328 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

500 gramów

500 gramów

2 sztuki

250 mililitrów

3 sztuki

1 szczypta

50 gramów

0.5 pęczka

0.5 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 180 °C. Pokrój dynię, cukinię oraz patisona w kawałki i przełóż je do żaroodpornego naczynia.

Krok 2

Wymieszaj kwaśną śmietanę z posiekanym czosnkiem, świeżo mielonym pieprzem, przyprawą w mini kostkach Knorr, posiekanymi ziołami i zalej warzywa.

Krok 3

Posyp danie startym parmezanem i piecz w piekarniku przez 40-45 minut, aż warzywa zmiękną, a sos zgęstnieje.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z dyni i cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z dyni i cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z dyni i cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z dyni i cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z dyni i cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z dyni i cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z dyni i cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka z dyni i cukinii - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste...

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka z dyni i cukiniiZapiekanka z dyni i cukinii

Zapiekanka z dyni na pewno Ci posmakuje. Zwłaszcza jeśli masz ochotę na coś nowego z udziałem dyni i cukinii, które stają się coraz popularniejsze!

Dla kogo?

Zapiekanka z cukinii to przepis na zdrowe i lekkie danie. Idealne dla każdego! 

Na jaką okazję?

Zapiekanka z dyni to obowiązkowy must have w sezonie dyniowym. Warto przygotować ją na kolację. Spróbuj, a się nie zawiedziesz! 

Czy wiesz, że?

Do przyrządzenia zapiekanki z cukinią dobrze użyć dyni hokkaido. Jest ona bardziej zwarta i mniej się rozpada niż inne dynie, więc sprawdzi się tu znakomicie. 

Dla urozmaicenia

Jeśli nie masz pod ręką parmezanu, użyj dowolnego sera żółtego. Będzie tak samo pysznie!