Zapiekanka z dyni i cukinii – przepis na danie | Przepisy.pl pixel

Zapiekanka z dyni i cukinii

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

20

heart
159 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

343 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

339 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

500 gramów

500 gramów

2 sztuki

250 mililitrów

3 sztuki

1 szczypta

50 gramów

0.5 pęczka

0.5 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 180 °C. Pokrój dynię, cukinię oraz patisona w kawałki i przełóż je do żaroodpornego naczynia.

Krok 2

Wymieszaj kwaśną śmietanę z posiekanym czosnkiem, świeżo mielonym pieprzem, przyprawą w mini kostkach Knorr, posiekanymi ziołami i zalej warzywa.

Krok 3

Posyp danie startym parmezanem i piecz w piekarniku przez 40-45 minut, aż warzywa zmiękną, a sos zgęstnieje.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z dyni i cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z dyni i cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z dyni i cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z dyni i cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z dyni i cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z dyni i cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z dyni i cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka z dyni i cukinii - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka z dyni i cukiniiZapiekanka z dyni i cukinii

Zapiekanka z dyni na pewno Ci posmakuje. Zwłaszcza jeśli masz ochotę na coś nowego z udziałem dyni i cukinii, które stają się coraz popularniejsze!

Dla kogo?

Zapiekanka z cukinii to przepis na zdrowe i lekkie danie. Idealne dla każdego! 

Na jaką okazję?

Zapiekanka z dyni to obowiązkowy must have w sezonie dyniowym. Warto przygotować ją na kolację. Spróbuj, a się nie zawiedziesz! 

Czy wiesz, że?

Do przyrządzenia zapiekanki z cukinią dobrze użyć dyni hokkaido. Jest ona bardziej zwarta i mniej się rozpada niż inne dynie, więc sprawdzi się tu znakomicie. 

Dla urozmaicenia

Jeśli nie masz pod ręką parmezanu, użyj dowolnego sera żółtego. Będzie tak samo pysznie!