Zupa z batatów
Danie jest źródłem witaminy A wspomagającej odporność
łatwe
210 osób zapisało

Składniki
500 gramów
150 gramów
150 gramów
15 gramów
150 gramów
3 sztuki
1 litr
125 gramów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 200 °C.
Krok 2
Obierz ziemniaki oraz marchew i pokrój na duże kawałki. Połóż wszystko na blaszce z piekarnika i wymieszaj z niewielką ilością oleju. Piecz przez 25 minut do miękkości.
Krok 3
Cebulę i paprykę pokrój na mniejsze kawałki. W głębokich garnku rozgrzej pozostały olej i podsmaż cebulę, paprykę oraz czosnek, aż stanie się miękki.
Krok 4
Dodaj wodę i kostkę Bulion na włoszczyźnie Knorr. Gotuj przez ok 5 minut.
Krok 5
Dodaj pieczone słodkie ziemniaki i marchew. Całość ponownie zagotuj i zmiksuj na gładki krem.
Krok 6
Na końcu wymieszaj z kwaśną śmietaną.

Dobra rada:
Podawaj z świeżo wypiekanym chlebem na zakwasie lub posyp prażonymi orzechami. Porcja dania dostarcza istotną ilość witaminy A potrzebnej w codziennej diecie. Witamina A pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa z batatów
Nieocenione i obowiązkowe w wielu kuchniach świata. Mowa o ziemniakach! Dziś pod lupę bierzemy ich rzadziej używaną odmianę. Powitaj bataty! Choć goszczą na stołach nie tak często jak te tradycyjne, pomogą przygotować mnóstwo doskonałych dań. Dziś na obiad poleca się pyszna zupa z batatów!
Dla kogo? Nie przejdziesz obojętnie obok tego, co słodkie? Uwielbiasz ten smak, a jednocześnie liczysz każdą dodatkową kalorię? Zupa z pieczonych słodkich ziemniaków to propozycja dla Ciebie! Ze względu na zawartość błonnika pokarmowego oraz śladowej ilości tłuszczu bataty powinny znajdować się w diecie dbających o linię.
Na jaką okazję? Zupa z pieczonych batatów to alternatywa dla tradycyjnych zup podawanych podczas obiadu. Koniec z nudą w kuchni!
Dla urozmaicenia: Zupa najlepiej smakuje w towarzystwie chleba, zwłaszcza tego świeżo wypieczonego, np. na zakwasie. Możesz ją także posypać prażonymi orzechami – wzbogacą smak, a także sprawdzą się jako dekoracja.
Czy wiesz, że? Bataty to skarbnica witamin i potasu. Zawartością witaminy A przewyższają produkty takie jak dynia czy szpinak. Na tym nie koniec! To także źródło witaminy B6 oraz K Co więcej, świetnie sprawdzą się w diecie cukrzyków i osób borykających się z podwyższonym cholesterolem.



































