Zupa z batatów przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa z batatów

Danie jest źródłem witaminy A wspomagającej odporność

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

259 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

78 osób wydrukowało

Pobierz pdf

157 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

150 gramów

150 gramów

15 gramów

150 gramów

3 sztuki

1 litr

125 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 200 °C.

Krok 2

Obierz ziemniaki oraz marchew i pokrój na duże kawałki. Połóż wszystko na blaszce z piekarnika i wymieszaj z niewielką ilością oleju. Piecz przez 25 minut do miękkości.

Krok 3

Cebulę i paprykę pokrój na mniejsze kawałki. W głębokich garnku rozgrzej pozostały olej i podsmaż cebulę, paprykę oraz czosnek, aż stanie się miękki.

Krok 4

Dodaj wodę i kostkę Bulion na włoszczyźnie Knorr. Gotuj przez ok 5 minut.

Krok 5

Dodaj pieczone słodkie ziemniaki i marchew. Całość ponownie zagotuj i zmiksuj na gładki krem.

Krok 6

Na końcu wymieszaj z kwaśną śmietaną.

przepisy.pl

Dobra rada:

Podawaj z świeżo wypiekanym chlebem na zakwasie lub posyp prażonymi orzechami. Porcja dania dostarcza istotną ilość witaminy A potrzebnej w codziennej diecie. Witamina A pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa z batatów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa z batatów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa z batatów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa z batatów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa z batatów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa z batatów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa z batatów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa z batatów - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Zupa grochowa
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Planujecie danie z gotowanej dyni i zastanawiacie się, jak ugotować dynię, żeby smakowała wybornie? Sprawdźcie, jak gotować dynię, żeby zachować jej smak, kolor i zapach.

Czytaj więcej

Jak uprażyć orzechy? Do tej czynności przydadzą się patelnia albo piekarnik. Jak uprażyć orzechy włoskie, a jak zabrać się za laskowe lub fistaszki? Wszystkiego dowiesz się z naszego krótkiego poradnika dotyczącego prażenia orzechów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa z batatówZupa z batatów

Nieocenione i obowiązkowe w wielu kuchniach świata. Mowa o ziemniakach! Dziś pod lupę bierzemy ich rzadziej używaną odmianę. Powitaj bataty! Choć goszczą na stołach nie tak często jak te tradycyjne, pomogą przygotować mnóstwo doskonałych dań. Dziś na obiad poleca się pyszna zupa z batatów!

Dla kogo? Nie przejdziesz obojętnie obok tego, co słodkie? Uwielbiasz ten smak, a jednocześnie liczysz każdą dodatkową kalorię? Zupa z pieczonych słodkich ziemniaków to propozycja dla Ciebie! Ze względu na zawartość błonnika pokarmowego oraz śladowej ilości tłuszczu bataty powinny znajdować się w diecie dbających o linię.

Na jaką okazję? Zupa z pieczonych batatów to alternatywa dla tradycyjnych zup podawanych podczas obiadu. Koniec z nudą w kuchni!

Dla urozmaicenia: Zupa najlepiej smakuje w towarzystwie chleba, zwłaszcza tego świeżo wypieczonego, np. na zakwasie. Możesz ją także posypać prażonymi orzechami – wzbogacą smak, a także sprawdzą się jako dekoracja.

Czy wiesz, że? Bataty to skarbnica witamin i potasu. Zawartością witaminy A przewyższają produkty takie jak dynia czy szpinak. Na tym nie koniec! To także źródło witaminy B6 oraz K Co więcej, świetnie sprawdzą się w diecie cukrzyków i osób borykających się z podwyższonym cholesterolem.