Zupa z batatów przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa z batatów

Danie jest źródłem witaminy A wspomagającej odporność

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

heart
280 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

104 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

210 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

150 gramów

150 gramów

15 gramów

150 gramów

3 sztuki

1 litr

125 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 200 °C.

Krok 2

Obierz ziemniaki oraz marchew i pokrój na duże kawałki. Połóż wszystko na blaszce z piekarnika i wymieszaj z niewielką ilością oleju. Piecz przez 25 minut do miękkości.

Krok 3

Cebulę i paprykę pokrój na mniejsze kawałki. W głębokich garnku rozgrzej pozostały olej i podsmaż cebulę, paprykę oraz czosnek, aż stanie się miękki.

Krok 4

Dodaj wodę i kostkę Bulion na włoszczyźnie Knorr. Gotuj przez ok 5 minut.

Krok 5

Dodaj pieczone słodkie ziemniaki i marchew. Całość ponownie zagotuj i zmiksuj na gładki krem.

Krok 6

Na końcu wymieszaj z kwaśną śmietaną.

przepisy.pl

Dobra rada:

Podawaj z świeżo wypiekanym chlebem na zakwasie lub posyp prażonymi orzechami. Porcja dania dostarcza istotną ilość witaminy A potrzebnej w codziennej diecie. Witamina A pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia.

2

Opinie o przepisie

  • bf988b28a8dfd976ca420f96a60601 d41d8cd98f00b204e9800998ecf842

    bf988b28a8dfd976ca420f96a60601 d41d8cd98f00b204e9800998ecf842 , 22.08.2024

    Zdecydowanie brakuje mi tutaj kilku informacji; - jakie ustawienie pieczenia, jest niestety tylko temperatura - w jakiej kolejności podsmażyć warzywa, wiadomo że każde z nich potrzebuje innego czasu by być gotowe. - brak przypraw "do smaku" - brak doprecyzowania w jaki sposób dodać śmietanę - gdy się doda ja do gorącej zupy to się zważy.

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa z batatów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa z batatów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa z batatów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa z batatów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa z batatów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa z batatów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa z batatów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa z batatów - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa z batatówZupa z batatów

Nieocenione i obowiązkowe w wielu kuchniach świata. Mowa o ziemniakach! Dziś pod lupę bierzemy ich rzadziej używaną odmianę. Powitaj bataty! Choć goszczą na stołach nie tak często jak te tradycyjne, pomogą przygotować mnóstwo doskonałych dań. Dziś na obiad poleca się pyszna zupa z batatów!

Dla kogo? Nie przejdziesz obojętnie obok tego, co słodkie? Uwielbiasz ten smak, a jednocześnie liczysz każdą dodatkową kalorię? Zupa z pieczonych słodkich ziemniaków to propozycja dla Ciebie! Ze względu na zawartość błonnika pokarmowego oraz śladowej ilości tłuszczu bataty powinny znajdować się w diecie dbających o linię.

Na jaką okazję? Zupa z pieczonych batatów to alternatywa dla tradycyjnych zup podawanych podczas obiadu. Koniec z nudą w kuchni!

Dla urozmaicenia: Zupa najlepiej smakuje w towarzystwie chleba, zwłaszcza tego świeżo wypieczonego, np. na zakwasie. Możesz ją także posypać prażonymi orzechami – wzbogacą smak, a także sprawdzą się jako dekoracja.

Czy wiesz, że? Bataty to skarbnica witamin i potasu. Zawartością witaminy A przewyższają produkty takie jak dynia czy szpinak. Na tym nie koniec! To także źródło witaminy B6 oraz K Co więcej, świetnie sprawdzą się w diecie cukrzyków i osób borykających się z podwyższonym cholesterolem.