Zupa krem z cukinii - szybki i prosty przepis | Przepisy.pl pixel

Zupa krem z cukinii

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

55

heart
573 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

650 osób wydrukowało

Pobierz pdf

902 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

600 gramów

200 gramów

150 gramów

10 gramów

20 gramów

0.5 litra

15 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pora oraz seler umyj i pokrój na małe kawałki.

Krok 2

Cukinię umyj i pokrój w półksiężyce. Czosnek posiekaj.

Krok 3

Rozgrzej olej w rondlu, dodaj seler i pora. Smaż na średnim ogniu przez ok. 5 minut, mieszając od czasu do czasu.

Krok 4

Dodaj cukinię i czosnek. Smaż jeszcze przez 1 minutę.

Krok 5

Wlej gorącą wodę i dodaj kostkę Bulion na włoszczyźnie Knorr. Gotuj przez kolejne 10-12 minut, aż cukinia zrobi się miękka i gotowa do zmiksowania.

Krok 6

Dodaj bazylię i zmiksuj zupę na gładki krem.

przepisy.pl

Dobra rada:

Gotową zupę udekoruj listkami świeżej bazylii i skrop oliwą z oliwek. Również dobrze pasują prażone orzeszki piniowe. Aby zupa była lżejsza w smaku możesz doprawić ją sokiem z cytryny.

2

Opinie o przepisie

  • Agnieszka

    Agnieszka , 24.08.2022

    Do kremu raczej naciowy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paulina Stefańska

    Paulina Stefańska , 06.12.2019

    Jaki to jest seler zielony? Czy to seler naciowy?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa krem z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa krem z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa krem z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa krem z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa krem z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa krem z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa krem z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa krem z cukinii - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Kremowa zupa z kurek
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa krem z cukiniiZupa krem z cukinii

Nie daj się nudzie w kuchni! Zaopatrz swoją spiżarnię w sezonowe warzywa i baw się kolorami! Co powiesz na soczystą zieleń? Mamy coś dla Ciebie! Lekkostrawna, pyszna, a przy tym pełna składników odżywczych zupa cukiniowa. To prawdziwe niebo w gębie!

Dla kogo?

Jesteś na diecie? Dbasz o linię? A może Twój układ pokarmowy jest zmęczony ciężkostrawnymi posiłkami? Zupa cukiniowa odpowie na Twoje potrzeby! 100 g tego warzywa to tylko 17 kcal. Włącz ją do swojego jadłospisu. A - i nie bój się prosić o dokładkę tej zupy.

Na jaką okazję?

To świetna propozycja na lunch czy lekki obiad. Doznania smakowe i estetyczne gwarantowane!

Czy wiesz, że?

Historia cukinii sięga XIX wieku, kiedy w słonecznej Italii wyhodowano ją po raz pierwszy – z kabaczka, dając jej nazwę „zucchina”. Początkowo warzywo uważane było jedynie za roślinę ozdobną. Dopiero z czasem odkryto jego zastosowanie także w kuchni.

Dla urozmaicenia:

Tak przygotowaną zupę możesz udekorować listkami świeżej bazylii i skropić ją oliwą z oliwek. Dobrze sprawdzi się także w towarzystwie orzechów piniowych. A jeśli chcesz uzyskać nieco lżejszy smak, dodaj do zupy trochę soku z cytryny.