Zupa krem z cukinii - szybki i prosty przepis | Przepisy.pl pixel

Zupa krem z cukinii

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

57

heart
576 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

659 osób wydrukowało

Pobierz pdf

920 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

200 gramów

150 gramów

10 gramów

20 gramów

0.5 litra

15 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pora oraz seler umyj i pokrój na małe kawałki.

Krok 2

Cukinię umyj i pokrój w półksiężyce. Czosnek posiekaj.

Krok 3

Rozgrzej olej w rondlu, dodaj seler i pora. Smaż na średnim ogniu przez ok. 5 minut, mieszając od czasu do czasu.

Krok 4

Dodaj cukinię i czosnek. Smaż jeszcze przez 1 minutę.

Krok 5

Wlej gorącą wodę i dodaj kostkę Bulion na włoszczyźnie Knorr. Gotuj przez kolejne 10-12 minut, aż cukinia zrobi się miękka i gotowa do zmiksowania.

Krok 6

Dodaj bazylię i zmiksuj zupę na gładki krem.

przepisy.pl

Dobra rada:

Gotową zupę udekoruj listkami świeżej bazylii i skrop oliwą z oliwek. Również dobrze pasują prażone orzeszki piniowe. Aby zupa była lżejsza w smaku możesz doprawić ją sokiem z cytryny.

2

Opinie o przepisie

  • Agnieszka

    Agnieszka , 24.08.2022

    Do kremu raczej naciowy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paulina Stefańska

    Paulina Stefańska , 06.12.2019

    Jaki to jest seler zielony? Czy to seler naciowy?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa krem z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa krem z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa krem z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa krem z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa krem z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa krem z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa krem z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa krem z cukinii - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Zupa paprykowa z pulpetami
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa krem z cukiniiZupa krem z cukinii

Nie daj się nudzie w kuchni! Zaopatrz swoją spiżarnię w sezonowe warzywa i baw się kolorami! Co powiesz na soczystą zieleń? Mamy coś dla Ciebie! Lekkostrawna, pyszna, a przy tym pełna składników odżywczych zupa cukiniowa. To prawdziwe niebo w gębie!

Dla kogo?

Jesteś na diecie? Dbasz o linię? A może Twój układ pokarmowy jest zmęczony ciężkostrawnymi posiłkami? Zupa cukiniowa odpowie na Twoje potrzeby! 100 g tego warzywa to tylko 17 kcal. Włącz ją do swojego jadłospisu. A - i nie bój się prosić o dokładkę tej zupy.

Na jaką okazję?

To świetna propozycja na lunch czy lekki obiad. Doznania smakowe i estetyczne gwarantowane!

Czy wiesz, że?

Historia cukinii sięga XIX wieku, kiedy w słonecznej Italii wyhodowano ją po raz pierwszy – z kabaczka, dając jej nazwę „zucchina”. Początkowo warzywo uważane było jedynie za roślinę ozdobną. Dopiero z czasem odkryto jego zastosowanie także w kuchni.

Dla urozmaicenia:

Tak przygotowaną zupę możesz udekorować listkami świeżej bazylii i skropić ją oliwą z oliwek. Dobrze sprawdzi się także w towarzystwie orzechów piniowych. A jeśli chcesz uzyskać nieco lżejszy smak, dodaj do zupy trochę soku z cytryny.