
Składniki
600 gramów
200 gramów
150 gramów
10 gramów
20 gramów
0.5 litra
15 gramów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pora oraz seler umyj i pokrój na małe kawałki.
Krok 2
Cukinię umyj i pokrój w półksiężyce. Czosnek posiekaj.
Krok 3
Rozgrzej olej w rondlu, dodaj seler i pora. Smaż na średnim ogniu przez ok. 5 minut, mieszając od czasu do czasu.
Krok 4
Dodaj cukinię i czosnek. Smaż jeszcze przez 1 minutę.
Krok 5
Wlej gorącą wodę i dodaj kostkę Bulion na włoszczyźnie Knorr. Gotuj przez kolejne 10-12 minut, aż cukinia zrobi się miękka i gotowa do zmiksowania.
Krok 6
Dodaj bazylię i zmiksuj zupę na gładki krem.

Dobra rada:
Gotową zupę udekoruj listkami świeżej bazylii i skrop oliwą z oliwek. Również dobrze pasują prażone orzeszki piniowe. Aby zupa była lżejsza w smaku możesz doprawić ją sokiem z cytryny.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa krem z cukinii
Nie daj się nudzie w kuchni! Zaopatrz swoją spiżarnię w sezonowe warzywa i baw się kolorami! Co powiesz na soczystą zieleń? Mamy coś dla Ciebie! Lekkostrawna, pyszna, a przy tym pełna składników odżywczych zupa cukiniowa. To prawdziwe niebo w gębie!
Dla kogo?
Jesteś na diecie? Dbasz o linię? A może Twój układ pokarmowy jest zmęczony ciężkostrawnymi posiłkami? Zupa cukiniowa odpowie na Twoje potrzeby! 100 g tego warzywa to tylko 17 kcal. Włącz ją do swojego jadłospisu. A - i nie bój się prosić o dokładkę tej zupy.
Na jaką okazję?
To świetna propozycja na lunch czy lekki obiad. Doznania smakowe i estetyczne gwarantowane!
Czy wiesz, że?
Historia cukinii sięga XIX wieku, kiedy w słonecznej Italii wyhodowano ją po raz pierwszy – z kabaczka, dając jej nazwę „zucchina”. Początkowo warzywo uważane było jedynie za roślinę ozdobną. Dopiero z czasem odkryto jego zastosowanie także w kuchni.
Dla urozmaicenia:
Tak przygotowaną zupę możesz udekorować listkami świeżej bazylii i skropić ją oliwą z oliwek. Dobrze sprawdzi się także w towarzystwie orzechów piniowych. A jeśli chcesz uzyskać nieco lżejszy smak, dodaj do zupy trochę soku z cytryny.