Zupa z zielonej soczewicy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa z zielonej soczewicy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

heart
297 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
80 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

227 osób wydrukowało

Pobierz pdf

253 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

200 gramów

500 gramów

2 sztuki

50 mililitrów

4 ziarna

2 sztuki

1 łyżka

1 pęczek

1 sztuka

4 sztuki

200 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wędzone żeberka połącz z warzywami, zalej je 2 l wody, dodaj soczewicę, ziele angielskie Knorr, liść laurowy, chili i czosnek. Gotuj na wolnym ogniu ok. 40 minut.

Krok 2

Wyjmij z garnka żeberka, ziele angielskie i liść laurowy. Resztę zupy zmiksuj na gładko.

Krok 3

Zupę dopraw kostkami rosołowymi i kminem rzymski, kolendrą mieloną i jej natką. Podawaj z łyżką jogurtu.

przepisy.pl

Dobra rada:

Zupę można podawać z kawałkami awokado i pomidora.

1

Opinie o przepisie

  • etaan proko

    etaan proko , 11.02.2020

    Zupy

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa z zielonej soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa z zielonej soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa z zielonej soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa z zielonej soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa z zielonej soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa z zielonej soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa z zielonej soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa z zielonej soczewicy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa z zielonej soczewicyZupa z zielonej soczewicy

Wędzone żeberka połącz z warzywami, zalej je 2 l wody, dodaj soczewicę, ziele angielskie Knorr, liść laurowy, chili i czosnek. Gotuj na wolnym ogniu ok. 40 minut.