Jarzynowa zupa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Jarzynowa zupa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

42

818 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

264 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

636 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

4 sztuki

5 ziaren

8 ziaren

200 gramów

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

200 gramów

1 sztuka

5 sztuk

1 pęczek

100 mililitrów

1 szczypta

1 szczypta

0.25 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ćwiartki kurczaka umyj, umieść w dużym garnku, zalej około 2 litrami zimnej wody, dodaj łyżkę soli i nastaw na gaz, a gdy woda się zagotuje, zbierz powstała pianę. Mięso gotuj na wolnym ogniu przez około 30 minut.

Jarzynowa zupa - Krok 1

Krok 2

Marchew, pietruszkę, ziemniaki i seler obierz, pokrój w 2 cm kostkę. Z brukselki usuń zewnętrzne liście, natnij ją delikatnie nożykiem na krzyż od strony głąba. Kalafiora rozdrobnij, wycinając z niego małe różyczki. Następnie oczyść i przekrój na trzy części fasolkę szparagową, posiekaj natkę koperku.

Jarzynowa zupa - Krok 2

Krok 3

Do gotującego się mięsa dodaj marchew, seler, pietruszkę, ziemniaki oraz w całości pora i przekrojoną na pół cebulę. Zupę z warzywami gotuj 20 minut, po tym czasie dodaj brukselkę, fasolkę szparagową oraz przyprawy, ziele angielskie, liść laurowy oraz ziarenka pieprzu. Wszystko razem gotuj około 5 minut, po czym dodaj kalafiora. Zupę z dodanym kalafiorem gotuj jeszcze kolejne 5 minut.

Jarzynowa zupa - Krok 3

Krok 4

Po tym czasie, gdy wszystkie warzywa są miękkie, wyłów rozgotowaną cebulę i pora, a zupę zapraw śmietaną. Tuż przed podaniem dodaj koperek.

Jarzynowa zupa - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Do gotowania zupy możesz wykorzystać gotowe mieszanki mrożonych warzyw.

2

Opinie o przepisie

  • Magdalena Fijołek

    Magdalena Fijołek , 28.11.2020

    pychota!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zuza Podleśny

    Zuza Podleśny , 18.01.2020

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jarzynowa zupa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jarzynowa zupa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jarzynowa zupa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jarzynowa zupa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jarzynowa zupa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jarzynowa zupa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jarzynowa zupa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Jarzynowa zupa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Królowie letnich przetworów. W wielu domach ogórkowe patenty są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Chętnie podzielimy się naszym przepisem na to, jak zrobić ogórki małosolne. Nie zwlekajcie – weźcie go na kulinarny warsztat, gdy tylko te przysmaki pojawią się na straganach.

Czytaj więcej

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Jarzynowa zupaJarzynowa zupa

Zupa jarzynowa - ciężko wyobrazić sobie bez niej naszą polską tradycję kulinarną. Kojarzona z beztroskim czasem dzieciństwa i obiadami u babci. To także oznaka wiosny i wraz z nią przychodzących świeżych i różnorodnych warzyw. Zaserwuj swojej rodzinie pyszną i aromatyczną zupę!

Dla kogo? Dla wszystkich tych, którzy nie wyobrażają sobie obiadu bez pożywnej zupy. Dla miłośników bukietu warzyw na talerzu.

Na jaką okazję? To świetna propozycja na rodzinny obiad. Kremowa i gęsta konsystencja zupy zaspokoi apetyty domowników.

Dla urozmaicenia: Tradycyjna zupa jarzynowa zawiera warzywa takie jak: marchewka, seler, por, pietruszka. Według uznania można jednak dodać do niej np. brokuły lub fasolkę szparagową. Im więcej, tym lepiej!

Czy wiesz, że? Sezon na zupę jarzynową trwa cały rok. Można przygotować ją ze świeżych, sezonowych warzyw, ale w sezonie zimowym sprawdzą się także te mrożone.

Zupa jarzynowa to powrót do smaków rodzinnego domu – nie zapominaj o nich!