Składniki
4 sztuki
4 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
3 sztuki
5 sztuk
1 sztuka
3 szczypty
1 szczypta
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, seler obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy, sól, pieprz i ziele angielskie.
Krok 2
Gotujemy ok 30 min aż warzywa będą miękkie.
Krok 3
Buraki obieramy, myjemy i kroimy w małą kosteczke, dodajemy do zupy z kostka bulionową. Gotujemy 10 min. Doprawiamy do smaku. Mozna zabielić smietaną lub mlekiem.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
RGęsina to mięso, które świetnie pasuje do kuchni polskiej, ponieważ możecie ją łączyć z owocami, warzywami i ziołami na wiele różnych sposobów. Pieczone gęsie udka to doskonały pomysł na uroczysty obiad lub kolację, ale pod warunkiem, że mięso po wyjęciu z piekarnika będzie soczyste i pełne smaku.
Czytaj więcejJesteście znudzeni tradycyjną panierką z bułki tartej, ale nie wyobrażacie sobie ulubionych kotletów bez złocistej otoczki? Panierka panko to strzał w dziesiątkę! Mimo że wywodzi się z kuchni japońskiej i jest powszechnie używana w azjatyckich specjałach, na polskich stołach sprawdzi się celująco.
Czytaj więcej