Zupa porowo-ziemniaczana
Danie jest źródłem witaminy A wspomagającej odporność
łatwe
Składniki
350 gramów
600 gramów
250 gramów
1 sztuka
1.5 litra
0.5 pęczka
150 mililitrów
15 gramów
25 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pora przekrój wzdłuż na pół i dokładnie umyj. Pokrój drobno. Oddziel białą i zieloną część. Pietruszkę oraz ziemniaki obierz i pokrój w kostkę o boku ok. 1 cm.
Krok 2
W dużym rondlu podsmaż na oliwie warzywa. Jak zmiękną odłóż 4 łyżki warzyw do dekoracji na później.
Krok 3
Wlej wodę, dodaj kostkę Knorr i gotuj całość całość ok. 10-15 minut, aż warzywa będą zupełnie miękki.
Krok 4
Dodaj śmietankę i zmiksuj zupę na gładki krem.
Krok 5
Dymkę pokrój w paseczki. Kremową zupę podawaj na talerzach i udekoruj odłożonymi wcześniej warzywami, dymką oraz ekspandowanym ryżem.
Dobra rada:
Zupę możesz udekorować świeżą rukwią wodną. Świetnie smakuje również z orzechami na wierzchu lub pokruszonym serem feta.
Porcja dania dostarcza istotną ilość witaminy A potrzebnej w codziennej diecie. Witamina A pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa porowo-ziemniaczana
Ziemniaki zwykle nie kojarzą się jako zbyt wyszukany składnik posiłków. Wystarczy jednak podać je w odpowiednim towarzystwie, by diametralnie zmienić zdanie na temat tych swojskich bulw. Zupa ziemniaczana z dodatkiem porów i dzikiego ryżu pozwoli spojrzeć na ten składnik z zupełnie nowej perspektywy.
Na jaką okazję?
Zupa z dodatkiem dzikiego ryżu to doskonały pretekst, by wprowadzić do swojego repertuaru dań nieoczywiste produkty. Niech każdy posiłek będzie okazją do dokonywania kolejnych odkryć kulinarnych.
Czy wiesz, że?
Inne nazwy dzikiego ryżu to owies wodny i zizania wodna. Pochodzi z terenów Ameryki Północnej.
Dla urozmaicenia:
Szukając dzikiego ryżu w sklepach do zupy porowo-ziemniaczanej, możecie spotkać się z mieszankami, które zawierają również ryż brązowy lub biały.