Zupa porowo-ziemniaczana
Danie jest źródłem witaminy A wspomagającej odporność
łatwe
240 osób zapisało

Składniki
350 gramów
600 gramów
250 gramów
1 sztuka
1.5 litra
0.5 pęczka
150 mililitrów
15 gramów
25 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pora przekrój wzdłuż na pół i dokładnie umyj. Pokrój drobno. Oddziel białą i zieloną część. Pietruszkę oraz ziemniaki obierz i pokrój w kostkę o boku ok. 1 cm.
Krok 2
W dużym rondlu podsmaż na oliwie warzywa. Jak zmiękną odłóż 4 łyżki warzyw do dekoracji na później.
Krok 3
Wlej wodę, dodaj kostkę Knorr i gotuj całość całość ok. 10-15 minut, aż warzywa będą zupełnie miękki.
Krok 4
Dodaj śmietankę i zmiksuj zupę na gładki krem.
Krok 5
Dymkę pokrój w paseczki. Kremową zupę podawaj na talerzach i udekoruj odłożonymi wcześniej warzywami, dymką oraz ekspandowanym ryżem.

Dobra rada:
Zupę możesz udekorować świeżą rukwią wodną. Świetnie smakuje również z orzechami na wierzchu lub pokruszonym serem feta.
Porcja dania dostarcza istotną ilość witaminy A potrzebnej w codziennej diecie. Witamina A pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa porowo-ziemniaczana
Ziemniaki zwykle nie kojarzą się jako zbyt wyszukany składnik posiłków. Wystarczy jednak podać je w odpowiednim towarzystwie, by diametralnie zmienić zdanie na temat tych swojskich bulw. Zupa ziemniaczana z dodatkiem porów i dzikiego ryżu pozwoli spojrzeć na ten składnik z zupełnie nowej perspektywy.
Na jaką okazję?
Zupa z dodatkiem dzikiego ryżu to doskonały pretekst, by wprowadzić do swojego repertuaru dań nieoczywiste produkty. Niech każdy posiłek będzie okazją do dokonywania kolejnych odkryć kulinarnych.
Czy wiesz, że?
Inne nazwy dzikiego ryżu to owies wodny i zizania wodna. Pochodzi z terenów Ameryki Północnej.
Dla urozmaicenia:
Szukając dzikiego ryżu w sklepach do zupy porowo-ziemniaczanej, możecie spotkać się z mieszankami, które zawierają również ryż brązowy lub biały.