Zupa porowo-ziemniaczana
Danie jest źródłem witaminy A wspomagającej odporność
łatwe
115 osób zapisało

Składniki
350 gramów
600 gramów
250 gramów
1 sztuka
1.5 litra
0.5 pęczka
150 mililitrów
15 gramów
25 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pora przekrój wzdłuż na pół i dokładnie umyj. Pokrój drobno. Oddziel białą i zieloną część. Pietruszkę oraz ziemniaki obierz i pokrój w kostkę o boku ok. 1 cm.
Krok 2
W dużym rondlu podsmaż na oliwie warzywa. Jak zmiękną odłóż 4 łyżki warzyw do dekoracji na później.
Krok 3
Wlej wodę, dodaj kostkę Knorr i gotuj całość całość ok. 10-15 minut, aż warzywa będą zupełnie miękki.
Krok 4
Dodaj śmietankę i zmiksuj zupę na gładki krem.
Krok 5
Dymkę pokrój w paseczki. Kremową zupę podawaj na talerzach i udekoruj odłożonymi wcześniej warzywami, dymką oraz ekspandowanym ryżem.
Dobra rada:
Zupę możesz udekorować świeżą rukwią wodną. Świetnie smakuje również z orzechami na wierzchu lub pokruszonym serem feta.
Porcja dania dostarcza istotną ilość witaminy A potrzebnej w codziennej diecie. Witamina A pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.
Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa porowo-ziemniaczana
Ziemniaki zwykle nie kojarzą się jako zbyt wyszukany składnik posiłków. Wystarczy jednak podać je w odpowiednim towarzystwie, by diametralnie zmienić zdanie na temat tych swojskich bulw. Zupa ziemniaczana z dodatkiem porów i dzikiego ryżu pozwoli spojrzeć na ten składnik z zupełnie nowej perspektywy.
Na jaką okazję?
Zupa z dodatkiem dzikiego ryżu to doskonały pretekst, by wprowadzić do swojego repertuaru dań nieoczywiste produkty. Niech każdy posiłek będzie okazją do dokonywania kolejnych odkryć kulinarnych.
Czy wiesz, że?
Inne nazwy dzikiego ryżu to owies wodny i zizania wodna. Pochodzi z terenów Ameryki Północnej.
Dla urozmaicenia:
Szukając dzikiego ryżu w sklepach do zupy porowo-ziemniaczanej, możecie spotkać się z mieszankami, które zawierają również ryż brązowy lub biały.