Zupa porowo-ziemniaczana przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa porowo-ziemniaczana

Danie jest źródłem witaminy A wspomagającej odporność

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

50 osób wydrukowało

Pobierz pdf

115 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

350 gramów

600 gramów

250 gramów

1 sztuka

1.5 litra

0.5 pęczka

150 mililitrów

15 gramów

25 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pora przekrój wzdłuż na pół i dokładnie umyj. Pokrój drobno. Oddziel białą i zieloną część. Pietruszkę oraz ziemniaki obierz i pokrój w kostkę o boku ok. 1 cm.

Krok 2

W dużym rondlu podsmaż na oliwie warzywa. Jak zmiękną odłóż 4 łyżki warzyw do dekoracji na później.

Krok 3

Wlej wodę, dodaj kostkę Knorr i gotuj całość całość ok. 10-15 minut, aż warzywa będą zupełnie miękki.

Krok 4

Dodaj śmietankę i zmiksuj zupę na gładki krem.

Krok 5

Dymkę pokrój w paseczki. Kremową zupę podawaj na talerzach i udekoruj odłożonymi wcześniej warzywami, dymką oraz ekspandowanym ryżem.

przepisy.pl

Dobra rada:

Zupę możesz udekorować świeżą rukwią wodną. Świetnie smakuje również z orzechami na wierzchu lub pokruszonym serem feta.

Porcja dania dostarcza istotną ilość witaminy A potrzebnej w codziennej diecie. Witamina A pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia. 

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa porowo-ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa porowo-ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa porowo-ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa porowo-ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa porowo-ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa porowo-ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa porowo-ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa porowo-ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Zupa krem z selera
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.

Czytaj więcej

Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa porowo-ziemniaczanaZupa porowo-ziemniaczana

Ziemniaki zwykle nie kojarzą się jako zbyt wyszukany składnik posiłków. Wystarczy jednak podać je w odpowiednim towarzystwie, by diametralnie zmienić zdanie na temat tych swojskich bulw. Zupa ziemniaczana z dodatkiem porów i dzikiego ryżu pozwoli spojrzeć na ten składnik z zupełnie nowej perspektywy. 

Na jaką okazję?

Zupa z dodatkiem dzikiego ryżu to doskonały pretekst, by wprowadzić do swojego repertuaru dań nieoczywiste produkty. Niech każdy posiłek będzie okazją do dokonywania kolejnych odkryć kulinarnych.

Czy wiesz, że?

Inne nazwy dzikiego ryżu to owies wodny i zizania wodna. Pochodzi z terenów Ameryki Północnej.

Dla urozmaicenia:

Szukając dzikiego ryżu w sklepach do zupy porowo-ziemniaczanej, możecie spotkać się z mieszankami, które zawierają również ryż brązowy lub biały.