Zupa ziemniaczana

Autor: Aleksandra Krzyżanowska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

0 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do garnka wlej 2 litry wody, za gotuj, dodaj bulion Knorr oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki.

Krok 2

Gotuj 15-20 minut, aż ziemniaki będą miękkie.

0

Opinie o przepisie

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa ziemniaczanaZupa ziemniaczana

Smaczne danie, które przygotujesz szybko z zaledwie trzech składników – wody, ziemniaków oraz bulionu. Zupa ziemniaczana jest łagodna w smaku i daje możliwość uzupełniania jej ulubionymi dodatkami. Aby ją przyrządzić, wystarczy zagotować bulion, a następnie dodać do niego pokrojone w kostkę ziemniaki, jeszcze przez chwilę gotując całość, i przyprawić. Tak przygotowaną zupę możesz posypać natką pietruszki, posiekaną kolendrą lub szczypiorkiem. Miłośnicy zabielanych zup, mogą podawać popularną kartoflankę z kleksem śmietany na wierzchu. Potrawę często uzupełnia się również innymi warzywami, na przykład pokrojoną w plasterki marchewką, kalafiorem, pietruszką lub zielonym groszkiem. Dodaj też do niej młody szpinak i pomidory bez skórki oraz koperek, dzięki temu zupa nabierze nieco innego wyrazu. Do zupy ziemniaczanej świetnie sprawdzą się majeranek, tymianek lub oregano. Przygotuj potrawę ze swoimi ulubionymi dodatkami. Koniecznie sprawdź nasz przepis na to proste danie! Życzymy smacznego.