
Składniki
50 gramów
2 litry
1 ziarno
1 sztuka
1 szczypta
350 gramów
500 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso umyj, zalej zimną wodą i gotuj około godziny.
Krok 2
Włoszczyznę oczyść, pokrój na mniejsze kawałki razem z cebulą.
Krok 3
Warzywa dodaj do wywaru, dorzuć liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj do czasu, gdy warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania posól.
Krok 4
Wywar przecedź.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej


















