Zupa pomidorowa krem przepis – Zobacz na przepisy.pl

Zupa pomidorowa krem

Autor: Cypi

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

4 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

13 osób wydrukowało

Pobierz pdf

12 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

1 sztuka

1 sztuka

0.5 sztuki

1 sztuka

4 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

20 łyżeczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kroimy cebule i czosnek w kostkę i wrzucamy do garnka żeby przesmażyć. Kiedy zyskają złocisty kolor Wlewamy wodę do garnka, wrzucamy kostki rosołowe i rozpuszczamy. Do momentu zagotowania sie wody obieramy wszystkie warzywa poza pomidorami i wrzucamy je do gotującego sie bulionu. Dolewamy chust oliwy z oliwek, bazylię oraz sól i pieprz. Gotujemy aż warzywa bedą miękkie.

Krok 2

Sparzamy i obieramy pomidory a następnie kroimy je na duże kawałki i rozcieramy blenderem na papkę.

Krok 3

Kiedy warzywa są juz ugotowane, zdejmujemy z palenika garnek i blenderem rozcieramy warzywa na papkę. Dodajemy papkę z pomidorów do garnka i gotujemy juz razem. Doprawiamy do smaku i dodajemy dwie łyżki śmietany. Gotujemy jeszcze jakiś czas.

Krok 4

Międzyczasie kroimy chleb tostowy na niewielka kostkę. Rozpuszczamy na patelni masło i dodajemy do niego sól i skrojony w kostkę czosnek. Wysypujemy pokrojony chleb tostowy na patelnie i czekamy aż sie zarumieni z każdej strony.

Krok 5

Gotową zupę wlewamy do miseczek, na wierzch wrzucamy kilkanaście wcześniej usmażonych grzanek i posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Cypi

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

3

Opinie o przepisie

  • iwona rogalska

    iwona rogalska , 21.05.2016

    No na pewno na ta przerwe teraz bo bede miała więcej czasu i troche gości. A gdzie można to primo gusto kupić? W supermerkecie dam rade?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Będzka

    Katarzyna Będzka , 21.05.2016

    @Iwona myślę, że można. Tylko pomidory muszą być smaczne. Ja zazwyczaj używam przecieru primo gusto i smacznie wychodzi :) nie trzeba też się tak bawić z pomidorami dzięki czemu szybciej się taki krem robi. Daj znać jak spróbujesz :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • iwona rogalska

    iwona rogalska , 16.05.2016

    A jestem bardzo ciekawa czy można użyć do tego kremu przecieru pomidorowego. Nie myśle tu o jakims tam z Biedronki tylko takie prosto ze śródziemnomorskich plantacji.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa pomidorowa krem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa pomidorowa krem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa pomidorowa krem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa pomidorowa krem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa pomidorowa krem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa pomidorowa krem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa pomidorowa krem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej