
Składniki
6 sztuk
1 sztuka
1 sztuka
0.5 sztuki
1 sztuka
4 łyżki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
20 łyżeczek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kroimy cebule i czosnek w kostkę i wrzucamy do garnka żeby przesmażyć. Kiedy zyskają złocisty kolor Wlewamy wodę do garnka, wrzucamy kostki rosołowe i rozpuszczamy. Do momentu zagotowania sie wody obieramy wszystkie warzywa poza pomidorami i wrzucamy je do gotującego sie bulionu. Dolewamy chust oliwy z oliwek, bazylię oraz sól i pieprz. Gotujemy aż warzywa bedą miękkie.
Krok 2
Sparzamy i obieramy pomidory a następnie kroimy je na duże kawałki i rozcieramy blenderem na papkę.
Krok 3
Kiedy warzywa są juz ugotowane, zdejmujemy z palenika garnek i blenderem rozcieramy warzywa na papkę. Dodajemy papkę z pomidorów do garnka i gotujemy juz razem. Doprawiamy do smaku i dodajemy dwie łyżki śmietany. Gotujemy jeszcze jakiś czas.
Krok 4
Międzyczasie kroimy chleb tostowy na niewielka kostkę. Rozpuszczamy na patelni masło i dodajemy do niego sól i skrojony w kostkę czosnek. Wysypujemy pokrojony chleb tostowy na patelnie i czekamy aż sie zarumieni z każdej strony.
Krok 5
Gotową zupę wlewamy do miseczek, na wierzch wrzucamy kilkanaście wcześniej usmażonych grzanek i posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.
Czytaj więcejŻurek to aromatyczna zupa, której sekret smaku tkwi w zastosowanych przyprawach. Mogą być różne inne w zależności od tego, jaki rodzaj żuru zamierzamy przygotować. Podpowiadamy, jak doprawić żurek, aby był jak najsmaczniejszy.
Czytaj więcej