Zupa pomidorowa krem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa pomidorowa krem

Autor: Cypi

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

13 osób wydrukowało

Pobierz pdf

20 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

1 sztuka

1 sztuka

0.5 sztuki

1 sztuka

4 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

20 łyżeczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kroimy cebule i czosnek w kostkę i wrzucamy do garnka żeby przesmażyć. Kiedy zyskają złocisty kolor Wlewamy wodę do garnka, wrzucamy kostki rosołowe i rozpuszczamy. Do momentu zagotowania sie wody obieramy wszystkie warzywa poza pomidorami i wrzucamy je do gotującego sie bulionu. Dolewamy chust oliwy z oliwek, bazylię oraz sól i pieprz. Gotujemy aż warzywa bedą miękkie.

Krok 2

Sparzamy i obieramy pomidory a następnie kroimy je na duże kawałki i rozcieramy blenderem na papkę.

Krok 3

Kiedy warzywa są juz ugotowane, zdejmujemy z palenika garnek i blenderem rozcieramy warzywa na papkę. Dodajemy papkę z pomidorów do garnka i gotujemy juz razem. Doprawiamy do smaku i dodajemy dwie łyżki śmietany. Gotujemy jeszcze jakiś czas.

Krok 4

Międzyczasie kroimy chleb tostowy na niewielka kostkę. Rozpuszczamy na patelni masło i dodajemy do niego sól i skrojony w kostkę czosnek. Wysypujemy pokrojony chleb tostowy na patelnie i czekamy aż sie zarumieni z każdej strony.

Krok 5

Gotową zupę wlewamy do miseczek, na wierzch wrzucamy kilkanaście wcześniej usmażonych grzanek i posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Cypi

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

3

Opinie o przepisie

  • iwona rogalska

    iwona rogalska , 21.05.2016

    No na pewno na ta przerwe teraz bo bede miała więcej czasu i troche gości. A gdzie można to primo gusto kupić? W supermerkecie dam rade?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Będzka

    Katarzyna Będzka , 21.05.2016

    @Iwona myślę, że można. Tylko pomidory muszą być smaczne. Ja zazwyczaj używam przecieru primo gusto i smacznie wychodzi :) nie trzeba też się tak bawić z pomidorami dzięki czemu szybciej się taki krem robi. Daj znać jak spróbujesz :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • iwona rogalska

    iwona rogalska , 16.05.2016

    A jestem bardzo ciekawa czy można użyć do tego kremu przecieru pomidorowego. Nie myśle tu o jakims tam z Biedronki tylko takie prosto ze śródziemnomorskich plantacji.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa pomidorowa krem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa pomidorowa krem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa pomidorowa krem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa pomidorowa krem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa pomidorowa krem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa pomidorowa krem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa pomidorowa krem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa pomidorowa krem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Zupa pomidorowa
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej