
Składniki
6 sztuk
1 sztuka
1 sztuka
0.5 sztuki
1 sztuka
4 łyżki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
20 łyżeczek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kroimy cebule i czosnek w kostkę i wrzucamy do garnka żeby przesmażyć. Kiedy zyskają złocisty kolor Wlewamy wodę do garnka, wrzucamy kostki rosołowe i rozpuszczamy. Do momentu zagotowania sie wody obieramy wszystkie warzywa poza pomidorami i wrzucamy je do gotującego sie bulionu. Dolewamy chust oliwy z oliwek, bazylię oraz sól i pieprz. Gotujemy aż warzywa bedą miękkie.
Krok 2
Sparzamy i obieramy pomidory a następnie kroimy je na duże kawałki i rozcieramy blenderem na papkę.
Krok 3
Kiedy warzywa są juz ugotowane, zdejmujemy z palenika garnek i blenderem rozcieramy warzywa na papkę. Dodajemy papkę z pomidorów do garnka i gotujemy juz razem. Doprawiamy do smaku i dodajemy dwie łyżki śmietany. Gotujemy jeszcze jakiś czas.
Krok 4
Międzyczasie kroimy chleb tostowy na niewielka kostkę. Rozpuszczamy na patelni masło i dodajemy do niego sól i skrojony w kostkę czosnek. Wysypujemy pokrojony chleb tostowy na patelnie i czekamy aż sie zarumieni z każdej strony.
Krok 5
Gotową zupę wlewamy do miseczek, na wierzch wrzucamy kilkanaście wcześniej usmażonych grzanek i posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej