Barszcz ukraiński z mrożonymi warzywami

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

17

773 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

224 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

335 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

1 opakowanie

4 sztuki

1 pęczek

1 litr

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę, zalej litrem wody i ugotuj do miękkości.

Barszcz ukraiński z mrożonymi warzywami  - Krok 1

Krok 2

Dodaj kostkę Knorr oraz mrożone warzywa. Gotuj 10 minut. Aby zupa była bardziej sycąca, możesz dorzucić pokrojoną w kostkę kiełbasę.

Barszcz ukraiński z mrożonymi warzywami  - Krok 2

Krok 3

Wywar zapraw śmietaną i dodaj barszcz Knorr. Zupę podawaj posypaną posiekanym koperkiem.

Barszcz ukraiński z mrożonymi warzywami  - Krok 3
83

Opinie o przepisie

  • Jarek  Zarębiński

    Jarek Zarębiński

    Rewelacyjna.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magena Cy-Monek

    Magena Cy-Monek

    Barszcz super,często go gotuję i naprawdę nieważne czy orginalny ukraiński czy nie,liczy się smak a modyfikować można jak się komu podoba.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zuza Kill

    Zuza Kill

    pycha!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jarosław Kujawski

    Jarosław Kujawski

    ten barszcz to jakaś pomyłka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Wroński

    Marek Wroński

    To chyba jaja

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Domaszoweć

    Ewa Domaszoweć

    na ukrainie robią inaczej :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Chmielewska

    Anna Chmielewska

    Właśnie mam w lodówce olbrzymi gar tego barszczu.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janina Podgórska

    Janina Podgórska

    Zgadzam sie - jak byłam na Ukrainie w latach 80-tych byłam zaproszona do miejscowych - pokazywali mi wtedy, jak gotują barszcz - powiedzieli, że bez barszczu nie ma domu :-) a gotowali taki duży gar w jakim dawniej gotowało się pranie - i mówili, że ten gar stoi na piecu i codziennie się z niego podjada :-) a przepis tak jak p.Barbara podała - ja czasem gotuję i rzeczywiście zmieniam dodatki - pycha :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Mandragorek

    Barbara Mandragorek

    Oczywiście nie garaż tylko farsz(samo mi się napisało a ja nie zauważyłam i poszło z błędem). Sorki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Mandragorek

    Barbara Mandragorek

    Ewa Wierzbicka,odpowiadając Mari Mari-wcześniej w komentarzach napisała ,źe tak jak w Grecji nie ma ryby po grecku,tak nie ma w Bretanii fasolki po bretońsku,nie ma też barszczu ukraiňskiego. Duży błąd-taki barszcz jest,tylko różnie gotowany. Gdzie region,tam zwyczaj;gdzie dom,tam gospodyni i inny dodatek i smak. Jedna dodaje(inna nie) np.:białą lub włoską kapustę; fasolę"Piękny Jaś" lub bób;a nawet troszkę przecieru pomidorowego czy kwaśne jabłko(które potem usuwamy z zupy). Zawsze w barszczu są: buraki,włoszczyzna,mięso lub wędzonka(jak ktoś chce wegetariański-można bez),często śmietana. przepisy.pl to promocja produktów Knorr i nie ma co się dziwić,że podają takie chemiczne przepisy-tylko ciekawe czy sami coś takiego jedzą?!? A co do nazw,to:taniec-Polka jest czeski a pierogi ruskie są faktycznie z za wschodniej granicy,tylko garaż jest dwojaki(1-ziemniaki z serem2-kasza GRYCZANA z serem). Pozdrawiam Wszystkich.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Szczęśniak

    Andrzej Szczęśniak

    Wolę "Ruskie Pierogi".....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ryj Book

    Ryj Book

    Uwielbiam barszcz nie musi być ukraiński, ukraiński ;-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Dychus

    Ewa Dychus

    pieprzony barszcz ukraiński....zbyt pikantny..

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ryszard Tomaszewski

    Ryszard Tomaszewski

    -dobry przepis dla leni!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Irena Janus

    Irena Janus

    To jakieś nieporozumienie , a nie barszcz ukraiński !!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Wierzbicka

    Ewa Wierzbicka

    taka nazwa barszczu jak ryba po grecku, której nie znają Grecy lub fasolka po bretońsku, o której Bretończykom się nawet nie sniło

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zbigniew Woldański

    Zbigniew Woldański

    Podobno w Rosji zakazany.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mari Mari

    Mari Mari

    TO NIEMA NIC WSPÓLNEGO Z PRAWDZIWYM BARSZCZEM UKRAIŃSKIM MÓWIĘ TO JAKO UKRAINKA !!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jadwiga Grzybowska

    Jadwiga Grzybowska

    Panie Romanie-wstyd,przecież to taka popularna zupa..

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jadwiga Grzybowska

    Jadwiga Grzybowska

    DLACZEGO UŻYWAĆ MROŻONKI-buraki są cały rok dostępne,fasola,kapusta,warzywa,ziemniaki również-do tego woda i barszcz gotowy(czy moja synowa pamięta jaki był u tesciowej?)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Skiba Kotula

    Ewa Skiba Kotula

    uwielbiam:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paweł Zegadło

    Paweł Zegadło

    ślinka leci pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Orantek

    Krystyna Orantek

    Masz racje Andrzeju sama chemia taki barszczyk mozna gotowac caly rok bo sa buraki i jarzyna i fasola

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Szwajca

    Andrzej Szwajca

    ale to sama chemia w tym przepisie !!!!!!!!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Warga

    Anna Warga

    Ale jaki dobry ja sama uwielbiam barszcz dodaje jeszcze jajko

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Frankowska

    Barbara Frankowska

    Właśnie gotuję barszczyk na jutro smacznego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Maria Bloch

    Danuta Maria Bloch

    czemu uwazacie ze mrozona jest be?? poza sezonem mozna skorzystac z mrozonki a zamist kostki rosolowej zrobic samemu wyawr miesno warzywny

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Drabek Krzysztof

    Drabek Krzysztof

    Kocham barszcz, ale nie ukraiński, wiedzą o tym doskonale uczniowie, gdyż , kiedyś w konkursie szkolnym wystąpiło pytanie: ulubiony napój drabssona?....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Dembek

    Agnieszka Dembek

    Uwielbiam barszczyk czerwony w kazdej postaci :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lidia Oręziak

    Lidia Oręziak

    Przepyszna zupa i każda gospodyni ma swój sposób. Tak, jak z naszym bigosem.

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Barszcz czerwony Ekspresowy Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Barszcz czerwony Ekspresowy Knorr

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Barszcz ukraiński z mrożonymi warzywami Barszcz ukraiński z mrożonymi warzywami

Barszcz ukraiński z mrożonymi warzywami to zupa, która przypadnie do gustu miłośnikom dań smacznych, prostych i błyskawicznych w przygotowaniu. Jak sama nazwa wskazuje, barszcz ukraiński jest specjalnością naszych sąsiadów zza wschodniej granicy. Polacy pokochali jednak tę zupę w równym stopniu jak pomidorową i ogórkową. Postanowili jednak nieco zmodyfikować oryginalny przepis i przyrządzić barszcz ukraiński po swojemu. Dziś ile kucharzy, tyle pomysłów na to popularne danie. Powstała między innymi wersja barszczu ukraińskiego dla zabieganych, dzięki której przygotować można tę zupę w pół godziny, przy pomocy kilku produktów. Jeśli chcesz mieć drugie danie z głowy, dorzuć do barszczu ukraińskiego połówkę jajka na twardo, fasolę z puszki, pokrojony w kostkę i podsmażony na patelni boczek lub mięsne klopsiki.