Zupa Pho - z wołowiną: przepis, azjatycka | Przepisy.pl pixel

Zupa Pho z wołowiną

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

31

432 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

422 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

695 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 sztuka

500 gramów

80 mililitrów

150 gramów

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

2 sztuki

1 pęczek

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę białą obierz i pokrój w ćwiartki. Przypal w piekarniku, rozgrzanym do 200 stopni, przez 10 minut. Następnie wstaw wywar, zalewając cebulę i oczyszczoną polędwicę, 3 litrami wody.

Zupa Pho z wołowiną  - Krok 1

Krok 2

Dodaj do wywaru bulionetkę Knorr, gotuj przez około 40 minut.

Zupa Pho z wołowiną  - Krok 2

Krok 3

Następnie wyjmij mięso i przecedź pozostałą zupę. Mięso pokrój w cienkie paski.

Zupa Pho z wołowiną  - Krok 3

Krok 4

Dodaj do zupy mięso, posiekany imbir i czosnek, wyciśnięty sok z limonki oraz sos rybny. Ponownie zagotuj.

Zupa Pho z wołowiną  - Krok 4

Krok 5

Odlej część zupy do miski i namocz w niej makaron. Jak będzie miękki, przekładaj do miseczek, a pozostała zupę wlej z powrotem do garnka.

Zupa Pho z wołowiną  - Krok 5

Krok 6

Posiekaj drobno papryczki chilli (możesz usunąć nasiona), bazylię i kolendrę. Czerwoną cebulę pokrój w cienkie paski, szczypiorek w centymetrowe kawałki.

Zupa Pho z wołowiną  - Krok 6

Krok 7

Warzywa i zioła połóż na makaronie i zalej gorącym wywarem z mięsem. Podawaj natychmiast.

Zupa Pho z wołowiną  - Krok 7
2

Opinie o przepisie

  • Katarzyna  Ayuk

    Katarzyna Ayuk , 15.03.2020

    Zupa z charakterem. Ja od siebie dodałam anyż. Pychota

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kamil Kościołek

    Kamil Kościołek , 10.02.2018

    Następnym razem wrzucę cały imbir i czosnek bez siekania. Nie będą później pływały w zupie - dzieci nie będą zadawać za dużo pytań.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa Pho z wołowiną  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa Pho z wołowiną  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa Pho z wołowiną  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa Pho z wołowiną  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa Pho z wołowiną  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa Pho z wołowiną  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa Pho z wołowiną  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa Pho z wołowiną  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Zupa Tom Yam Gong
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.

Czytaj więcej

Bez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa Pho z wołowiną Zupa Pho z wołowiną

Zupa pho z wołowiną to danie inspirowane kuchnią wietnamską. Sekret jego smaku tkwi w mieszance aromatycznych i wyrazistych przypraw oraz dodatku sosu rybnego – dopełnieniem są warzywa oraz kiełki fasoli. Bogactwo składników przekłada się na niezrównane wrażenia smakowe. Już po pierwszej łyżce nie będziesz mieć wątpliwości, dlaczego zupa pho z wołowiną robi furorę nie tylko w swojej ojczyźnie.

Dla kogo?

Na początek przygotuj bogaty w aromatyczne smaki wywar – przyrządzisz go według porad w przepisie na zupę pho z wołowiną, a jego charakter uwydatnisz dodatkiem bulionetki. Z ugotowanego wywaru wyjmij kawałek polędwicy wołowej i pokrój ją w cienkie paski. Mięso wrzuć z powrotem do bulionu razem z posiekanym imbirem, czosnkiem oraz wyciśniętym sokiem z limonki i sosem rybnym. To naprawdę nie są trudne manewry, więc przepis na zupę pho z wołowiną jest odpowiedni dla osób, które dopiero poznają azjatyckie frykasy.

Na jaką okazję?

Zupa na obiad to mus? Rozumiemy siłę przyzwyczajeń, ale nie popadaj w rutynę. Na co dzień żywieniową monotonię pomoże zwalczyć zupa pho z wołowiną. Przepis wykorzystasz jako pretekst do przeniesienia się w porze obiadu w orientalne rejony świata.

Czy wiesz, że?

Jak przygotować makaron ryżowy do zupy pho z wołowiną? Żeby nabrał odpowiedniego smaku, namaczaj go w wywarze do momentu jego zmięknięcia, po czym przełóż do miseczek. Na końcu ułóż na nim pokrojone papryczki chili, posiekaną drobno bazylię i kolendrę. 

Dla urozmaicenia:

Dobrym sposobem na wzbogacenie smaku zupy pho z wołowiną będzie również dodatek czerwonej cebuli oraz szczypiorku. Na koniec wystarczy tylko zalać mieszankę aromatycznym bulionem na bazie mięsa i udekorować kiełkami fasoli. Pho z wołowiną serwuj na ciepło – jako dodatek sprawdzi się chrupiąca bagietka. Udanego gotowania!