Składniki
500 gramów
1 sztuka
500 gramów
80 mililitrów
150 gramów
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
2 sztuki
2 sztuki
1 pęczek
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę białą obierz i pokrój w ćwiartki. Przypal w piekarniku, rozgrzanym do 200 stopni, przez 10 minut. Następnie wstaw wywar, zalewając cebulę i oczyszczoną polędwicę, 3 litrami wody.
Krok 2
Dodaj do wywaru bulionetkę Knorr, gotuj przez około 40 minut.
Krok 3
Następnie wyjmij mięso i przecedź pozostałą zupę. Mięso pokrój w cienkie paski.
Krok 4
Dodaj do zupy mięso, posiekany imbir i czosnek, wyciśnięty sok z limonki oraz sos rybny. Ponownie zagotuj.
Krok 5
Odlej część zupy do miski i namocz w niej makaron. Jak będzie miękki, przekładaj do miseczek, a pozostała zupę wlej z powrotem do garnka.
Krok 6
Posiekaj drobno papryczki chilli (możesz usunąć nasiona), bazylię i kolendrę. Czerwoną cebulę pokrój w cienkie paski, szczypiorek w centymetrowe kawałki.
Krok 7
Warzywa i zioła połóż na makaronie i zalej gorącym wywarem z mięsem. Podawaj natychmiast.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Bulionetka wołowa Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuJeszcze kilka lat temu sushi uznawano za egzotyczny przysmak, którego w Polsce skosztować można było tylko w nielicznych restauracjach, specjalizujących się w tej japońskiej potrawie. Z biegiem czasu lokali z sushi pojawiało się coraz więcej, w tym momencie serwowane bywa w licznych food truckach, a apetyczne rolki można zjeść nawet w biegu.
Czytaj więcejNuggetsy to pyszne chrupiące kąski, które w szybki sposób można przygotować w domu. Najlepiej smakują w towarzystwie aromatycznych sosów i frytek. Jesteście ciekawi, jak zrobić domowe nuggetsy? Koniecznie zostańcie z nami i poznajcie kilka wskazówek, które pozwolą Wam cieszyć się smakiem nuggetsów w pysznej panierce.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa Pho z wołowiną
Zupa pho z wołowiną to danie inspirowane kuchnią wietnamską. Sekret jego smaku tkwi w mieszance aromatycznych i wyrazistych przypraw oraz dodatku sosu rybnego – dopełnieniem są warzywa oraz kiełki fasoli. Bogactwo składników przekłada się na niezrównane wrażenia smakowe. Już po pierwszej łyżce nie będziesz mieć wątpliwości, dlaczego zupa pho z wołowiną robi furorę nie tylko w swojej ojczyźnie.
Dla kogo?
Na początek przygotuj bogaty w aromatyczne smaki wywar – przyrządzisz go według porad w przepisie na zupę pho z wołowiną, a jego charakter uwydatnisz dodatkiem bulionetki. Z ugotowanego wywaru wyjmij kawałek polędwicy wołowej i pokrój ją w cienkie paski. Mięso wrzuć z powrotem do bulionu razem z posiekanym imbirem, czosnkiem oraz wyciśniętym sokiem z limonki i sosem rybnym. To naprawdę nie są trudne manewry, więc przepis na zupę pho z wołowiną jest odpowiedni dla osób, które dopiero poznają azjatyckie frykasy.
Na jaką okazję?
Zupa na obiad to mus? Rozumiemy siłę przyzwyczajeń, ale nie popadaj w rutynę. Na co dzień żywieniową monotonię pomoże zwalczyć zupa pho z wołowiną. Przepis wykorzystasz jako pretekst do przeniesienia się w porze obiadu w orientalne rejony świata.
Czy wiesz, że?
Jak przygotować makaron ryżowy do zupy pho z wołowiną? Żeby nabrał odpowiedniego smaku, namaczaj go w wywarze do momentu jego zmięknięcia, po czym przełóż do miseczek. Na końcu ułóż na nim pokrojone papryczki chili, posiekaną drobno bazylię i kolendrę.
Dla urozmaicenia:
Dobrym sposobem na wzbogacenie smaku zupy pho z wołowiną będzie również dodatek czerwonej cebuli oraz szczypiorku. Na koniec wystarczy tylko zalać mieszankę aromatycznym bulionem na bazie mięsa i udekorować kiełkami fasoli. Pho z wołowiną serwuj na ciepło – jako dodatek sprawdzi się chrupiąca bagietka. Udanego gotowania!