Zapiekanka makaronowa z brokułem i kurczakiem | Przepisy.pl pixel

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i brokułami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
23 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

200 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

80 gramów

2 sztuki

300 mililitrów

80 gramów

0.5 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj na sposób al dente według zaleceń producenta.

Krok 2

Brokuły podziel na mniejsze różyczki i pod sam koniec gotowania makaronu dodaj je do wody. Całość gotuj jeszcze 1 minutę i wszystko odcedź.

Krok 3

Na patelni rozgrzej olej i podsmaż pierś z kurczaka pokrojoną w kostkę. Po chwili smażenia dodaj posiekany czosnek i cebulę. Smaż na złocisty kolor.

Krok 4

Dodaj makaron wraz z brokułami, wlej śmietanę, dodaj kostkę Bulion warzywny Knorr, serek topiony, wymieszaj i chwilę gotuj.

Krok 5

Przełóż wszystko do naczynia żaroodpornego, posyp startym serem i zapiekaj przez 10 minut w 180°C. Podawaj posypane posiekaną natką pietruszki.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i brokułami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Bigos
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

średnie

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej