Zapiekanka makaronowa z brokułem i kurczakiem | Przepisy.pl pixel

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i brokułami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
23 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

200 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

80 gramów

2 sztuki

300 mililitrów

80 gramów

0.5 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj na sposób al dente według zaleceń producenta.

Krok 2

Brokuły podziel na mniejsze różyczki i pod sam koniec gotowania makaronu dodaj je do wody. Całość gotuj jeszcze 1 minutę i wszystko odcedź.

Krok 3

Na patelni rozgrzej olej i podsmaż pierś z kurczaka pokrojoną w kostkę. Po chwili smażenia dodaj posiekany czosnek i cebulę. Smaż na złocisty kolor.

Krok 4

Dodaj makaron wraz z brokułami, wlej śmietanę, dodaj kostkę Bulion warzywny Knorr, serek topiony, wymieszaj i chwilę gotuj.

Krok 5

Przełóż wszystko do naczynia żaroodpornego, posyp startym serem i zapiekaj przez 10 minut w 180°C. Podawaj posypane posiekaną natką pietruszki.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i brokułami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Murzynek z powidłami
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej