Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i brokułami
łatwe
10 osób zapisało

Składniki
200 gramów
200 gramów
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
80 gramów
2 sztuki
300 mililitrów
80 gramów
0.5 pęczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron ugotuj na sposób al dente według zaleceń producenta.
Krok 2
Brokuły podziel na mniejsze różyczki i pod sam koniec gotowania makaronu dodaj je do wody. Całość gotuj jeszcze 1 minutę i wszystko odcedź.
Krok 3
Na patelni rozgrzej olej i podsmaż pierś z kurczaka pokrojoną w kostkę. Po chwili smażenia dodaj posiekany czosnek i cebulę. Smaż na złocisty kolor.
Krok 4
Dodaj makaron wraz z brokułami, wlej śmietanę, dodaj kostkę Bulion warzywny Knorr, serek topiony, wymieszaj i chwilę gotuj.
Krok 5
Przełóż wszystko do naczynia żaroodpornego, posyp startym serem i zapiekaj przez 10 minut w 180°C. Podawaj posypane posiekaną natką pietruszki.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej