Zapiekanka makaronowa z brokułem i kurczakiem | Przepisy.pl pixel

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i brokułami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

23 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

200 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

80 gramów

2 sztuki

300 mililitrów

80 gramów

0.5 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj na sposób al dente według zaleceń producenta.

Krok 2

Na patelni rozgrzej olej i podsmaż pierś z kurczaka pokrojoną w kostkę. Po chwili smażenia dodaj posiekany czosnek i cebulę. Smaż na złocisty kolor.

Krok 6

Dodaj makaron wraz z brokułami, wlej śmietanę, dodaj kostkę Bulion warzywny Knorr, serek topiony, wymieszaj i chwilę gotuj.

Krok 2

Brokuły podziel na mniejsze różyczki i pod sam koniec gotowania makaronu dodaj je do wody. Całość gotuj jeszcze 1 minutę i wszystko odcedź.

Krok 5

Przełóż wszystko do naczynia żaroodpornego, posyp startym serem i zapiekaj przez 10 minut w 180°C. Podawaj posypane posiekaną natką pietruszki.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i brokułami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

RGęsina to mięso, które świetnie pasuje do kuchni polskiej, ponieważ możecie ją łączyć z owocami, warzywami i ziołami na wiele różnych sposobów. Pieczone gęsie udka to doskonały pomysł na uroczysty obiad lub kolację, ale pod warunkiem, że mięso po wyjęciu z piekarnika będzie soczyste i pełne smaku.

Czytaj więcej

Jesteście znudzeni tradycyjną panierką z bułki tartej, ale nie wyobrażacie sobie ulubionych kotletów bez złocistej otoczki? Panierka panko to strzał w dziesiątkę! Mimo że wywodzi się z kuchni japońskiej i jest powszechnie używana w azjatyckich specjałach, na polskich stołach sprawdzi się celująco.

Czytaj więcej