
Składniki
null
2 łyżki
4 sztuki
null
1 łyżka
1 kilogram
2 łyżki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Dynię obierz i pokrój w kostkę.
Krok 2
Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w ćwiartki.
Krok 3
Naczynie żaroodporne wysmaruj oliwą i układaj w nim na przemian dynię z pomidory. Doprawiaj każdą warstwę.
Krok 4
Wstaw do rozgrzanego piekarnika - 180 stopni na 20 minut.
Krok 5
Po czym zalej śmietaną i posyp żółtym serem i wstaw na kolejne 5 minut do piekarnika.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Planujecie danie z gotowanej dyni i zastanawiacie się, jak ugotować dynię, żeby smakowała wybornie? Sprawdźcie, jak gotować dynię, żeby zachować jej smak, kolor i zapach.
Czytaj więcejJak uprażyć orzechy? Do tej czynności przydadzą się patelnia albo piekarnik. Jak uprażyć orzechy włoskie, a jak zabrać się za laskowe lub fistaszki? Wszystkiego dowiesz się z naszego krótkiego poradnika dotyczącego prażenia orzechów.
Czytaj więcej