Zapiekanka z pomidorów i dyni przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka z pomidorów i dyni

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

null

2 łyżki

4 sztuki

null

1 łyżka

1 kilogram

2 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dynię obierz i pokrój w kostkę.

Krok 2

Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w ćwiartki.

Krok 3

Naczynie żaroodporne wysmaruj oliwą i układaj w nim na przemian dynię z pomidory. Doprawiaj każdą warstwę.

Krok 4

Wstaw do rozgrzanego piekarnika - 180 stopni na 20 minut.

Krok 5

Po czym zalej śmietaną i posyp żółtym serem i wstaw na kolejne 5 minut do piekarnika.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z pomidorów i dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z pomidorów i dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z pomidorów i dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z pomidorów i dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z pomidorów i dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z pomidorów i dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z pomidorów i dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka z pomidorów i dyni - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.

Czytaj więcej

Cukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.

Czytaj więcej