Zapiekanka z pomidorów i dyni przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka z pomidorów i dyni

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

null

2 łyżki

4 sztuki

null

1 łyżka

1 kilogram

2 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dynię obierz i pokrój w kostkę.

Krok 2

Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w ćwiartki.

Krok 3

Naczynie żaroodporne wysmaruj oliwą i układaj w nim na przemian dynię z pomidory. Doprawiaj każdą warstwę.

Krok 4

Wstaw do rozgrzanego piekarnika - 180 stopni na 20 minut.

Krok 5

Po czym zalej śmietaną i posyp żółtym serem i wstaw na kolejne 5 minut do piekarnika.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z pomidorów i dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z pomidorów i dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z pomidorów i dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z pomidorów i dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z pomidorów i dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z pomidorów i dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z pomidorów i dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka z pomidorów i dyni - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
11 osób ogląda przepis:
Zupa kapuśniak
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.

Czytaj więcej

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej