Zapiekanka z bakłażana i pomidorów przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka z bakłażana i pomidorów

oraz parmezanu

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

73 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

23 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

38 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 opakowanie

2 sztuki

2 sztuki

3 łyżki

2 sztuki

50 mililitrów

1 łyżeczka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Czosnek posiekaj i przesmaż na rozgrzanej oliwie. Zawartość opakowania Knorr rozmieszaj z 300 ml wody oraz śmietaną i wlej na patelnię z czosnkiem. Całość zagotuj i wystudź.

Krok 2

Bakłażana, pomidory oraz mozzarellę pokrój w cienkie plastry.

Krok 3

Pokrojone składniki wymieszaj w misce razem z sosem a następnie ułóż na przemian w żaroodpornych naczynkach posmarowanych tłuszczem.

Krok 4

Wierzch każdej zapiekanki posyp parmezanem wymieszanym z oregano. Przygotowane zapiekanki wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika na 15 minut. Podawaj na ciepło. Tip: Zamiast świeżych pomidorów możesz również użyć pomidorów suszonych.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z bakłażana i pomidorów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z bakłażana i pomidorów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z bakłażana i pomidorów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z bakłażana i pomidorów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z bakłażana i pomidorów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z bakłażana i pomidorów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z bakłażana i pomidorów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka z bakłażana i pomidorów - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej