Zapiekanka z bakłażana i pomidorów przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka z bakłażana i pomidorów

oraz parmezanu

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

84 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

26 osób wydrukowało

Pobierz pdf

56 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 opakowanie

2 sztuki

2 sztuki

3 łyżki

2 sztuki

50 mililitrów

1 łyżeczka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Czosnek posiekaj i przesmaż na rozgrzanej oliwie. Zawartość opakowania Knorr rozmieszaj z 300 ml wody oraz śmietaną i wlej na patelnię z czosnkiem. Całość zagotuj i wystudź.

Krok 2

Bakłażana, pomidory oraz mozzarellę pokrój w cienkie plastry.

Krok 3

Pokrojone składniki wymieszaj w misce razem z sosem a następnie ułóż na przemian w żaroodpornych naczynkach posmarowanych tłuszczem.

Krok 4

Wierzch każdej zapiekanki posyp parmezanem wymieszanym z oregano. Przygotowane zapiekanki wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika na 15 minut. Podawaj na ciepło. Tip: Zamiast świeżych pomidorów możesz również użyć pomidorów suszonych.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z bakłażana i pomidorów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z bakłażana i pomidorów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z bakłażana i pomidorów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z bakłażana i pomidorów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z bakłażana i pomidorów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z bakłażana i pomidorów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z bakłażana i pomidorów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka z bakłażana i pomidorów - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka z bakłażana i pomidorówZapiekanka z bakłażana i pomidorów

Czosnek posiekaj i przesmaż na rozgrzanej oliwie. Zawartość opakowania Knorr rozmieszaj z 300 ml wody oraz śmietaną i wlej na patelnię z czosnkiem. Całość zagotuj i wystudź.