Lazania z kapustą i borowikami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Lazania z kapustą i borowikami

Autor: Muffinka Muffinka

ratingratingratingratingrating

1

1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

13 osób wydrukowało

Pobierz pdf

26 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

10 sztuk

2 sztuki

10 sztuk

40 gramów

1 pęczek

1 sztuka

500 gramów

8 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Grzyby namocz przez noc i ugotuj. Odlej wodę i zachowaj.

Krok 2

Do kapusty dodaj pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, kostkę rosołową i duś na niewielkim odniu do miękkości.

Krok 3

Drobno pokrój zarówno grzyby, jak i kapustę. Wymieszaj.

Krok 4

W naczyniu żaroodpornym układaj warstwami płaty lazanii, farsz grzybowo-kapuściany i posiekaną natkę pietruszki. Makaron polewaj wodą z gotowanych borowików.

Krok 5

Zapiekaj ok. 20 min w 180 st. C i podawaj.

Muffinka Muffinka

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

2

Opinie o przepisie

  • Weronika  Gadoś

    Weronika Gadoś , 15.12.2022

    TAK Lubię lazanię a ta wersja nie jest mi znana, chętnie wypróbuję. Dodam do kapusty suszone owoce z kompotu wigilijnego - wtedy się nie zmarnują a lazania może zyskać dodatkowe nuty smakowe.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janina

    Janina , 15.12.2022

    TAK. Bardzo ciekawy przepis łączący polskie tradycje z włoską kuchnią. Można przygotować również z innymi grzybami, nawet pieczarkami. Ja do kapusty dodaję jeszcze zeszkloną cebulę a ostatnią warstwę makaronu posypuję startym na tarce żółtym serem.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lazania z kapustą i borowikami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lazania z kapustą i borowikami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lazania z kapustą i borowikami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lazania z kapustą i borowikami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lazania z kapustą i borowikami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lazania z kapustą i borowikami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lazania z kapustą i borowikami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Lazania z kapustą i borowikami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej