Sałatka jarzynowa z czarnymi oliwkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka jarzynowa z czarnymi oliwkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

heart
87 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

75 osób wydrukowało

Pobierz pdf

129 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

3 sztuki

0.5 łyżeczki

2 sztuki

150 gramów

125 gramów

6 łyżek

1 łyżka

1 łyżka

50 gramów

1 szczypta

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki i marchew pokrój w kostkę.

Sałatka jarzynowa z czarnymi oliwkami - Krok 1

Krok 2

Warzywa ugotuj w osolonej wodzie, a następnie wystudź. Jeżeli używasz świeżych karczochów to gotuj je w osolonej wodzie przez około 7 minut. Te ze słoika przekrój tylko na cztery części.

Sałatka jarzynowa z czarnymi oliwkami - Krok 2

Krok 3

Pokrój w kostkę ser. Wszystkie składniki przełóż do miski, dodaj groszek, pokroją w paseczki bazylię. Całość polej oliwą i dopraw pieprzem, sokiem z cytryny i Delikatem Knorr do smaku.

Sałatka jarzynowa z czarnymi oliwkami - Krok 3

Krok 4

Sałatkę podawaj posypaną pietruszką, kaparami i oliwkami z wierzchu.

Sałatka jarzynowa z czarnymi oliwkami - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka jarzynowa z czarnymi oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka jarzynowa z czarnymi oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka jarzynowa z czarnymi oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka jarzynowa z czarnymi oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka jarzynowa z czarnymi oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka jarzynowa z czarnymi oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka jarzynowa z czarnymi oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka jarzynowa z czarnymi oliwkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka jarzynowa z czarnymi oliwkamiSałatka jarzynowa z czarnymi oliwkami

Warto mieć w zanadrzu kilka sprawdzonych przepisów na warzywne sałatki, bowiem są bardzo uniwersalne – przygotujesz je zarówno na drugie śniadanie do pracy, jak i na przekąskę na przyjęcie. Jak zrobić prostą, ale smaczną sałatkę jarzynową z czarnymi oliwkami? Do jej przyrządzenia użyjesz popularnych warzyw: gotowanych ziemniaków i marchewki oraz groszku konserwowego. Wykwintnego charakteru nada sałatce dodatek karczochów – świeżych lub z zalewy. Będziesz do niej potrzebować także pokrojonego w kostkę sera edamskiego lub goudy. Aby sałatka miała bardziej wyrazisty smak, dodaj do niej dużą ilość świeżej bazylii, mielony czarny pieprz oraz odrobinę soku z cytryny. Całość polej oliwą z oliwek extra virgin i dokładnie wymieszaj. Sałatkę podawaj schłodzoną, posypaną kaparami, czarnymi oliwkami oraz posiekaną natką pietruszki lub listkami bazylii. Jako dodatek do tego dania doskonale sprawdzą się grzanki z włoskiej bułki ciabatty. Spróbuj wykonać sałatkę z tego przepisu, a z pewnością na stałe zagości w Twoim menu.