Sałatka jarzynowa z czarnymi oliwkami
średnie
127 osób zapisało

Składniki
2 sztuki
3 sztuki
0.5 łyżeczki
2 sztuki
150 gramów
125 gramów
6 łyżek
1 łyżka
1 łyżka
50 gramów
1 szczypta
1 pęczek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki i marchew pokrój w kostkę.

Krok 2
Warzywa ugotuj w osolonej wodzie, a następnie wystudź. Jeżeli używasz świeżych karczochów to gotuj je w osolonej wodzie przez około 7 minut. Te ze słoika przekrój tylko na cztery części.

Krok 3
Pokrój w kostkę ser. Wszystkie składniki przełóż do miski, dodaj groszek, pokroją w paseczki bazylię. Całość polej oliwą i dopraw pieprzem, sokiem z cytryny i Delikatem Knorr do smaku.

Krok 4
Sałatkę podawaj posypaną pietruszką, kaparami i oliwkami z wierzchu.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka jarzynowa z czarnymi oliwkami
Warto mieć w zanadrzu kilka sprawdzonych przepisów na warzywne sałatki, bowiem są bardzo uniwersalne – przygotujesz je zarówno na drugie śniadanie do pracy, jak i na przekąskę na przyjęcie. Jak zrobić prostą, ale smaczną sałatkę jarzynową z czarnymi oliwkami? Do jej przyrządzenia użyjesz popularnych warzyw: gotowanych ziemniaków i marchewki oraz groszku konserwowego. Wykwintnego charakteru nada sałatce dodatek karczochów – świeżych lub z zalewy. Będziesz do niej potrzebować także pokrojonego w kostkę sera edamskiego lub goudy. Aby sałatka miała bardziej wyrazisty smak, dodaj do niej dużą ilość świeżej bazylii, mielony czarny pieprz oraz odrobinę soku z cytryny. Całość polej oliwą z oliwek extra virgin i dokładnie wymieszaj. Sałatkę podawaj schłodzoną, posypaną kaparami, czarnymi oliwkami oraz posiekaną natką pietruszki lub listkami bazylii. Jako dodatek do tego dania doskonale sprawdzą się grzanki z włoskiej bułki ciabatty. Spróbuj wykonać sałatkę z tego przepisu, a z pewnością na stałe zagości w Twoim menu.