Sałatka jarzynowa z czarnymi oliwkami
średnie
129 osób zapisało

Składniki
2 sztuki
3 sztuki
0.5 łyżeczki
2 sztuki
150 gramów
125 gramów
6 łyżek
1 łyżka
1 łyżka
50 gramów
1 szczypta
1 pęczek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki i marchew pokrój w kostkę.

Krok 2
Warzywa ugotuj w osolonej wodzie, a następnie wystudź. Jeżeli używasz świeżych karczochów to gotuj je w osolonej wodzie przez około 7 minut. Te ze słoika przekrój tylko na cztery części.

Krok 3
Pokrój w kostkę ser. Wszystkie składniki przełóż do miski, dodaj groszek, pokroją w paseczki bazylię. Całość polej oliwą i dopraw pieprzem, sokiem z cytryny i Delikatem Knorr do smaku.

Krok 4
Sałatkę podawaj posypaną pietruszką, kaparami i oliwkami z wierzchu.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka jarzynowa z czarnymi oliwkami
Warto mieć w zanadrzu kilka sprawdzonych przepisów na warzywne sałatki, bowiem są bardzo uniwersalne – przygotujesz je zarówno na drugie śniadanie do pracy, jak i na przekąskę na przyjęcie. Jak zrobić prostą, ale smaczną sałatkę jarzynową z czarnymi oliwkami? Do jej przyrządzenia użyjesz popularnych warzyw: gotowanych ziemniaków i marchewki oraz groszku konserwowego. Wykwintnego charakteru nada sałatce dodatek karczochów – świeżych lub z zalewy. Będziesz do niej potrzebować także pokrojonego w kostkę sera edamskiego lub goudy. Aby sałatka miała bardziej wyrazisty smak, dodaj do niej dużą ilość świeżej bazylii, mielony czarny pieprz oraz odrobinę soku z cytryny. Całość polej oliwą z oliwek extra virgin i dokładnie wymieszaj. Sałatkę podawaj schłodzoną, posypaną kaparami, czarnymi oliwkami oraz posiekaną natką pietruszki lub listkami bazylii. Jako dodatek do tego dania doskonale sprawdzą się grzanki z włoskiej bułki ciabatty. Spróbuj wykonać sałatkę z tego przepisu, a z pewnością na stałe zagości w Twoim menu.


































