Przepisy na Karczochy

20 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (20)

Kotlety mielone gotowane na parze z sałatką z karczochów marynowanych
ratingratingratingratingrating

35

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Głównym składnikiem proponowanej potrawy są kotlety mielone. Tym razem nie musisz ich smażyć, ugo...
Makaron penne z karczochami
ratingratingratingratingrating

17

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Obiad w stylu włoskim? Dlaczego nie! Makaron penne z karczochami to pyszne danie, rodem ze słonec...
Sałatka jarzynowa z czarnymi oliwkami
ratingratingratingratingrating

5

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
Warto mieć w zanadrzu kilka sprawdzonych przepisów na warzywne sałatki, bowiem są bardzo uniwersa...
Sos oliwkowy
ratingratingratingratingrating

7

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Jeżeli szukasz ciekawego dodatku, który nada oryginalnego smaku przyrządzanym przez Ciebie daniom...
Comber  jagnięcy z sosem rabarbarowym
ratingratingratingratingrating

6

stopień trudności

trudne

czas przygotowania
90 min.
Jeśli planujesz menu na wykwintną kolację, koniecznie sięgnij po przepis na znakomity comber jagn...
Frittata z pieczarkami i karczochami
ratingratingratingratingrating

5

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
Frittata to rodzaj włoskiego omletu, który możesz zaserwować zarówno na lunch, jak i na kolację...
Karczochy marynowane do słoika
ratingratingratingratingrating

9

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
120 min.
Z wyglądu przypominają zielono-fioletowy bukiet kwiatów. Zachwycają kształtem i kolorem. Znane ni...
Pizza z batatów z zapiekanką po włosku i karczochami
ratingratingratingratingrating

3

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
120 min.
Eksperymenty w kuchni? Czemu nie! To właśnie na zasadzie prób i błędów możemy stworzyć nowe, unik...
Risotto z karczochami
ratingratingratingratingrating

6

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Risotto jest potrawą wyjątkowo uniwersalną. Kiedyś było jadane przez biednych mieszkańców Włoch...
Sałatka z karczochów ze szparagami
ratingratingratingratingrating

2

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Chociaż sałatka z tego przepisu składa się z zaledwie kilku warzyw, jej wyśmienity smak sprawia...
Sałatka z karczochów ze szparagami i serem halloumi - VIDEO
ratingratingratingratingrating

4

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Są takie sałatki, których trzeba koniecznie spróbować. Zabierają nas w nowe rejony smaków oraz po...
Sałatka z karczochami
ratingratingratingratingrating

1

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Sałatka z karczochami to świetny sposób na przekąskę pełną warzyw. Karczochy, popularne w kuchni...
Pizza alla siciliana
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
Karczochy pieczone
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
Tortino di carciofi
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
Paella po walencku
ratingratingratingratingrating

1

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
Karczochy marynowane
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.

Ciekawostki i porady

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - KarczochyKarczochy

Karczochy to warzywo, które wygląda jak kwiat nie z tej ziemi. Na stoiskach targowych wypatrujcie go na przełomie wiosny i lata. Twarde, zielone liście z fioletowym odcieniem skrywają serce karczocha, do którego, wbrew pozorom, wcale nie jest trudno się dostać. Warto podjąć to wyzwanie, ponieważ karczochy wyniosą przygotowywane posiłki na zupełnie nowy poziom smakowitości.

Dla kogo?

Jeśli uważacie, że nie macie serca do gotowania, pierwsza degustacja samodzielnie przyrządzonego karczocha diametralnie zmieni Wasze zdanie. Rozpoczynanie nauki gotowania od prostych, ale efektownych przepisów tylko pobudza apetyt i mobilizuje do stawiania w kuchni kolejnych kroków. Niech towarzyszą Wam nieskomplikowany makaron z karczochami, kolorowe sałatki, omlety i frittaty.

Na jaką okazję?

Najsmaczniejszą częścią karczocha jest jego serce, więc nadaje się perfekcyjnie na romantyczne kolacje we dwoje. Wcale nie trzeba robić rezerwacji w eleganckim lokalu z co najmniej kilkutygodniowym wyprzedzeniem. Karczochy będą jeszcze lepiej smakować w kameralnej atmosferze i z dodatkiem sosu holenderskiego lub oliwkowego dipu. Elegancka przystawka, a po niej czas na danie główne. Swojej drugiej połówce zaimponujecie wybornym risotto z karczochami. Przepis przydatny nie tylko w Walentynki!

Czy wiesz, że?

Do jedzenia karczochów nie potrzeba sztućców. Bez obaw, nie stracą na swojej wykwintności. Odrywanie pojedynczych listków palcami jest dużo wygodniejszym i wydajniejszym sposobem dostania się do warzywnego wnętrza.

Dla urozmaicenia:

Nic tak nie pomoże wczuć się we włoski klimat jak przyrządzenie carciofi alla romana, czyli karczochów po rzymsku. Danie króluje latem w domach i restauracjach. Karczochy faszerowane są świeżą natką pietruszki, czosnkiem, solą i pieprzem, a następnie umieszczane w głębokiej patelni i duszone w otoczeniu wody oraz białego wina.