Przepisy na Karczochy
21 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej
Karczochy
Karczochy to warzywo, które wygląda jak kwiat nie z tej ziemi. Na stoiskach targowych wypatrujcie go na przełomie wiosny i lata. Twarde, zielone liście z fioletowym odcieniem skrywają serce karczocha, do którego, wbrew pozorom, wcale nie jest trudno się dostać. Warto podjąć to wyzwanie, ponieważ karczochy wyniosą przygotowywane posiłki na zupełnie nowy poziom smakowitości.
Dla kogo?
Jeśli uważacie, że nie macie serca do gotowania, pierwsza degustacja samodzielnie przyrządzonego karczocha diametralnie zmieni Wasze zdanie. Rozpoczynanie nauki gotowania od prostych, ale efektownych przepisów tylko pobudza apetyt i mobilizuje do stawiania w kuchni kolejnych kroków. Niech towarzyszą Wam nieskomplikowany makaron z karczochami, kolorowe sałatki, omlety i frittaty.
Na jaką okazję?
Najsmaczniejszą częścią karczocha jest jego serce, więc nadaje się perfekcyjnie na romantyczne kolacje we dwoje. Wcale nie trzeba robić rezerwacji w eleganckim lokalu z co najmniej kilkutygodniowym wyprzedzeniem. Karczochy będą jeszcze lepiej smakować w kameralnej atmosferze i z dodatkiem sosu holenderskiego lub oliwkowego dipu. Elegancka przystawka, a po niej czas na danie główne. Swojej drugiej połówce zaimponujecie wybornym risotto z karczochami. Przepis przydatny nie tylko w Walentynki!
Czy wiesz, że?
Do jedzenia karczochów nie potrzeba sztućców. Bez obaw, nie stracą na swojej wykwintności. Odrywanie pojedynczych listków palcami jest dużo wygodniejszym i wydajniejszym sposobem dostania się do warzywnego wnętrza.
Dla urozmaicenia:
Nic tak nie pomoże wczuć się we włoski klimat jak przyrządzenie carciofi alla romana, czyli karczochów po rzymsku. Danie króluje latem w domach i restauracjach. Karczochy faszerowane są świeżą natką pietruszki, czosnkiem, solą i pieprzem, a następnie umieszczane w głębokiej patelni i duszone w otoczeniu wody oraz białego wina.



