Sałatka z karczochami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z karczochami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

heart
405 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

79 osób wydrukowało

Pobierz pdf

67 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

10 sztuk

100 gramów

50 gramów

1 pęczek

60 mililitrów

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Karczochy i fasolkę odsącz z zalewy, a następnie pokrój na mniejsze kawałki.

Sałatka z karczochami - Krok 1

Krok 2

Paprykę oraz cebulę pokrój w cienkie paski, a kolendrę posiekaj. Oliwki przekrój na pół.

Sałatka z karczochami - Krok 2

Krok 3

Zawartość opakowania Knorr rozmieszaj z zalewą z karczochów oraz oliwą.

Sałatka z karczochami - Krok 3

Krok 4

W dużej misce połącz wszystkie składniki: karczochy, fasolkę, paprykę oraz cebulę. Wlej gotowy sos i wymieszaj. Sałatkę przełóż do salaterki.

Sałatka z karczochami - Krok 4

Krok 5

Ser pokrój w plastry i ugrilluj. Następnie pokrój go w kostkę i posyp wierzch sałatki. Podawaj ją np. z chlebkiem pita.

Sałatka z karczochami - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z karczochami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z karczochami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z karczochami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z karczochami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z karczochami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z karczochami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z karczochami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z karczochami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z karczochamiSałatka z karczochami

Sałatka z karczochami to świetny sposób na przekąskę pełną warzyw. Karczochy, popularne w kuchni śródziemnomorskiej, mają miękką konsystencję oraz charakterystyczny smak, przypominający nieco brukselkę. Znakomicie sprawdzą się w sałatce z innymi składnikami kuchni śródziemnomorskiej, takimi jak oliwki oraz popularna w południowych daniach świeża kolendra. Dodaj też nieco fasolki szparagowej i grillowaną słodką paprykę. Doskonałym uzupełnieniem sałatki z karczochami będzie ser halloumi – cypryjski specjał o delikatnym smaku z nutą mięty, wybornie nadający się do grillowania. Po podgrzaniu mięknie i delikatnie się ciągnie, jest jednak łatwy do krojenia oraz zachowuje swój kształt. Wszystkie składniki sałatki pokrój, wymieszaj i połącz sosem francuskim przygotowanym na bazie oliwy oraz zalewy z karczochów – dzięki temu ich smak w sałatce będzie bardziej wyrazisty. Przekąskę podawaj z chlebem pita albo grillowaną ciabattą. Spróbuj tego pysznego dania przyrządzonego według naszego przepisu.