Sałatka z karczochami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

401 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

59 osób wydrukowało

Pobierz pdf

37 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

300 gramów

4 łyżki

50 gramów

100 gramów

1 pęczek

60 mililitrów

1 sztuka

100 gramów

10 sztuk

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Karczochy i fasolkę odsącz z zalewy, a następnie pokrój na mniejsze kawałki.

Sałatka z karczochami - Krok 1

Krok 2

Paprykę oraz cebulę pokrój w cienkie paski, a kolendrę posiekaj. Oliwki przekrój na pół.

Sałatka z karczochami - Krok 2

Krok 3

Zawartość opakowania Knorr rozmieszaj z zalewą z karczochów oraz oliwą.

Sałatka z karczochami - Krok 3

Krok 4

W dużej misce połącz wszystkie składniki: karczochy, fasolkę, paprykę oraz cebulę. Wlej gotowy sos i wymieszaj. Sałatkę przełóż do salaterki.

Sałatka z karczochami - Krok 4

Krok 5

Ser pokrój w plastry i ugrilluj. Następnie pokrój go w kostkę i posyp wierzch sałatki. Podawaj ją np. z chlebkiem pita.

Sałatka z karczochami - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Sos sałatkowy francuski Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Sos sałatkowy francuski Knorr

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z karczochamiSałatka z karczochami

Sałatka z karczochami to świetny sposób na przekąskę pełną warzyw. Karczochy, popularne w kuchni śródziemnomorskiej, mają miękką konsystencję oraz charakterystyczny smak, przypominający nieco brukselkę. Znakomicie sprawdzą się w sałatce z innymi składnikami kuchni śródziemnomorskiej, takimi jak oliwki oraz popularna w południowych daniach świeża kolendra. Dodaj też nieco fasolki szparagowej i grillowaną słodką paprykę. Doskonałym uzupełnieniem sałatki z karczochami będzie ser halloumi – cypryjski specjał o delikatnym smaku z nutą mięty, wybornie nadający się do grillowania. Po podgrzaniu mięknie i delikatnie się ciągnie, jest jednak łatwy do krojenia oraz zachowuje swój kształt. Wszystkie składniki sałatki pokrój, wymieszaj i połącz sosem francuskim przygotowanym na bazie oliwy oraz zalewy z karczochów – dzięki temu ich smak w sałatce będzie bardziej wyrazisty. Przekąskę podawaj z chlebem pita albo grillowaną ciabattą. Spróbuj tego pysznego dania przyrządzonego według naszego przepisu.