PRZEPISY.PL

Królik pieczony

  • 0
  • 4
  • Średnie
  • 0
42
osoby dodały do Mniamlisty

Składniki

  • cebula1 szt
  • liść laurowy4 szt
  • marchew1 szt
  • pieprz
  • śmietana0.5 szklanki
  • tymianek
  • sól
  • gałka muszkatołowa
  • margaryna3 łyżki
  • wytrawne wino białe1 szklanka
  • królik1 szt
  • Krok 1

    Mięso z królika starannie umyj i naszpikuj słoniną.
  • Krok 2

    Kawałki mięsa ułóż w naczyniu, zalej winem zmieszanym z taką samą ilością wody i przyprawami. Odstaw na 24 godziny.
  • Krok 3

    Po tym czasie wyjmij królika, posmaruj tłuszczem i piecz w piekarniku 45 minut. Co pewien czas polewaj powstałym tłuszczem.
  • Krok 4

    Marynatę wlej do rondla i gotuj tak długo, gdy połowa odparuje. Następnie wlej śmietanę i zagotuj królika wyjmij na półmisek i podawaj z przygotowanym sosem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy:

39
osób dodało do Mniamlisty
90''
4
Łatwe
33
osoby dodały do Mniamlisty
45''
4
Łatwe
1208
osób dodało do Mniamlisty
60''
4
Łatwe
141
osób dodało do Mniamlisty
60''
4
Średnie