Dodaj do ksiązki kucharskiej Królik pieczony

Królik pieczony

Drukuj Pobierz PDF
minut 4 osób średnie Autor: pasibrzuch

Królik pieczony - składniki:

  • królik - 1 sztuka
  • margaryna - 3 łyżki
  • tymianek
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz
  • sól
  • śmietana - 0.5 szklanki
  • wytrawne wino białe - 1 szklanka
  • liść laurowy - 4 sztuki
  • marchew - 1 sztuka
  • cebula - 1 sztuka
  • słonina - 200 gramów

Królik pieczony - Sposób przygotowania:

  1. Mięso z królika starannie umyj i naszpikuj słoniną.
  2. Kawałki mięsa ułóż w naczyniu, zalej winem zmieszanym z taką samą ilością wody i przyprawami. Odstaw na 24 godziny.
  3. Po tym czasie wyjmij królika, posmaruj tłuszczem i piecz w piekarniku 45 minut. Co pewien czas polewaj powstałym tłuszczem.
  4. Marynatę wlej do rondla i gotuj tak długo, gdy połowa odparuje. Następnie wlej śmietanę i zagotuj królika wyjmij na półmisek i podawaj z przygotowanym sosem.
Dodaj do książki kucharskiej

KRÓLIK PIECZONY - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Mięso z królika starannie umyj i naszpikuj słoniną.

2

Kawałki mięsa ułóż w naczyniu, zalej winem zmieszanym z taką samą ilością wody i przyprawami. Odstaw na 24 godziny.

3

Po tym czasie wyjmij królika, posmaruj tłuszczem i piecz w piekarniku 45 minut. Co pewien czas polewaj powstałym tłuszczem.

4

Marynatę wlej do rondla i gotuj tak długo, gdy połowa odparuje. Następnie wlej śmietanę i zagotuj królika wyjmij na półmisek i podawaj z przygotowanym sosem.

  • 5
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    WIELKANOCNA PIECZEŃ. FASZEROWANA GĘŚ.

    Jeżeli w poniedziałek świąteczny zapraszacie gości na obiad to proponuję zaskoczyć ich nieco...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    WIELKANOCNE ZUPY.

    W poprzednich wpisach mówiłem o przystawkach, zimnych mięsach i sałatkach, ale przecież gwia...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Risotto z kurczakiem i warzywami, so bolognese, Makaron z kapustą i grzybami, Sałatka gyros z kurczaka, Zupa cebulowa, bogracz węgierski, Maczanka grzybowa, Sałatki z kurczakiem, Tropikalna herbata , Przepis z sałatka z kurczakiem i suszonymi pomidorami, przyprawy do kurczaka pieczonego, Szybki obiad, Ryż smażony z warzywami, Cielęce roladki, Polędwiczki wieprzowe z chrupiącą skórką - VIDEO , Tradycyjne bitki wołowe - VIDEO, Sałatka Gyros, salatka z oliwkami i salata, Przepis z zupa pomidorowa przecier, Kapusta z grochem, farsz z tuńczyka, Pęczak ze śliwkami, Włoska sztuka mięsa z pieca, Placuszki z cukinii, Ciasto na pizze, sałatka z gotowanych ziemniaków, Gyros z kurczakiem, Ziemniaki i brokuły z parmezanem, Lody kokosowe "Tropikalne wyspy", Neapolitańskie spaghetti z pomidorami i szpinakiem, Zupa pomidorowa, Zupa pieczarkowa, Papryka, Lody kokosowe z owocami "Budzik", Klasyczne spaghetti bolognese z pomidorami, Szaszłyki pełne warzyw , Przepis z co z makaronem, Przepis z kurczak-piers, Zupa ziemniaczana, Sałatka teksańska - VIDEO , Steki z tuńczyka z pikantnym kremem z avocado, kociolek po cygansku, Gulasz, Kotlety rybno-ziemniaczane, Gyros, Pikantne guacamole z mango, zapiekanka z ziemniakami miesem i pieczarkami, Placuszki z cukinii, Kurczak po hiszpańsku , Przepis z NA FASOLE, Przepis z sosy z jogurtem naturalnym, Przepis z dorsz w piekarniku, Deser dla dzieci "Pingwinek", Pasta orzechowo-serowa, sosy do warzyw gotowanych, Sos czosnkowy na wódce, Baranina duszona, Deser dla dzieci "Ośmiornica", Ryba, Ogórek, kremy -desery, sos czosnek, Przepis z ryba z maslem, dla dzieci