Sałatka ziemniaczana z oliwą - grecka: przepis | Przepisy.pl pixel

Sałatka ziemniaczana z oliwkami

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

7

heart
53 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

105 osób wydrukowało

Pobierz pdf

148 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 opakowanie

100 gramów

100 gramów

5 łyżek

1 szczypta

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki dokładnie umyj i ugotuj w lekko osolonej wodzie. Potem odstaw do ostygnięcia. Zimne ziemniaki pokrój w dość duże kawałki.

Sałatka ziemniaczana z oliwkami  - Krok 1

Krok 2

Oliwki przekrój na pół, pietruszkę posiekaj i dodaj do ziemniaków.

Sałatka ziemniaczana z oliwkami  - Krok 2

Krok 3

Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z trzema łyżkami wody i oliwą. Połącz z warzywami, dopraw szczyptą oregano i podawaj. Sałatka może stanowić idealną alternatywę dla gotowanych ziemniaków lub ziemniaczanego purée do obiadu.

Sałatka ziemniaczana z oliwkami  - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka ziemniaczana z oliwkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka ziemniaczana z oliwkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka ziemniaczana z oliwkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka ziemniaczana z oliwkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka ziemniaczana z oliwkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka ziemniaczana z oliwkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka ziemniaczana z oliwkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka ziemniaczana z oliwkami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kolorowa sałatka
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka ziemniaczana z oliwkami Sałatka ziemniaczana z oliwkami

Prosta w przygotowaniu , treściwa i pyszna sałatka ziemniaczana z oliwkami zabierze cię w świat kuchni greckiej. Nie potrzeba wielu składników, czy spektakularnych dodatków – to danie broni się samo. Duże kawałki miękkich ziemniaków, zielone i czarne oliwki, a do tego natka pietruszki i szczypta oregano. Nie może zabraknąć także sosu sałatkowego. W tym przypadku bezapelacyjnie najlepiej sprawdzi się sos grecki. Wymieszaj go z wodą i dobrą oliwą z oliwek i gotowe! Jeśli chcesz jeszcze więcej Grecji na talerzu – wkrusz do sałatki ser feta. Przygotuj tę potrawę zwłaszcza, jeżeli masz już dość standardowych rozwiązań kulinarnych. Pyszna i szybka sałatka ziemniaczana z oliwkami będzie stanowić ciekawą alternatywę dla gotowanych ziemniaków lub ziemniaczanego purée dodawanego do obiadu. Podaj ją solo lub jako dodatek do pieczonych mięs.