Sałatka ziemniaczana z oliwą - grecka: przepis | Przepisy.pl pixel

Sałatka ziemniaczana z oliwkami

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

7

heart
53 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

105 osób wydrukowało

Pobierz pdf

148 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 opakowanie

100 gramów

100 gramów

5 łyżek

1 szczypta

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki dokładnie umyj i ugotuj w lekko osolonej wodzie. Potem odstaw do ostygnięcia. Zimne ziemniaki pokrój w dość duże kawałki.

Sałatka ziemniaczana z oliwkami  - Krok 1

Krok 2

Oliwki przekrój na pół, pietruszkę posiekaj i dodaj do ziemniaków.

Sałatka ziemniaczana z oliwkami  - Krok 2

Krok 3

Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z trzema łyżkami wody i oliwą. Połącz z warzywami, dopraw szczyptą oregano i podawaj. Sałatka może stanowić idealną alternatywę dla gotowanych ziemniaków lub ziemniaczanego purée do obiadu.

Sałatka ziemniaczana z oliwkami  - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka ziemniaczana z oliwkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka ziemniaczana z oliwkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka ziemniaczana z oliwkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka ziemniaczana z oliwkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka ziemniaczana z oliwkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka ziemniaczana z oliwkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka ziemniaczana z oliwkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka ziemniaczana z oliwkami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka ziemniaczana z oliwkami Sałatka ziemniaczana z oliwkami

Prosta w przygotowaniu , treściwa i pyszna sałatka ziemniaczana z oliwkami zabierze cię w świat kuchni greckiej. Nie potrzeba wielu składników, czy spektakularnych dodatków – to danie broni się samo. Duże kawałki miękkich ziemniaków, zielone i czarne oliwki, a do tego natka pietruszki i szczypta oregano. Nie może zabraknąć także sosu sałatkowego. W tym przypadku bezapelacyjnie najlepiej sprawdzi się sos grecki. Wymieszaj go z wodą i dobrą oliwą z oliwek i gotowe! Jeśli chcesz jeszcze więcej Grecji na talerzu – wkrusz do sałatki ser feta. Przygotuj tę potrawę zwłaszcza, jeżeli masz już dość standardowych rozwiązań kulinarnych. Pyszna i szybka sałatka ziemniaczana z oliwkami będzie stanowić ciekawą alternatywę dla gotowanych ziemniaków lub ziemniaczanego purée dodawanego do obiadu. Podaj ją solo lub jako dodatek do pieczonych mięs.