Składniki
400 gramów
1 opakowanie
100 gramów
100 gramów
5 łyżek
1 szczypta
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki dokładnie umyj i ugotuj w lekko osolonej wodzie. Potem odstaw do ostygnięcia. Zimne ziemniaki pokrój w dość duże kawałki.
Krok 2
Oliwki przekrój na pół, pietruszkę posiekaj i dodaj do ziemniaków.
Krok 3
Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z trzema łyżkami wody i oliwą. Połącz z warzywami, dopraw szczyptą oregano i podawaj. Sałatka może stanowić idealną alternatywę dla gotowanych ziemniaków lub ziemniaczanego purée do obiadu.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka ziemniaczana z oliwkami
Prosta w przygotowaniu , treściwa i pyszna sałatka ziemniaczana z oliwkami zabierze cię w świat kuchni greckiej. Nie potrzeba wielu składników, czy spektakularnych dodatków – to danie broni się samo. Duże kawałki miękkich ziemniaków, zielone i czarne oliwki, a do tego natka pietruszki i szczypta oregano. Nie może zabraknąć także sosu sałatkowego. W tym przypadku bezapelacyjnie najlepiej sprawdzi się sos grecki. Wymieszaj go z wodą i dobrą oliwą z oliwek i gotowe! Jeśli chcesz jeszcze więcej Grecji na talerzu – wkrusz do sałatki ser feta. Przygotuj tę potrawę zwłaszcza, jeżeli masz już dość standardowych rozwiązań kulinarnych. Pyszna i szybka sałatka ziemniaczana z oliwkami będzie stanowić ciekawą alternatywę dla gotowanych ziemniaków lub ziemniaczanego purée dodawanego do obiadu. Podaj ją solo lub jako dodatek do pieczonych mięs.