Sałatka ziemniaczana z oliwą - grecka: przepis | Przepisy.pl pixel

Sałatka ziemniaczana z oliwkami

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

7

heart
53 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

105 osób wydrukowało

Pobierz pdf

148 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 opakowanie

100 gramów

100 gramów

5 łyżek

1 szczypta

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki dokładnie umyj i ugotuj w lekko osolonej wodzie. Potem odstaw do ostygnięcia. Zimne ziemniaki pokrój w dość duże kawałki.

Sałatka ziemniaczana z oliwkami  - Krok 1

Krok 2

Oliwki przekrój na pół, pietruszkę posiekaj i dodaj do ziemniaków.

Sałatka ziemniaczana z oliwkami  - Krok 2

Krok 3

Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z trzema łyżkami wody i oliwą. Połącz z warzywami, dopraw szczyptą oregano i podawaj. Sałatka może stanowić idealną alternatywę dla gotowanych ziemniaków lub ziemniaczanego purée do obiadu.

Sałatka ziemniaczana z oliwkami  - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka ziemniaczana z oliwkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka ziemniaczana z oliwkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka ziemniaczana z oliwkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka ziemniaczana z oliwkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka ziemniaczana z oliwkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka ziemniaczana z oliwkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka ziemniaczana z oliwkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka ziemniaczana z oliwkami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka ziemniaczana z oliwkami Sałatka ziemniaczana z oliwkami

Prosta w przygotowaniu , treściwa i pyszna sałatka ziemniaczana z oliwkami zabierze cię w świat kuchni greckiej. Nie potrzeba wielu składników, czy spektakularnych dodatków – to danie broni się samo. Duże kawałki miękkich ziemniaków, zielone i czarne oliwki, a do tego natka pietruszki i szczypta oregano. Nie może zabraknąć także sosu sałatkowego. W tym przypadku bezapelacyjnie najlepiej sprawdzi się sos grecki. Wymieszaj go z wodą i dobrą oliwą z oliwek i gotowe! Jeśli chcesz jeszcze więcej Grecji na talerzu – wkrusz do sałatki ser feta. Przygotuj tę potrawę zwłaszcza, jeżeli masz już dość standardowych rozwiązań kulinarnych. Pyszna i szybka sałatka ziemniaczana z oliwkami będzie stanowić ciekawą alternatywę dla gotowanych ziemniaków lub ziemniaczanego purée dodawanego do obiadu. Podaj ją solo lub jako dodatek do pieczonych mięs.