Sałatka z białej fasoli

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

83 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

115 osób wydrukowało

Pobierz pdf

130 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 szklanki

1 opakowanie

4 sztuki

1 sztuka

1 pęczek

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Fasolę namocz dzień wcześniej w zimnej wodzie. Następnie ugotuj i wystudź. Ziemniaki ugotuj w mundurkach, wystudź, obierz i pokrój w kostkę 1x1 centymetr.

Sałatka z białej fasoli - Krok 1

Krok 2

Grzyby oraz cebulę pokrój w cienkie paski. Natkę posiekaj.

Sałatka z białej fasoli - Krok 2

Krok 3

Sos Knorr przygotuj według wskazówek umieszczonych na opakowaniu. Dodaj posiekaną natkę, pieprz i wymieszaj.

Sałatka z białej fasoli - Krok 3

Krok 4

Wszystkie składniki sałatki wraz z sosem wymieszaj razem i przełóż do salaterki. Udekoruj listkami natki.

Sałatka z białej fasoli - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z białej fasoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z białej fasoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z białej fasoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z białej fasoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z białej fasoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z białej fasoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z białej fasoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z białej fasoliSałatka z białej fasoli

Smaczna i uniwersalna – taka właśnie jest sałatka z białej fasoli. Jej przygotowanie wymaga wcześniejszego namoczenia fasoli, aby ziarna szybciej zmiękły podczas gotowania. Doskonale współgrać z ich smakiem będą ugotowane w mundurkach ziemniaki. Aby podkreślić wyrazistość dania, sięgnij również po białą cebulę. Aromatu całości dodadzą grzyby leśne – marynowane, świeże bądź suszone. Wcześniej odsącz je z marynaty, podsmaż lub sparz gorącą wodą. Wykorzystaj również posiekaną natkę pietruszki, która świetnie skomponuje się z sosem sałatkowym greckim: z dodatkiem czosnku i oregano. Połącz go z oliwą z oliwek i odstaw, aż smaki się przenikną. Sałatkę z białej fasoli podawaj dobrze schłodzoną jako samodzielne danie. Udekoruj ją świeżymi liśćmi ziół, np. bazylią lub drobno posiekanym szczypiorkiem i pomidorkami koktajlowymi. Wypróbuj także wersji z różnymi gatunkami fasoli, np. łącząc białą z czerwoną lub czarną. Taki miks będzie prezentował się efektowniej. Sprawdź ten przepis i podziel się swoją opinią.