Sałatka z białej fasoli przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z białej fasoli

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

heart
87 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

140 osób wydrukowało

Pobierz pdf

198 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 szklanki

1 opakowanie

1 opakowanie

4 sztuki

1 sztuka

1 pęczek

1 szczypta

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Fasolę namocz dzień wcześniej w zimnej wodzie. Następnie ugotuj i wystudź. Ziemniaki ugotuj w mundurkach, wystudź, obierz i pokrój w kostkę 1x1 centymetr.

Sałatka z białej fasoli - Krok 1

Krok 2

Grzyby oraz cebulę pokrój w cienkie paski. Natkę posiekaj.

Sałatka z białej fasoli - Krok 2

Krok 3

Sos Knorr przygotuj według wskazówek umieszczonych na opakowaniu. Dodaj posiekaną natkę, pieprz i wymieszaj.

Sałatka z białej fasoli - Krok 3

Krok 4

Wszystkie składniki sałatki wraz z sosem wymieszaj razem i przełóż do salaterki. Udekoruj listkami natki.

Sałatka z białej fasoli - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z białej fasoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z białej fasoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z białej fasoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z białej fasoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z białej fasoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z białej fasoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z białej fasoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z białej fasoli - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Sałatka z boczkiem
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z białej fasoliSałatka z białej fasoli

Smaczna i uniwersalna – taka właśnie jest sałatka z białej fasoli. Jej przygotowanie wymaga wcześniejszego namoczenia fasoli, aby ziarna szybciej zmiękły podczas gotowania. Doskonale współgrać z ich smakiem będą ugotowane w mundurkach ziemniaki. Aby podkreślić wyrazistość dania, sięgnij również po białą cebulę. Aromatu całości dodadzą grzyby leśne – marynowane, świeże bądź suszone. Wcześniej odsącz je z marynaty, podsmaż lub sparz gorącą wodą. Wykorzystaj również posiekaną natkę pietruszki, która świetnie skomponuje się z sosem sałatkowym greckim: z dodatkiem czosnku i oregano. Połącz go z oliwą z oliwek i odstaw, aż smaki się przenikną. Sałatkę z białej fasoli podawaj dobrze schłodzoną jako samodzielne danie. Udekoruj ją świeżymi liśćmi ziół, np. bazylią lub drobno posiekanym szczypiorkiem i pomidorkami koktajlowymi. Wypróbuj także wersji z różnymi gatunkami fasoli, np. łącząc białą z czerwoną lub czarną. Taki miks będzie prezentował się efektowniej. Sprawdź ten przepis i podziel się swoją opinią.