Składniki
1.5 szklanki
1 opakowanie
1 opakowanie
4 sztuki
1 sztuka
1 pęczek
1 szczypta
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Fasolę namocz dzień wcześniej w zimnej wodzie. Następnie ugotuj i wystudź. Ziemniaki ugotuj w mundurkach, wystudź, obierz i pokrój w kostkę 1x1 centymetr.
Krok 2
Grzyby oraz cebulę pokrój w cienkie paski. Natkę posiekaj.
Krok 3
Sos Knorr przygotuj według wskazówek umieszczonych na opakowaniu. Dodaj posiekaną natkę, pieprz i wymieszaj.
Krok 4
Wszystkie składniki sałatki wraz z sosem wymieszaj razem i przełóż do salaterki. Udekoruj listkami natki.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Sos sałatkowy grecki Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z białej fasoli
Smaczna i uniwersalna – taka właśnie jest sałatka z białej fasoli. Jej przygotowanie wymaga wcześniejszego namoczenia fasoli, aby ziarna szybciej zmiękły podczas gotowania. Doskonale współgrać z ich smakiem będą ugotowane w mundurkach ziemniaki. Aby podkreślić wyrazistość dania, sięgnij również po białą cebulę. Aromatu całości dodadzą grzyby leśne – marynowane, świeże bądź suszone. Wcześniej odsącz je z marynaty, podsmaż lub sparz gorącą wodą. Wykorzystaj również posiekaną natkę pietruszki, która świetnie skomponuje się z sosem sałatkowym greckim: z dodatkiem czosnku i oregano. Połącz go z oliwą z oliwek i odstaw, aż smaki się przenikną. Sałatkę z białej fasoli podawaj dobrze schłodzoną jako samodzielne danie. Udekoruj ją świeżymi liśćmi ziół, np. bazylią lub drobno posiekanym szczypiorkiem i pomidorkami koktajlowymi. Wypróbuj także wersji z różnymi gatunkami fasoli, np. łącząc białą z czerwoną lub czarną. Taki miks będzie prezentował się efektowniej. Sprawdź ten przepis i podziel się swoją opinią.