Mrożenie warzyw to jedna z najlepszych metod na ich dłuższe przechowywanie. To też sposób na zachowanie smaków lata. Jak zamrozić fasolkę szparagową?

Jak zamrozić fasolkę szparagową, aby nie straciła smaku?

1. Oczyść fasolkę, odetnij jej końcówki, ewentualnie pokrój ją na mniejsze kawałki. W przypadku starszej konieczne będzie także pozbycie się twardego łyka.

2. Zagotuj wodę i wrzuć fasolkę do wrzątku.

3. Gotuj warzywa przez ok. 2-3 minuty i odcedź.

4. Od razu schłodź fasolkę w zimnej wodzie. Do miski z nią włóż kilka kostek lodu albo wypłucz fasolkę pod bieżącą wodą.

5. Schładzaj fasolkę przez taki sam czas, przez który była wcześniej gotowana. Pozwoli to zachować jej kolor oraz smak, jednocześnie pozbawiając ją zanieczyszczeń.

6. Dokładnie osusz fasolkę, żeby po zamrożeniu nie powstała na niej lodowa glazura. Następnie przełóż ją do specjalnych woreczków i włóż do zamrażarki.

7. Fasolkę przechowuj do 9 miesięcy w temperaturze -18⁰ C, najlepiej w niewielkich porcjach, pozwalających wykorzystywać ją na bieżąco, np. do szybkiej paelli.

Tych kilka kroków to prosta odpowiedź na pytanie o to, jak zamrozić fasolkę szparagową. Warto to zrobić, by zimą przygotować pyszny rozgrzewający gulasz warzywny.