Szybka Paella przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szybka Paella

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

30

583 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

416 osób wydrukowało

Pobierz pdf

808 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 sztuka

2 sztuki

100 gramów

1 sztuka

2 sztuki

200 gramów

400 gramów

1 pęczek

1 sztuka

250 gramów

1 sztuka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piersi pokrój w grubą kostkę i przesmaż na rozgrzanej margarynie na złoty kolor – zsuń na bok. Następnie przesmaż posiekaną cebulę, czosnek i chorizo.

Krok 2

Wsyp ryż, dodaj pomidory, posiekaną papryczkę chilli, 500 ml wody oraz żeby danie nabrało pełnego smaku - kostkę Rosołu z kury Knorr. Całość zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj 15 minut mieszając co jakiś czas. Jeśli zajdzie taka potrzeba, dolej nieco płynu.

Krok 3

Dodaj krewetki oraz fasolkę i wymieszaj. Pod koniec dodaj pokrojoną kolendrę. Gotową Paellę podawaj z cząstkami limonki.

przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli lubisz owoce morza, nie poprzestawaj jedynie na krewetkach – możesz użyć całego asortymentu owoców morza.

17

Opinie o przepisie

  • Kamil Perczynski

    Kamil Perczynski , 14.01.2019

    okej a co z kurczakiem? Ryż dodać nie gotowany?Krewetki surowe dodać ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 17.07.2016

    Jeśli szuka Pani inspiracji na szybkie i proste obiady, to zachęcamy do odwiedzenia naszego magazynu: https://www.przepisy.pl/magazyn/letnie-i-proste-gotowanie/prosto-i-smacznie ;) Pozdrawiamy!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lidia Ulman

    Lidia Ulman , 17.07.2016

    uwielbiam,a szczegolnie owoce morza,dzis jadlam na obiad muszle akurat zaczal sie sezon pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Piotrowska

    Iwona Piotrowska , 17.07.2016

    Za długo dla mnie, macie coś w 5 minut !!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr Klos

    Piotr Klos , 17.07.2016

    No i bez Czoriso!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr Klos

    Piotr Klos , 17.07.2016

    Zamiast rosołu z kostki proponuję bulion z kury z dodatkiem szafranu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Edyta Józefa

    Edyta Józefa , 17.07.2016

    fajny, ale myślę, że schabowy jest szybszy :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alicja Lach

    Alicja Lach , 17.07.2016

    Może być dobra ale oryginalnej paelli hiszpańskiej nie przypomina

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wanda Skapska

    Wanda Skapska , 17.07.2016

    Mozna tesz bez problemow i klopotu dostawa do domciu smaczne i wygodnie na telefonik

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Smolczewska

    Barbara Smolczewska , 17.07.2016

    nie jest to paeja od lasa i sasa

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zbigniew Koniarski

    Zbigniew Koniarski , 17.07.2016

    A obiad w 20. minut i prawie zero pracy, kogoś interesuje?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 17.07.2016

    A ma Pan pomysł, czym można je zastąpić? :) Może kurczakiem, tak jak w tym przepisie: https://www.przepisy.pl/przepis/paella-z-kurczakiem-2 :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 17.07.2016

    Proszę potraktować nasz przepis jako inspirację :) Zachęcamy do modyfikowania jej wedle własnego uznania :) Jeśli nie odpowiada Pani obecność wspomnianych składników, proszę zastąpić je innymi :) Pozdrawiamy i życzymy smacznego!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grzegorz Wójtowicz

    Grzegorz Wójtowicz , 17.07.2016

    DLA JAKIEJ CAŁEJ RODZINKI JAK MNIE TAM NIE MA CO? HA HA.....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aniela Pajak Palenica

    Aniela Pajak Palenica , 17.07.2016

    Czoriso nie dodaje sie pomylka i margaryny tesz nie uzywa sie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Krusiński

    Krzysztof Krusiński , 17.07.2016

    Wszystko ok ale nie krewetki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Halina Skwarek

    Maria Halina Skwarek , 17.07.2016

    wysmienite palce lizac Pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szybka Paella - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szybka Paella - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szybka Paella - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szybka Paella - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szybka Paella - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szybka Paella - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szybka Paella - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szybka Paella - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Pierogi to zdecydowanie jedna z najsłynniejszych potraw polskiej kuchni. Tradycyjne warianty – z mięsem, grzybami albo ruskie – stanowią przysmak, któremu nie sposób odmówić. Na słodko z cukrem i owocami są marzeniem każdego łasucha.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szybka PaellaSzybka Paella

Przepis na paellę wywodzi się z kuchni hiszpańskiej. Kulinaria Półwyspu Iberyjskiego trudno zdefiniować w kilku słowach, ponieważ są niezwykle różnorodne. Z tak smakowitego zamieszania wychodzą niezrównane dania, które na długo zapadają w pamięć. Jednym z nim jest paella. Przepis, który prezentujemy, pozwoli wprowadzić śródziemnomorską atmosferę w dowolnym miejscu i czasie.

Dla kogo? Wciąż z sentymentem wspominasz ostatni urlop w Hiszpanii? A może dopiero planujesz wyprawę w te rejony? Nasz prosty przepis na paellę to sprawdzony sposób na to, by poczuć wakacyjny klimat i zacząć poznawać Hiszpanię od kuchni.

Na jaką okazję? Przyszła pora na paellę! Prosty przepis uwzględnia użycie takich składników, jak chorizo i krewetki – raczej nie pojawiają się w jadłospisie na co dzień, więc potraktuj paellę jako popisowe danie. Świętujesz znalezienie nowej pracy albo zwycięstwo w zawodach sportowych? Z prostym przepisem na paellę każda uroczystość będzie jeszcze bardziej wyjątkowa.

Czy wiesz, że? Podczas posiłku warto zainspirować się hiszpańskimi zwyczajami. Nasza szybka paella powinna być podawana w tym samym naczyniu, w którym była przygotowywana. Nie serwuj jej na gorąco, pozwól całości ostygnąć przez kilka minut od momentu zdjęcia z kuchenki. Smaki jeszcze lepiej przenikną się, dając niezrównane efekty, dla których warto przygotować nasz przepis na paellę.

Dla urozmaicenia: Prosty przepis na paellę bez trudu będziesz modyfikować w zależności od swoich upodobań. Doskonale pasuje do niej dodatek szafranu. Jesteś fanem owoców morza? Krewetki w paelli możesz zamienić na kalmary, ośmiorniczki albo małże.