Szybka Paella przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szybka Paella

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

34

612 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

452 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

904 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 sztuka

2 sztuki

100 gramów

1 sztuka

2 sztuki

200 gramów

400 gramów

1 pęczek

1 sztuka

250 gramów

1 sztuka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piersi pokrój w grubą kostkę i przesmaż na rozgrzanej margarynie na złoty kolor – zsuń na bok. Następnie przesmaż posiekaną cebulę, czosnek i chorizo.

Krok 2

Wsyp ryż, dodaj pomidory, posiekaną papryczkę chilli, 500 ml wody oraz żeby danie nabrało pełnego smaku - kostkę Rosołu z kury Knorr. Całość zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj 15 minut mieszając co jakiś czas. Jeśli zajdzie taka potrzeba, dolej nieco płynu.

Krok 3

Dodaj krewetki oraz fasolkę i wymieszaj. Pod koniec dodaj pokrojoną kolendrę. Gotową Paellę podawaj z cząstkami limonki.

przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli lubisz owoce morza, nie poprzestawaj jedynie na krewetkach – możesz użyć całego asortymentu owoców morza.

17

Opinie o przepisie

  • Kamil Perczynski

    Kamil Perczynski , 14.01.2019

    okej a co z kurczakiem? Ryż dodać nie gotowany?Krewetki surowe dodać ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 17.07.2016

    Jeśli szuka Pani inspiracji na szybkie i proste obiady, to zachęcamy do odwiedzenia naszego magazynu: https://www.przepisy.pl/magazyn/letnie-i-proste-gotowanie/prosto-i-smacznie ;) Pozdrawiamy!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lidia Ulman

    Lidia Ulman , 17.07.2016

    uwielbiam,a szczegolnie owoce morza,dzis jadlam na obiad muszle akurat zaczal sie sezon pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Piotrowska

    Iwona Piotrowska , 17.07.2016

    Za długo dla mnie, macie coś w 5 minut !!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr Klos

    Piotr Klos , 17.07.2016

    No i bez Czoriso!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr Klos

    Piotr Klos , 17.07.2016

    Zamiast rosołu z kostki proponuję bulion z kury z dodatkiem szafranu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Edyta Józefa

    Edyta Józefa , 17.07.2016

    fajny, ale myślę, że schabowy jest szybszy :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alicja Lach

    Alicja Lach , 17.07.2016

    Może być dobra ale oryginalnej paelli hiszpańskiej nie przypomina

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wanda Skapska

    Wanda Skapska , 17.07.2016

    Mozna tesz bez problemow i klopotu dostawa do domciu smaczne i wygodnie na telefonik

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Smolczewska

    Barbara Smolczewska , 17.07.2016

    nie jest to paeja od lasa i sasa

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zbigniew Koniarski

    Zbigniew Koniarski , 17.07.2016

    A obiad w 20. minut i prawie zero pracy, kogoś interesuje?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 17.07.2016

    A ma Pan pomysł, czym można je zastąpić? :) Może kurczakiem, tak jak w tym przepisie: https://www.przepisy.pl/przepis/paella-z-kurczakiem-2 :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 17.07.2016

    Proszę potraktować nasz przepis jako inspirację :) Zachęcamy do modyfikowania jej wedle własnego uznania :) Jeśli nie odpowiada Pani obecność wspomnianych składników, proszę zastąpić je innymi :) Pozdrawiamy i życzymy smacznego!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grzegorz Wójtowicz

    Grzegorz Wójtowicz , 17.07.2016

    DLA JAKIEJ CAŁEJ RODZINKI JAK MNIE TAM NIE MA CO? HA HA.....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aniela Pajak Palenica

    Aniela Pajak Palenica , 17.07.2016

    Czoriso nie dodaje sie pomylka i margaryny tesz nie uzywa sie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Krusiński

    Krzysztof Krusiński , 17.07.2016

    Wszystko ok ale nie krewetki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Halina Skwarek

    Maria Halina Skwarek , 17.07.2016

    wysmienite palce lizac Pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szybka Paella - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szybka Paella - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szybka Paella - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szybka Paella - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szybka Paella - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szybka Paella - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szybka Paella - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szybka Paella - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szybka PaellaSzybka Paella

Przepis na paellę wywodzi się z kuchni hiszpańskiej. Kulinaria Półwyspu Iberyjskiego trudno zdefiniować w kilku słowach, ponieważ są niezwykle różnorodne. Z tak smakowitego zamieszania wychodzą niezrównane dania, które na długo zapadają w pamięć. Jednym z nim jest paella. Przepis, który prezentujemy, pozwoli wprowadzić śródziemnomorską atmosferę w dowolnym miejscu i czasie.

Dla kogo? Wciąż z sentymentem wspominasz ostatni urlop w Hiszpanii? A może dopiero planujesz wyprawę w te rejony? Nasz prosty przepis na paellę to sprawdzony sposób na to, by poczuć wakacyjny klimat i zacząć poznawać Hiszpanię od kuchni.

Na jaką okazję? Przyszła pora na paellę! Prosty przepis uwzględnia użycie takich składników, jak chorizo i krewetki – raczej nie pojawiają się w jadłospisie na co dzień, więc potraktuj paellę jako popisowe danie. Świętujesz znalezienie nowej pracy albo zwycięstwo w zawodach sportowych? Z prostym przepisem na paellę każda uroczystość będzie jeszcze bardziej wyjątkowa.

Czy wiesz, że? Podczas posiłku warto zainspirować się hiszpańskimi zwyczajami. Nasza szybka paella powinna być podawana w tym samym naczyniu, w którym była przygotowywana. Nie serwuj jej na gorąco, pozwól całości ostygnąć przez kilka minut od momentu zdjęcia z kuchenki. Smaki jeszcze lepiej przenikną się, dając niezrównane efekty, dla których warto przygotować nasz przepis na paellę.

Dla urozmaicenia: Prosty przepis na paellę bez trudu będziesz modyfikować w zależności od swoich upodobań. Doskonale pasuje do niej dodatek szafranu. Jesteś fanem owoców morza? Krewetki w paelli możesz zamienić na kalmary, ośmiorniczki albo małże.