
Składniki
250 gramów
null
200 gramów
1 szklanka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Śliwki umyj, namocz w małej ilości wody, a następnie wydryluj.
Krok 2
Nasolony boczek przesmaż z obu stron na patelni, przełóż, do rondla, podlej czerwonym winem i wodą, w której moczyły się śliwki. Duś pod przykryciem.
Krok 3
Po 45 minutach dodaj śliwki. Gdy boczek będzie miękki, wyjmij, pokrój na 6-8 kawałków.
Krok 4
Kawałki mięsa ułóż ciasno na blasze, wstaw do gorącego piekarnika i piecz, aż cukier roztopi się i nabierze jasnobrązowego koloru. Pokryte karmelem kawałki boczku ułóż na półmisku, obłóż śliwkami.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcej