Boczek z dzika pieczony przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Boczek z dzika pieczony

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

41 osób wydrukowało

Pobierz pdf

45 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

null

200 gramów

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Śliwki umyj, namocz w małej ilości wody, a następnie wydryluj.

Krok 2

Nasolony boczek przesmaż z obu stron na patelni, przełóż, do rondla, podlej czerwonym winem i wodą, w której moczyły się śliwki. Duś pod przykryciem.

Krok 3

Po 45 minutach dodaj śliwki. Gdy boczek będzie miękki, wyjmij, pokrój na 6-8 kawałków.

Krok 4

Kawałki mięsa ułóż ciasno na blasze, wstaw do gorącego piekarnika i piecz, aż cukier roztopi się i nabierze jasnobrązowego koloru. Pokryte karmelem kawałki boczku ułóż na półmisku, obłóż śliwkami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Boczek z dzika pieczony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Boczek z dzika pieczony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Boczek z dzika pieczony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Boczek z dzika pieczony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Boczek z dzika pieczony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Boczek z dzika pieczony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Boczek z dzika pieczony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Boczek z dzika pieczony - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej