Cytrusowe szaszłyki z kurczaka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Cytrusowe szaszłyki z kurczaka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

heart
116 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

48 osób wydrukowało

Pobierz pdf

83 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

600 gramów

1 opakowanie

150 mililitrów

1 łyżeczka

50 mililitrów

8 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój w mniejsze kawałki na szaszłyki.

Krok 2

Wymieszaj jogurt z przyprawą do kurczaka Knorr, curry i sokiem pomarańczowym.

Krok 3

Teraz zamarynuj mięso i schowaj na co najmniej godzinę do lodówki.

Krok 4

Nakłuwaj kawałki kurczaka na patyczki do szaszłyka i smaż na rozgrzanej patelni lub na grillu, przewracając szaszłyki z boku na bok od czasu do czasu.

Krok 5

Możesz szaszłyki podlewać sosem z marynaty, jeśli będzie taka potrzeba. Podawaj z pieczonymi pomidorkami cherry na liściach świeżej sałaty.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cytrusowe szaszłyki z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cytrusowe szaszłyki z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cytrusowe szaszłyki z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cytrusowe szaszłyki z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cytrusowe szaszłyki z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cytrusowe szaszłyki z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cytrusowe szaszłyki z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Cytrusowe szaszłyki z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Cytrusowe szaszłyki z kurczakaCytrusowe szaszłyki z kurczaka

Zastanawiasz się nad efektownym podaniem kurczaka? W takim przypadku przepis na cytrusowe szaszłyki będzie dla Ciebie idealną inspiracją. Na początek dokładnie umyj i osusz mięso z piersi z kurczaka. Pokrój je na kawałki podobnych rozmiarów. Następnie zamarynuj je w marynacie z cytrusową nutą. W tym celu połącz jogurt naturalny z przyprawą do kurczaka, curry i świeżo wyciśniętym sokiem z pomarańczy. Odstaw mięso w chłodne miejsce – dzięki temu będzie cechowało się znacznie wyrazistszym smakiem. Kawałki kurczaka ponakłuwaj na długie wykałaczki i smaż na dobrze rozgrzanej patelni lub grilluj, pamiętając o tym, aby w trakcie podgrzewania przewracać mięso z boku na bok. Z czym podawać tak przygotowane szaszłyki? Świetnym dodatkiem będą pieczone pomidorki cherry oraz prosta sałatka na bazie miksu różnych sałat. Sprawdzi się również przyrządzony na sypko ryż, np. jaśminowy lub basmati oraz ugotowane w mundurkach młode ziemniaki. Te ostatnie warto posypać przed zaserwowaniem drobno posiekanym pęczkiem świeżego kopru. Bardzo cenimy Twoją opinię – podziel się nią w komentarzu.