Cytrusowe szaszłyki z kurczaka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Cytrusowe szaszłyki z kurczaka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

heart
116 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

48 osób wydrukowało

Pobierz pdf

83 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

600 gramów

1 opakowanie

150 mililitrów

1 łyżeczka

50 mililitrów

8 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój w mniejsze kawałki na szaszłyki.

Krok 2

Wymieszaj jogurt z przyprawą do kurczaka Knorr, curry i sokiem pomarańczowym.

Krok 3

Teraz zamarynuj mięso i schowaj na co najmniej godzinę do lodówki.

Krok 4

Nakłuwaj kawałki kurczaka na patyczki do szaszłyka i smaż na rozgrzanej patelni lub na grillu, przewracając szaszłyki z boku na bok od czasu do czasu.

Krok 5

Możesz szaszłyki podlewać sosem z marynaty, jeśli będzie taka potrzeba. Podawaj z pieczonymi pomidorkami cherry na liściach świeżej sałaty.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cytrusowe szaszłyki z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cytrusowe szaszłyki z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cytrusowe szaszłyki z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cytrusowe szaszłyki z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cytrusowe szaszłyki z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cytrusowe szaszłyki z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cytrusowe szaszłyki z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Cytrusowe szaszłyki z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Owsiane kotleciki
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Cytrusowe szaszłyki z kurczakaCytrusowe szaszłyki z kurczaka

Zastanawiasz się nad efektownym podaniem kurczaka? W takim przypadku przepis na cytrusowe szaszłyki będzie dla Ciebie idealną inspiracją. Na początek dokładnie umyj i osusz mięso z piersi z kurczaka. Pokrój je na kawałki podobnych rozmiarów. Następnie zamarynuj je w marynacie z cytrusową nutą. W tym celu połącz jogurt naturalny z przyprawą do kurczaka, curry i świeżo wyciśniętym sokiem z pomarańczy. Odstaw mięso w chłodne miejsce – dzięki temu będzie cechowało się znacznie wyrazistszym smakiem. Kawałki kurczaka ponakłuwaj na długie wykałaczki i smaż na dobrze rozgrzanej patelni lub grilluj, pamiętając o tym, aby w trakcie podgrzewania przewracać mięso z boku na bok. Z czym podawać tak przygotowane szaszłyki? Świetnym dodatkiem będą pieczone pomidorki cherry oraz prosta sałatka na bazie miksu różnych sałat. Sprawdzi się również przyrządzony na sypko ryż, np. jaśminowy lub basmati oraz ugotowane w mundurkach młode ziemniaki. Te ostatnie warto posypać przed zaserwowaniem drobno posiekanym pęczkiem świeżego kopru. Bardzo cenimy Twoją opinię – podziel się nią w komentarzu.