
Składniki
farsz:
200 gramów
400 gramów
2 cm
2 łyżki
50 gramów
2 sztuki
1 opakowanie
2 sztuki
1 pęczek
1 sztuka
2 łyżeczki
ciasto:
100 gramów
100 gramów
1 łyżeczka
4 sztuki
100 mililitrów
1 litr
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zetrzyj na tarce obrany czosnek i imbir. Drobno posiekaj chili, kolendrę i krewetki. Kłącze bambusa pokrój w drobną kosteczkę. Umyj listki pachnotki.

Krok 2
Połącz mięso wieprzowe, krewetki, sos sojowy, chili, przyprawę Koreański Grill Knorr, imbir, czosnek, sos sojowy oraz kolendrę. Całość dokładnie wymieszaj.

Krok 3
Lekko wilgotne liście pachnotki oprósz mąką ziemniaczaną. Powstały farsz umieść pomiędzy dwoma listkami pachnotki. W woku rozgrzej olej do temperatury ok. 180° C.

Krok 4
Oddziel białka od żółtek. Do białek dodaj łyżkę cukru i ubij je na sztywną pianę. W misce połącz obie mąki, sól, proszek do pieczenia oraz wodę gazowaną. Do gęstego ciasta powoli dodawaj białka i dokładnie mieszaj, tak aby było gęste i puszyste.

Krok 5
Listki pachnotki z farszem zanurz w cieście, a następnie obsmaż je na głębokim tłuszczu na złoty kolor.


Dobra rada:
Liście pachnotki możesz zastąpić listkami nasturcji.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa Koreański Grill Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Faszerowane liście pachnotki
Kuchnia azjatycka słynie z nietypowych rozwiązań: oprócz wystarczająco dziwnego dla niektórych upodobania do owoców morza sięga także po jadalne kwiaty, surowe korzenie lub… liście. Pachnotka wyglądem przypomina pokrzywę, a Koreańczycy wykorzystują ją tak, jak Japończycy glony w swoim sushi — do faszerowania lub owinięcia jedzenia w estetyczną, jadalną formę. Chcesz spróbować liści pachnotki? Są naprawdę pyszne!
Dla kogo?
Dla miłośników nietypowych rozwiązań i estetyki kulinarnej — faszerowane liście pachnotki świetnie wyglądają na Instagramie!
Na jakie okazje?
Na lekką przekąskę do pracy, na kolację lub jako niezwykła przystawka przed daniem głównym.
Czy wiesz, że?
Pachnotka jest rośliną oleistą, jednak wytwarzany z niej olej jest trudno dostępny i rzadko pojawia się na sklepowych półkach.
Dla urozmaicenia:
Faszerowana pachnotka świetnie komponuje się smakowo z musztardowym dressingiem.