Faszerowane liście pachnotki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Faszerowane liście pachnotki

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

3

heart
46 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

19 osób wydrukowało

Pobierz pdf

68 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

farsz:

200 gramów

400 gramów

2 cm

2 łyżki

50 gramów

2 sztuki

1 opakowanie

2 sztuki

1 pęczek

1 sztuka

2 łyżeczki

ciasto:

100 gramów

100 gramów

1 łyżeczka

4 sztuki

100 mililitrów

1 litr

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zetrzyj na tarce obrany czosnek i imbir. Drobno posiekaj chili, kolendrę i krewetki. Kłącze bambusa pokrój w drobną kosteczkę. Umyj listki pachnotki.

Faszerowane liście pachnotki - Krok 1

Krok 2

Połącz mięso wieprzowe, krewetki, sos sojowy, chili, przyprawę Koreański Grill Knorr, imbir, czosnek, sos sojowy oraz kolendrę. Całość dokładnie wymieszaj.

Faszerowane liście pachnotki - Krok 2

Krok 3

Lekko wilgotne liście pachnotki oprósz mąką ziemniaczaną. Powstały farsz umieść pomiędzy dwoma listkami pachnotki. W woku rozgrzej olej do temperatury ok. 180° C.

Faszerowane liście pachnotki - Krok 3

Krok 4

Oddziel białka od żółtek. Do białek dodaj łyżkę cukru i ubij je na sztywną pianę. W misce połącz obie mąki, sól, proszek do pieczenia oraz wodę gazowaną. Do gęstego ciasta powoli dodawaj białka i dokładnie mieszaj, tak aby było gęste i puszyste.

Faszerowane liście pachnotki - Krok 4

Krok 5

Listki pachnotki z farszem zanurz w cieście, a następnie obsmaż je na głębokim tłuszczu na złoty kolor.

Faszerowane liście pachnotki - Krok 5
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Liście pachnotki możesz zastąpić listkami nasturcji.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Faszerowane liście pachnotki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Faszerowane liście pachnotki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Faszerowane liście pachnotki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Faszerowane liście pachnotki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Faszerowane liście pachnotki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Faszerowane liście pachnotki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Faszerowane liście pachnotki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Faszerowane liście pachnotki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Faszerowane liście pachnotkiFaszerowane liście pachnotki

Kuchnia azjatycka słynie z nietypowych rozwiązań: oprócz wystarczająco dziwnego dla niektórych upodobania do owoców morza sięga także po jadalne kwiaty, surowe korzenie lub… liście. Pachnotka wyglądem przypomina pokrzywę, a Koreańczycy wykorzystują ją tak, jak Japończycy glony w swoim sushi — do faszerowania lub owinięcia jedzenia w estetyczną, jadalną formę. Chcesz spróbować liści pachnotki? Są naprawdę pyszne!

Dla kogo?

Dla miłośników nietypowych rozwiązań i estetyki kulinarnej — faszerowane liście pachnotki świetnie wyglądają na Instagramie!

Na jakie okazje?

Na lekką przekąskę do pracy, na kolację lub jako niezwykła przystawka przed daniem głównym.

Czy wiesz, że?

Pachnotka jest rośliną oleistą, jednak wytwarzany z niej olej jest trudno dostępny i rzadko pojawia się na sklepowych półkach.

Dla urozmaicenia:

Faszerowana pachnotka świetnie komponuje się smakowo z musztardowym dressingiem.